Tort cu ciocolata si visine

4 comentarii

 

Prieteni dragi, va place ciocolata?! Dar visinele? Daca ati raspuns afirmativ, inseamna ca veti savura impreuna cu noi acest tort cu ciocolata si visine, pe care i l-am facut lui mami de ziua ei. La multi ani, mami draga, te iubim din tot sufletul!!!!  Si promit ca-ti fac si-o portie de amandine!!!! 😀

Tortul se face foarte usor si, foarte important, nu are gelatina!!!! 😀 Va stept, asadar, cu impresii!

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 150 g unt
  • 100 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 4 oua
  • 80 g faina
  • 25 g cacao
  • 2 lingurite rase praf de copt
  • 80 g zahar
Pentru crema:
  • 350-400 g visine din compot
  • 130 g zahar pudra
  • 150 g unt
  • 50 g cacao
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 500 ml smantana pentru frisca
Pentru insiropat:
  • 100 ml zeama din compotul de visine
Pentru glazura de ciocolata:
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 125 g crema de branza
Pentru ornat:
  • visine din compot

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort cu diametrul de 24 cm.

Pentru blat, se pun intr-o cratita, la foc mic, untul si ciocolata rupta in bucatele si se lasa pana cand se topeste ciocolata (se amesteca des in tot acest timp). Se lasa la racorit. In continuare, se separa ouale; galbenusurile se incorporeaza in amestecul cu ciocolata iar albusurile se bat spuma cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cu zaharul. Nu trebuie sa fie batute ca pentru bezea! Separat, intr-un bol, se amesteca faina cu pudra de cacao si praful de copt si se rastoarna peste compozitia cu ciocolata. Se amesteca bine, dupa care se adauga spuma de albus; se inglobeaza cu miscari de sus in jos, cu ajutorul unei spatule. Aluatul rezultat se toarna in forma pregatita, se niveleaza si se da la cuptor pentru cca. 22-25 de minute. Blatul se lasa la racit in forma.

Pentru crema, se scot mai intai samburii din visine si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Zeama din borcan va fi folosita pentru a insiropa blaturile. Apoi, se pun impreuna, intr-o cratita, zaharul pudra, untul taiat in cuburi, cacaua si ciocolatele, rupte in bucatele si se pun la foc foarte mic sau la bain-marie, daca aveti timp, unde se lasa pana cand se topeste ciocolata. Nu va ingrijorati daca vedeti ca ceea ce ar fi trebuit sa fie o crema lucioasa si ciocolatoasa 😀 , se transforma intr-un amestec uleios, ca si cand ar fi taiata si se intareste. Acum e timpul sa adaugati 300 ml smantana lichida (din totalul de 500 ml), foarte rece (tinuta la congelator 10 minute inainte de a va apuca de crema) si sa amestecati energic. Veti vedea ca veti obtine o crema minunata care se lasa cca. 10 minute sa se racoreasca, dupa care se amesteca cu restul de frisca,  batuta bine (200 ml). Crema e gata! 🙂

Finalizare: Blatul se taie pe jumatate; unul dintre blaturi se aseaza inapoi in forma si se insiropeaza cu zeama din compot. Se acopera cu jumatate de crema, se presara visinele scurse si se adauga cealalta jumatate de crema. Se pune cel de-al doilea blat, se insiropeaza si el, si se intinde glazura de ciocolata care se prepara astfel: se topeste la microunde ciocolata rupta in bucatele si se amesteca cu crema de branza. Ca sa fie foarte matasoasa, eu am amestecat-o cu mixerul vertical. Peste glazura de ciocolata se aseaza visine din compot iar in mijloc se fac “turturi” de ciocolata cu ajutorul unei linguri (trageti cu dosul lingurii din crema turturi imaginari 😀 ).

Si cam asta e! :)) Iat-o pe Ralu a mea draga cum imi fotografia creatia, haaha!!!

 

Va invit pe toti la o felie de tort!!!! Mami va primeste cu drag <3

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

4 comentarii

Alina 13 august 2020 - 11:09

Bunaa! Arata tareee bine acest tort. Tot pentru o ocazie speciala as dori sa il incerc. Insa inainte de a ma apuca, mi-as dori sa ma ajuti cu raspunsuri la cateva precziari. 🙂 As vrea sa il fac mai inalt, intr-o tava de 18 cm si sa fie un strat de visine si unul de ciocolata. Crezi ca ajunge compozitia de la blat sa il pot taia in trei? Este sufuecient de stabil fara gelatina ca sa il imprac in ganache si si apoi in pasta de zahar? Mi-ar prinde tare bine sfaturile tale. 🙂 Multumesc anticipat!

Raspunde
Baciu Andreea 20 martie 2020 - 19:57

Heeei. Crezi ca iese acest tort ca cel in spirala daca incerc? Mersi muuuult

Raspunde
Alexandra 5 decembrie 2018 - 11:04

Pentru crema de branza se poate folosi mascarpone?

Raspunde
Laura Sava 5 decembrie 2018 - 11:30

Sigur ca da, Alexandra! 🙂 Te sfatuiesc, insa, ca inainte de a o amesteca cu ciocolata topita, sa o bati cateva secunde cu mixerul, pentru a o “dezmorti”. Si neaparat, sa nu fie rece!!! Scoate-o din frigider cu cateva ore inainte de a te apuca de treaba. Iti urez spor si te astept cu impresii, daca te hotarasti sa incerci tortul! <3

Raspunde

Lasă un răspuns la Baciu Andreea Renunta

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.