Tort cu bezea de coacaze rosii

4 comentarii

Dragii mei, de cativa ani incoace ne bucuram de tufele noastre de coacaz (avem si coacaze rosii si negre) ca de niste mici bijuterii ale naturii. Ceea ce si sunt, niste mici bijuterii dulci-acrisoare, pline de sanatate si aroma. Am pe blog destule deserturi cu coacaze dar acum am vrut sa fac ceva rapid si bun, un tort mai deosebit, dar nu intimidant pentru „bucatarii” incepatori, ci ceva ce ar putea sa faca oricine. Am creat astfel acest tort cu bezea de coacaze rosii, o combinatie extraordinar de reusita intre blatul savuros si „crema” nu foarte dulce, dar nici excesiv de acra 😀

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 125 g unt
  • 150 g zahar
  • 3 galbenusuri (oua mari)
  • un praf de sare
  • 180 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 100 ml lapte batut (sau iaurt)
Pentru bezeaua de coacaze rosii:
  • 3 albusuri (oua mari)
  • 150 g zahar
  • 300 g coacaze rosii

 

Inainte de toate, trebuie sa ma laud cu coacazele noastre rosii (vi le aduc si pe alea negre, in curand 😛 )

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o forma de tort (26 cm) cu hartie de copt. Se separa ouale.

Pentru blat, se bate untul (moale, scos din timp din frigider) cu zaharul cca. 1 minut. Se adauga galbenusurile, rand pe rand, amestecand putin dupa fiecare. Puteti folosi mixerul, la o treapta mai joasa. In continuare, se amesteca faina cu praful de copt si se cern deasupra amestecului. Se toarna laptele batut si se amesteca bine. Aluatul se rastoarna in tava, se niveleaza si se pune in cuptor pentru 15 minute. Cu 5 minute inainte de a scoate blatul din cuptor, se pregateste bezeaua cu fructe.

Pentru bezeaua de coacaze rosii, se pun albusurile intr-un bol incapator, curat si perfect uscat, si se bat putin cu praful de sare (cat luati cu trei degete) pana se spumeaza. Se adauga apoi zaharul, in 3 transe, batand bine cu mixerul. Nu adaugati o alta tura de zahar pana cand nu s-a topit cea de dinainte. La final, zaharul nu trebuie sa se mai simta iar bezeaua trebuie sa stea nemiscata daca intoarceti vasul cu fundul in sus 😀  Se amesteca apoi, usor, cu o spatula sau lingura de lemn, bezeaua tare cu coacazele spalate si sterse (le puteti pune pe un servetel de hartie, ca sa absoarba umezeala).

Cand blatul e gata, se scoate din cuptor si se aseaza deasupra lui, cat mai uniform, bezeaua de coacaze. Se trag din bezea „fire” cu dosul unei linguri, ca sa arate ca niste turturi. Tortul se pune din nou la copt pentru inca 15 minute. Spuma de bezea se va intari si va deveni maronie.

Tortul nu se scoate din cuptor, si se lasa sa se raceasca lent in cuptor. Se pune o lingura de lemn in usa cuptorului, ca la bezele (tot aici veti gasi multe sfaturi utile pentru a obtine o bezea reusita). Cand s-a racit complet, se pune in frigider si se serveste…cand vi se face pofta 😀

Asa arata gata:

E absolut delicios, va invitam cu drag la o felie!!!!

Sfat: blatul e cam tare cand scoateti tortul din frigider, asa ca va sfatuiesc, ca inainte de a-l servi, sa il lasati la temperatura camerei minim 15 minute.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

4 comentarii

Miha27 29 iunie 2016 - 15:30

Draga Laura
Am incercat de multe ori sa fac aceasta bezea pe prajitura, dar nu mi a iesit niciodata. Eu vreau sa iasa alba deasupra si crocanta, iar in mijloc sa fie moale. La mine ramane moale si in fiecare zi apar apoi picaturi maro pe bezea si este apoasa si neaspectuoasa, ultima incercare fusese cu 150 grade 15 min. Care e secretul sa iasa crocanta si alba sus si moale in interior si sa se tina cateva zile asa?Tare m as bucura de un sfat fiindca am ratat multe prajituri si nu am gasit nicaieri care e solutia. Sa o coc la foc mic mult se usuca prajitura de dedesubt, iar la foc mare se face maro dar nu cred ca se face crocanta ?
Mersi mult de sfat.

Raspunde
Laura Sava 21 iulie 2016 - 13:37

Miha draga, daca urmezi intocmai sfaturile din postare, si neaparat pe cele din postarea cu bezele, unde v-am pus link, ai sanse mari sa-ti iasa exact cum mi-a iesit si mie, si cum iti doresti si tu 🙂
Reusita bezelelor depinde mult si de calitatea oualor, a cuptorului, a vasului perfect uscat si curat (sa nu fie de plastic), de consistenta spumei, atunci cand e gata (trebuie sa fie tare, sa nu pice din bol, cand il rastorni).
Aceasta bezea cu fructe e diferita fata de bezelele mici, individuale. Dat fiind faptul ca are in compozitie fructe si ca, dupa coacere, se va contopi cu blatul, iar mai apoi va sta la frigider, unde e umezeala, trebuie sa-ti spun ca, din pacate, nu va putea tine cateva zile. Incearca sa-i pui o lingura de amidon sau de nuci macinate, daca iti plac, sa fie un pic mai crocanta 🙂
Sper sa iti iasa mult mai bine, te pup!!!!

Raspunde
elena 2 iulie 2015 - 20:53

Multumesc mult pentru retete.Ca toate ce le-am incercat,sunt convinsa ca si aceasta este buna.Din pacate, nu o pot face decat in vara,aici.

Raspunde
Laura Sava 17 septembrie 2015 - 18:12

Elena draga, daca te consoleaza cu ceva, sa stii ca nici eu nu o mai pot face decat la anu’, in vara 😀
Te pup dulce pentru ca ma urmaresti!!!

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.