Tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie

62 comentarii

Prieteni dragi, astazi este o zi cu totul speciala pentru mine, este ziua in care blogul meu implineste 4 ani!!! Ani, cu zile, minute, secunde 😛 , toate unice si minunate, petrecute alaturi de voi. Si pentru ca prietenii adevarati nu au nevoie de cuvinte pompoase, si nici de declaratii siropoase de dragoste (la care, eu totusi, excelez 😀 ) am hotarat ca de data asta sa sarbatorim acesti 4 ani impreuna, in bucurie si in liniste, in acea liniste fermecatoare care uneori spune mai mult decat o mie de cuvinte. Dar v-am adus si tort, un tort cu rulada de capsuni si crema de vanilie extraordinar!!!!

Tortul este fantastic (am „muncit” doua zile la el, asa ca nu avea cum sa fie altfel, haha) si va este dedicat cu toata dragostea!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru aluatul fraged:
– 180 g faina
– 1 lingurita rasa praf de copt
– 60 g zahar
– 1 pliculet zahar vanilat
– 1 praf de sare
– 1 ou mare
– 125 g unt rece

Aluatul fraged se poate inlocui cu un blat simplu de pandispan.

 

Pentru crema:
– 150-180 g gem de piersici
– 450 ml lapte
– 1 plic praf de budinca de vanilie
– 50 g zahar
– 3 foi gelatina sau 5 g gelatina granule (jumatate pliculet)
– 100 ml frisca lichida
– 200 g crema de branza Mascarpone/Exquisa/Philadelphia

 

Pentru ornat:
– 100 ml smantana dulce pentru frisca
– 1 pliculet intaritor de frisca
– 200 g ciocolata cu lapte
– cirese glasate sau din cocktail

Pentru ruladele de pandispan, urmati instructiunile din reteta.
…caci da, avem nevoie de 2 rulade, coapte separat (asta pentru ca una, oricat de ingust ati felia-o, nu ajunge…mai ales daca „cineva” e prin preajma si-i ataca, cu pofta, colturile rumene 😀 )

 

Mod de preparare:

Se coc ruladele, se umplu cu gem si se lasa la rece. Se feliaza apoi in bucati potrivite si se dau deoparte.

Se prepara aluatul fraged: praful de copt se amesteca cu faina si se cerne intr-un castron. Se adauga unt in fulgi (eu de data asta l-am dat pe razatoarea mare), se framanta rapid cu mainile, se adauga zahar (si cel vanilat), sare si oul intreg. Nu insistati prea mult cu framantatul, deoarece caldura mainilor nu e pe placul acestui tip de aluat!
Se infasoara apoi in folie transparenta de bucataie si se da la frigider (minim) 30 de minute.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Se infaineaza suprafata de lucru si se intinde aluatul:

Mie, planseta asta de la Tupperware mi-a fost de mare ajutor, avand deja conturat diametrul la care trebuia sa intind aluatul, dar nu va faceti griji, se poate intinde la fel de usor si fara 😉
Aveti nevoie de un „cerc” de aluat cu diametrul de 26 cm, adica exact atat cat are forma, si pe care il puteti obtine daca il intindeti intre doua folii (in felul asta nu se va lipi de sucitor)

Pentru a-l aseza in forma, nu va trebui decat sa tineti cu o mana forma, iar cu cealalta sa rasturnati planseta…

…astfel incat, la final, aluatul sa ajunga sus…magic, i know :)))

Se coace cca. 12 minute, dupa care se scoate si se lasa la racit:

Asamblarea tortului:
Se unge blatul fraged cu gem de piersici, se aseaza in jurul lui inelul (cel detasabil, al tortului) si se aseaza ruladele, unele langa altele:

La final, toata suprafata blatului trebuie sa fie acoperita cu rulade:

Se face budinca de vanilie, asa cum o faceti in mod obisnuit. O lasati sa se raceasca bine.
Se rup foitele de gelatina in jumatate si se pun la inmuiat in apa rece.
Se bate frisca lichida, dar nu foarte tare, ci doar pana cand prinde consistenta. Asta este un truc foarte valoros 😛 , datorita caruia crema devine mai spumoasa…

Amestecati crema de branza cu budinca si frisca.Topiti gelatina la bain-marie sau microunde. In cateva secunde e gata, nu o lasati mai mult si in niciun caz nu o lasati sa fiarba, fiindca isi va pierde calitatile de inchegare!!!

Puneti o lingura, doua de crema in gelatina topita si amestecati bine, si de-abia apoi amestecati cele doua compozitii (daca turnati gelatina direct in crema se fac cocoloase si crema arata urat, granulata)
Turnati crema rezultata peste „blatul” din rulade:

Introduceti forma la frigider pentru minim 5 ore sau cel mai bine, pana a doua zi.
…cand va arata asa:

Bateti frisca cu intaritorul de frisca; puneti deoparte 4, 5 linguri pentru avelinele de frisca de mai jos 😛
Se acopera marginile tortului cu frisca:

Se fac cu spritul de ornat aveline:

Se da la rece pana cand mesterim stelutele de ciocolata :)))

…adica astea, care mi-au scos peri albi :)))
Ei, exagerez, dar adevarul este ca iti trebuie multa rabdare, ceea ce eu nu am 😛
Deci, trebuie sa topiti ciocolata si apoi sa o lasati un timp sa se racoreasca, pentru ca altfel va curge prea repede si nu veti reusi sa o manevrati cu succes (daca va arat ce rateuri am tras, va tavaliti pe jos de ras 😀 )
Cum ornati? …turnati ciocolata intr-o punga, taiati cu o foarfeca coltul (doar un pic) si incepeti „distractia”, hihi..

