Ingrediente:
Pentru blat:
- 6 oua
- 180 g zahar
- 120 g faina
- 80 g amidon
- 1 lingurita praf de copt
Pentru insiropat:
- lichior de cocos sau suc de ananas (din conserva)
Pentru crema:
- 300 g ciocolata alba
- 50 ml lichior de cocos sau lapte de cocos
- 250 g crema de branza dulce (Philadelphia)
- 100 g zahar pudra
- 500 ml smantana pentru frisca
Pentru ornat:
- 100 ml smantana pentru frisca
- 100 g dulceata/gem de caise
- 100 g dulceata/gem de capsuni
- oua de zahar sau ciocolata
- fulgi de nuca de cocos
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la foc moderat (175 grade C). Se tapeteaza o forma rotunda de tort, cu diam. de 26 cm, cu hartie de copt.
Blatul: se separa ouale; galbenusurile se bat cu zaharul. Separat, se bat albusurile spuma. Se inglobeaza, usor, cu o spatula sau lingura de lemn in compozitia cu zahar si galbenusuri.
Faina se amesteca cu amidonul si cu praful de copt si se trec prin sita in compozitie, amestecand de jos in sus, usor, pentru ca amestecul sa ramana aerat.
Aluatul se toarna in forma si se netezeste. Se pune la copt pentru cca. 25 de minute. Se lasa apoi sa se raceasca si se scoate din forma.
Crema: se toaca marunt ciocolata; se pune intr-un vas impreuna cu lichiorul in bain-marie (adica intr-un altul, umplut doar pe jumatate cu apa). Cand ciocolata s-a topit, se ia vasul de pe foc, se
se amesteca energic cateva secunde, dupa care se lasa la racit.
Crema de branza se bate cu zaharul pudra, cu mixerul, pana se spumeaza; se adauga apoi cate o lingura de ciocolata alba topita si racorita, amestecand bine dupa fiecare.
Se bate frisca si se incorporeaza, tot cu mixerul, cremei de ciocolata si branza. Crema se imparte in 3 parti egale.
Asamblare tort: se taie blatul pe 3 nivele; blatul se jos se aseaza pe un platou si se insiropeaza usor cu lichior de cocos sau cu zeama dintr-un compot de ananas. Se inchide inelul detasabil al tortului in jurul lui (nu va necajiti daca nu aveti asa ceva, crema are o consistenta minunata si veti putea cladi fara probleme tortul si fara inel).
Blatul de jos se acopera cu o parte de crema; se aseaza blatul intermediar, se acopera si acesta cu o alta parte din crema si se aseaza capacul. Tortul se acopera cu restul de crema, niveland frumos suprafara si marginile. Se lasa la frigider pentru cca. 1 ora.
Finisare tort: se bate bine frisca; se acopera tot tortul cu un strat de frisca. Restul de frisca (un sfert din intreaga cantitate) se pune intr-un sprit de ornat cu varf simplu, de rulou.
Se orneaza tortul in felul urmator: se modeleaza 12 „oua de Pasti” imprejurul tortului…mie mi-au iesit 13, ca tot e 13 azi 😛 Daca nu sunt destul de inalte, adaugati inca un strat de frisca peste cele deja existente.
In mijlocul tortului se traseaza un cerc din buline de frisca. Se incalzeste putin dulceata de capsuni si cea de caise; se umplu „ouale” cu dulceata. Bomboanele glazurate se aseaza in mijlocul cuibului de frisca 🙂
Se presara fulgi de nuca de cocos langa cuibul cu oua de Pasti 🙂 …si se taie prima felie, pentru voi dragi prieteni!!!!!
Va imbratisez cu drag si va urez din toata inima Paste Fericit alaturi de cei dragi!!!
…despre cat de gustos a fost tortul vorbim peste cateva zile :)))
Hristos a inviat!!!!
31 comentarii
e bun si cu un blat de bezea?
daca nu avem lichior de cocos pt crema cu ce il putem inlocui??? multumesc,felicitari 🙂
cred ca e o deliciune!
Foarte frumos si super delicios.Bravo!!!
Arata extraordinar, prezentare de exceptie, felicitari.
Tortul este grozav!
Te urmaresc de multa vreme. Prajiturile preparate dupa retetele tale au iesit foarte bine. In semn de multumire iti trimit prima mea postare pe blogul comoridelicioase.blogspot.com.
O sa-ti placa!
Apetisant!!!!!!!
Sarbatori Sfinte cu sanatate si tihna!
Paste fericit in continuare alaturi de cei dragi!
este bolo esta maravilhoso adorei a decor parabens bjs
Superb!!
Liniste sufleteasca, belsug si lumina sa iti aduca Sarbatoarea Invierii Domnului. Paste Fericit!!!
Un Paste fericit alaturi de cei dragi!
Paste fericit alaturi de cei dragi!
Sarbatori luminate si multa fericire alaturi de cei dragi! Paste fericit!
Sarbatori luminate si multa fericire alaturi de familie si cei dragi!
Doamne, cum poate sa arate tortul asta!… Ii invidiez pe cei care-l gusta. Un Paste fericit!
Sarbatori fericite!!!!!Tortul este superb!
Minunat tort! De altfel ca toate bunatatile pe care le pregatesti! Felicitari! Sfinte Sarbatori fericite!
Superb tortul!Sarbatori Pascale fericite!
Foarte bine arata tortul.
Sarbatori fericite pline de bucurii si voie buna iti doresc.
Minunat tortul Laura! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi, un Paste plin de impliniri sufletesti iti doresc! Am sters facebook-ul meu si nu mai am cum sa iti arat poze dar continui sa gatesc minunatii culinare de pe blogul tau. Te pup dulce, Oana – Portugalia
Incredibil arata..si trebuie sa fie la fel de gustos!!Felicitari!!
Sarbatori fericite alaturi de cei draagi!!
Minunat! Sarbatori cu bucurie Laura! Paste Fericit!
Foarte frumos tortul ! Esti foarte talentata ! Sarbatori fericite !
Felicitari!!! Inca un tort in cursa pentru locul 1 in topul nostru!
Si …e doar luna aprilie :))
Va pupam si va dorim Sarbatori Fericite!!!
Alina si Gabi
Iti doresc din inima, sarbatori pascale cu pace si sanatate, alaturi de cei dragi !
O frumusete de tort!!!
Sarabtori fericite iti doresc!
splendida questa ricetta!!complimenti!!baci!
Mi-a atras atentia albul pur al cremei. Parca ar fi un voal se saten. Felicitari si Sarbatori pascale fericite.
Ce frumos arata! Felicitari si un Paste fericit!
paste fericit
Merveilleux gâteau il est sublime, je te tire mon chapeau, Bravo!
Bisous