Tort cu crema de iaurt si zmeura

10 comentarii

Prietene dragi de pretutindeni, am intarziat un pic cu dedicatia mea dulce, dar ma consolez cu gandul ca va fi apreciata oricand. Chiar si acum, la o zi distanta de ziua noastra, a femeilor 😀  V-am adus un tort cu crema de iaurt si zmeura, un tort racoritor si aromat, usor ca o zi de primavara!

Si frumos, si delicat, ca voi toate!!! La multi ani, va pup dulce, sa fiti sanatoase, fericite si iubite vesnic!!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 8 oua mari
  • 8 linguri zahar
  • 9 linguri faina
  • 6 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita rasa praf de copt
Pentru crema:
  • 400 zmeura proaspata sau congelata
  • 1 lingura zahar tos
  • 500 g iaurt simplu sau de zmeura
  • 4 linguri zahar pudra (vanilat)
  • 500 ml smantana pentru frisca
Pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • 2, 3 linguri zahar
  • cateva picaturi esenta de vanilie
  • zeama de la fructe
Pentru ornat:
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 50 g ciocolata alba
  • 50 g ciocolata neagra

 

Mod de preparare:

Pregatiri preliminare: se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc mediu). Se tapeteaza o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt.

Pentru blat, separati ouale: bateti albusurile spuma cu un praf de sare; adaugati apoi zaharul si amestecati in continuare (cu telul sau mixerul) pana nu se mai simte zaharul. Adaugati galbenusurile, pe rand, amestecand usor dupa fiecare.

Separat, amestecati faina cu praful de copt si cerneti-le impreuna. Incorporati in compozitia de oua cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn, cu miscari usoare, de jos in sus, ca la pandispan.

La final, adaugati nuca macinata (nu foarte fin) si amestecati usor.

In continuare, turnati aluatul in forma pregatita si dati la cuptor pentru cca. 30-35 minute, sau pana cand trece de testul scobitorii (infigeti o scobitoare in mijlocul blatului, si daca iese curata, blatul e gata).

Cand e gata, stingeti focul, dar lasati blatul in cuptor sa se racoreasca bine, nu il scoateti imediat. Dupa aprox. 10 minute, il puteti scoate si lasa la racit.

Pentru crema, daca folositi zmeura congelata, decongelati zmeura. Amestecati-o apoi cu o lingura de zahar si lasati-o sa-si lase zeama cca. 10 minute, amestecand din cand in cand. Procedati la fel si cu cea proaspata.

Scurgeti-o apoi de zeama, printr-o sita deasa. Zeama se va folosi mai apoi la insiropat (nu apasati fructele pentru a obtine mai mult suc, deoarece sucul scurs va fi folosit mai mult pentru aroma). Maruntiti zmeura la blender sau zdrobiti-o cu o furculita. Amestecati-o apoi cu iaurt, zahar pudra si frisca batuta. Crema se tine la frigider.

La sfarsit, se prepara siropul de zahar, punand apa si zaharul la fiert pentru 2-3 minute. Se lasa la racit si se amesteca cu esenta de vanilie si cu zeama de la zmeura.

Asamblare: taiati tortul pe doua niveluri (se obtin 3 blaturi subtirele). Asezati unul dintre blaturi pe un platou, inchideti inelul detasabil al fomei si insiropati usor cu o pensula de bucatarie.

Puneti o parte de crema (impartiti crema dinainte in 3 parti egale), acoperiti cu cel de-al doilea blat, care, de asemenea, se insiropeaza si umpleti cu inca o parte de crema. Asezti ultimul blat, insiropati-l si acoperiti cu restul de crema. Nivelati suprafata, acoperiti cu folie transparenta si lasati tortul la frigider peste noapte. Neaparat peste noapte!!!

Pentru ornare, se bate frisca; se acopera marginile tortului si se formeaza o mica bordura la suprafata. Marginile se orneaza cu bombonele de zahar, iar mijlocul tortului cu ciocolata rasa sau taiata cu cutitul. In doua culori 🙂

Pentru voi, cu maaaare drag!!!!!!

Racoritor si delicios!!!!!!

 

Sfat: Daca nu aveti un feliator de torturi, care sa va ajute sa obtineti blaturi cat mai subtiri si egale, si 3 daca se poate, nu va ingrijorati, tortul iese minunat si feliat pe jumatate. Impartiti crema in doua, si finalizati tortul avand doua blaturi si doua straturi de crema. Delicios oricum!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

10 comentarii

Olivia 1 aprilie 2022 - 15:31

Este a opta oara cand pregatesc acest minunat tort ce-l am scris in caietul cu retete.Totdeauna binevenit.

Raspunde
Albu Ioana 23 aprilie 2015 - 19:38

si eu l-am facut de 2 ori si a fost deliciul musafirilor;

Raspunde
Jurca 29 noiembrie 2023 - 10:13

Bună ziua! La crema acestui tot n-ați adăugat gelatină?

Raspunde
Carina Carina 10 noiembrie 2014 - 11:38

azi este ziua mamei mele si i-am facut acest tort minuntat, mi-a iesit perfect 🙂

Raspunde
Oana Calburean Precup 24 aprilie 2014 - 11:19

nu este nevoie de gelatina?

Raspunde
Adriana Istrate 23 aprilie 2014 - 12:13

Esti tare Laura!! Am facut acest tort dar am pus afine!! A IESIT ZUPERRRR! MULTUMIM

Raspunde
Irina Calota 22 aprilie 2014 - 16:47

Super usor!

Raspunde
Thymecook 10 aprilie 2014 - 23:52

Imi place mult acest tort, am sa il pregatesc duminica pentru ziua nepotelului meu…
Multumesc ca impartasesti cu noi aceste retete minunate !:)

Raspunde
Tabita Sitariu 6 aprilie 2014 - 12:03

Multumesc de reteta. Am facut tortul aseara si a iesit delicious. I-a placut chiar si sotului foarte mult, desi nu e fan frisca si torturi. O duminica faina iti doresc!

Raspunde
mihaela 10 martie 2014 - 12:24

LA MULTI ANI LAURA!Sa ai un an plin de bucurii si impliniri!!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.