Eu le-am facut direct pe hartie, fiindca e mai usor.
Se transfera (cu tot cu hartie) pe o tava si se lasa la frigider pana cand se intaresc, dupa care le desfaceti cu grija de pe hartie, cu ajutorul unui cutit foarte ascutit sau chiar cu o lama curata.

Tortul se aseaza pe platoul de servit (aveti mare grija cand faceti asta, sa nu cumva sa se destrame…sau daca vreti sa scapati de stresul asta, asezati inca de la inceput tortul pe platoul de servit, urmand sa il ornati pe parcurs)

Se fac, din loc in loc, cateva aveline mai mari, pe care vom sprijini stelutele de ciocolata:

…cam asa 🙂

In mijlocul lor, asezam jumatati de cirese glasate, iar la baza asezam fulgi de ciocolata (eu am razuit-o cu cutitul, dar o puteti da si pe razatoare)

…detaliu 🙂

Se feliaza, sub privirile nerabdatoare ale intregii familii 🙂

Se surprind repede cateva instantanee delicioase 😀

…si in timp ce baietii se strecoara, cred ei, nevazuti 😛 , afara, ca sa imi faca o surpriza…

…se aseaza scaune-n jurul mesei si se impartasesc ganduri bune si amintiri, si emotii despre ce a fost, si, poate, va veni…dupa care se savureaza, cu incantare mare, fiecare bucatica din tort :))

La final, Bogdi mi-a mai facut inca o surpriza, a tinut neaparat sa sarbatorim asa cum se cuvine momentul: mi-a oferit 4 lumanari din pachetul lui cu lumanarele care se sting si se reaprind intruna :)))
Pentru voi toti, asadar, cea mai festiva felie:

Va pup pe toti, dulce tare, si va multumesc pentru ca-mi sinteti alaturi!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

62 comentarii

Dana Olteteanu 8 martie 2013 - 19:19

La multi ani si numai bine, tie si celor dragi tie si desigur, incantatorului tau blog!

Raspunde
Mobila bucatarie 24 februarie 2012 - 20:00

Felicitari pentru toate realizarile tale. Blog-ul arata minunat, iar retetele sunt exceptionale. Oricat as parcurge meniul de deserturi nu reusesc sa ma opresc la unul. Mult succes in continuare!

Raspunde
mary 24 februarie 2012 - 18:30

La multi, multi ani !!!tortul arata nemaipomenit…promit sa-l fac ..si sper sa revin cu o poza 🙂

Raspunde
Anonymous 22 februarie 2012 - 12:48

la multi ani! iar tortul e bestial

Raspunde
mona 10 ianuarie 2012 - 09:23

eu am o problema destula de grava…sunt foarte ingrijorata,va rog mult sa-mi raspunde-ti….tortul meu este in acest moment la frigider insa crema nu s-a intarit decat pe jumatate…mai pot face ceva? mentionez ca l-am bagat de ieri la frigider…floug

Raspunde
claudia 11 decembrie 2011 - 20:50

Minunat Laura

Raspunde
Gabi 12 noiembrie 2011 - 10:14

Citesc blogul tau si am mai incercat cateva retete din cand in cand chiar daca de scris nu am scris niciodata.
Am incercat sa fac acest tort insa m-am lovit de cateva mici probleme.
1. Am facut budinca de vanilie exact cum scrie pe plic si am lasat-o sa se raceasca foarte bine insa o data racita s-a intarit mult prea mult si amestecata cu celelalte ingrediente s-au format mici cocoloase inestetice. De asemenea crema la final a iesit mult mai tare decat pare a fi in poze.
Trebuia budinca preparata cu mai mult lapte decat scria pe plic sau poate nu trebuia sa o las prea mult la racit?
2. Frisca lichida pt ornat batuta cu un plic de intaritor de frisca a iesit mult prea tare si casanta intinderea ei frumos si uniform fiind aproape imposibila.
Orice sfat privind aceste 2 inconveniente este binevenit, poate a doua oara va iesi mai bine.

Raspunde
dan 26 septembrie 2013 - 11:44

Despre budinca te lamuresc eu: dupa ce ai preparat budinca conform
indicatiilor de pe plic, nu o lasi la racit pur si simplu, ci o racesti
in ghiuveta cu apa rece si amestecand in continuu. Astfel cam in 10-15
minute de amestecat vei obtine o budinca la temperatura camerei de
consistenta moale, pe care o poti folosi in continuare dupa reteta, sau o poti turna pur si simplu in forme, daca scopul era sa prepari doar budinca. Avantajul este ca se va intari fara sa faca pojgjita deasupra si nu va „transpira” in interior. Fa un test: pune la racit o cana de budinca abea luata de pe foc si pune in alta cana budinca dupa ce ai amestecat pana s-a racita, lasa-le la intarit, gusta si fa diferenta 🙂
Succes!

Raspunde
miremirc 7 noiembrie 2011 - 12:01

L-am facut si eu tortul ! Intr-adevar este foarte foarte bun ! A placut tutror celor ce l-au papat !

Raspunde
AURA 5 noiembrie 2011 - 19:59

Buna, as vrea sa stiu ce diametru are forma ta de tort, eu l-am facut intr-una mai mare si nu a iesit atat de aspectos. Cred ca intr-una cu diametrul mai mic iese mai inalt.
Felicitari !

Raspunde
Anonymous 14 septembrie 2011 - 21:00

Foarte bn arata tortul!kiar si suportul de tort!de unde l-ati cumparat?

Raspunde
Anonymous 10 mai 2011 - 09:09

Am incercat tortul, insa in crema se pune mai multa gelatina, iar baza nu are un gust prea placut si e mai tare.il voi incerca din nou schimband baza si mai multa gelatina.

Raspunde
1 2

Dă-i un răspuns lui mary Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.