
Ingrediente:
Blat:
- 60 g migdale pudra
- 100 g zahar pudra (60+40)
- 20 g cacao
- 4 albusuri
- un varf de sare
Mousse de ciocolata amaruie:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 g ciocolata amaruie
- 100 ml frisca batuta
Mousse de ciocolata cu lapte:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 g ciocolata cu lapte
- 2 foi gelatina
- 100 ml frisca batuta
Mousse de ciocolata alba:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 g ciocolata alba
- 3 foi gelatina
- 100 ml frisca batuta
Mod de preparare:
Pentru blat, incalziti cuptorul la 180 de grade C (foc potrivit). Amestecati bine pudra de migdale (daca nu gasiti, macinati fin migdalele pentru a obtine pudra de care avem nevoie) cu 6o g zahar pudra si cacao. Bateti albusurile spuma cu varful de sare si adaugati zaharul pudra putin cate putin (cele 40 g). Turnati compozitia intr-o forma de tort cu inel detasabil, cu diam. de 24 cm, tapetata cu hartie de copt si lasati-o la cuptor cca. 13-15 minute. Imediat ce ati scos blatul din cuptor, rasturnati si scoateti hartia. Lasati-l la racit si cand e gata, asezati-l inapoi in forma.
Dintre creme, prima data se face crema cu ciocolata neagra, care va fi primul strat de jos. Astfel, se pune pe foc frisca lichida si se incalzeste. Se adauga ciocolata rasa sau rupta in bucatele si se amesteca pana se topeste. Se da deoparte si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu frisca batuta si se intinde, cat mai uniform, peste blatul din forma. Se da la frigider pana prinde un pic de consistenta. Aceasta crema se intareste cel mai repede si nu are nevoie nici de gelatina, asa ca va puteti apuca de cea de-a doua crema, cea cu ciocolata de lapte.
Pentru spuma de ciocolata cu lapte, se pun la inmuiat, in multa apa rece, cele 2 foite de gelatina; se lasa sa se inmoaie cca. 8-10 minute. In acest timp, se pune pe foc frisca lichida si se incalzeste. Se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele, si se lasa pe foc pana se topeste. Se amesteca des! Se scot foitele de gelatina din apa rece (apa se arunca) si se scurg bine de apa. Se pun in crema de ciocolata fierbinte si se amesteca energic. Se lasa crema sa ajunga la temperatura camerei si se adauga frisca batuta. Se toarna apoi peste crema de ciocolata neagra si se niveleaza. Se lasa cca. 30 de minute la rece.
Ultima crema e cea de ciocolata alba, la care veti folosi 3 foite de gelatina inmuiate si scurse, asa cum am mentionat mai sus. Se pune, asadar, frisca lichida pe foc impreuna cu ciocolata alba, rupta in bucatele, si se lasa pana cand ciocolata se topeste. Se adauga foitele de gelatina, bine scurse, si se amesteca energic! Se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta. Crema alba e cea mai „sensibila”, asa ca va sfatuiesc sa o puneti cu grija peste stratul de ciocolata cu lapte. Eu o pun mereu cu lingura, din loc in loc, pana umple forma, nu o torn. Cremele nu se amesteca intre ele, daca le asezati in felul asta, pe rand.
Tortul se lasa tortul la frigider peste noapte.
De nedescris!!! 🙂
Sfat: Puteti sa puneti gelatina in doua moduri: direct in crema fierbinte sau in crema racita. Daca crema s-a racit intre timp, puneti gelatina la topit, intr-un bol, in microunde sau la bain-marie pentru cateva secunde, timp in care amestecati in ea. Foarte important: gelatina nu are voie sa dea in clocot!!! Se tine doar pana se topeste, pana se lichefiaza, dupa care se lasa sa se racoreasca cca. 1 minut. Se amesteca apoi cu o lingura din crema de ciocolata si de-abia dupa aceea se toarna peste intreaga cantitate de ciocolata, amestecandu-se bine. In felul asta, crema nu face cocoloase.
72 comentarii
Buna,
Am incercat reteta de 2 ori.Ambele dati mi-a iesit perfect si iti multumesc. Doar ca a doua oara am facut o mica schimbare, adica am inlocuit cantitatile de frisca. Eu am batut 200 de frisca si am topit ciocolata in 100, invers fata de cum ai zis tu. Crema iese mult mai pufoasa, mai aproape de mousse.
Multumesc mult pt reteta. E prajitura preferata a sotului. 🙂
buna!
de cateva luni bune iti tot incerc(cu succes zic eu) minunatele retete dar nu am reusit pana acum sa-ti multumesc:* tortul asta merita insa muuuulte laude si am zis sa o fac si in scris.am modificat pe ici pe colo cate ceva(nuci in loc de migdale si un pic mai multa gelatina la crema alba)dar a iesit de vis.
faci o treaba grozava cu acest blog iar retetele tale de tort si prajituri imi incanta aproape zilnic familia.
iti multumesc inca o data si cat de curand incerc si retetele de pizza.georgiana
vreau sa il incerc si eu dar nu gasesc gelatina foi ci granule dar nu stiu cantitatea…
Draga Laura,iti urmaresc cu mare interes creatiile si pot spune ca acest tort a iesit fantastic…te pup si bafta in continuare
deja salivez, am sa-l fac de ziua mea. felicitari pentru blog
Tortul asta e o finete,Laura ESTI FANTASTICA iti multumesc de aceasta reteta o sa-l fac mereu mereu in etern,e ELEGANT FIN iar gustul WWWWWWWOOOOOOOOOUUUUUUUUU
Laura,draga,ai aici niste minunatii de dulciuri.As vrea sa te intreb daca are ceva daca as face tortul in tava normala (de prajituri) trebuie marita compozitia din creme sau blat?
citesc acum comentariile cu si mai multa atentie sa vad ce-am gresit- mie straturile de cioco mi s-au amestecat, a curs una in alta, acum e la congelator, dar sunt sigura ca nu a iesit. Am fol gelatina granule, frisca din creme patiserie, oare ce am gresit, trebuia sa le pun cumva distantate in timp? Cremele?
Vad acum ultimul comentariu c al-au papat la 15 min…eu doar cu lingura as putea sa fac asta, am 15 min de cand e gata. Oricum va fi bun la gust, de asta sunt sigura.
Buna Laura
Ti-am descoperit blogul cu aproximativ o luna in urma si am fost fascinata de minunatiile prezentate de tine. De fapt cautam un tort special, de ciocolata, pentru ziua iubitului mei si mi-a ramas gandul la Tortul cu 3 Feluri de Ciocolata….l-am facut aseara (azi e ziua iubitului 🙂 ) si pentru ca prietenii nostrii buclucasi nu au avut rabdare pana zi, am inaugurat tortul la ora 12 (noaptea – 15 minute dupa ce l-am terminat)…a fost (este) absolut fantastic, a fost super laudat si savurat.
Multumesc ca m-ai ajutat sa fac asa surpriza gustoasa si frumoasa!
Buna Laura, este a doua oara cand fac acest tort. Este absolut extraordinar si usor de facut. Felicitari pentru acest blog, a fost prima oara cand am navigat ore intregi printre retete si nu reuseam sa ma opresc.
cel mai gustos tort!! Este absolut minunat! Ca tine… atat de dulce!! L-am incercat, mi-a iesit, mai fac!
Multumim!!
Astazi am facut si eu tortul si a iesit super, atat ca aspect cat si ca si gust. Blatul in schimb l-am luat de la cheese cake(cu biscuiti sfaramati su unt topit).
multumesc Laura, tortul delicios intradevar, mici probleme, s-a intarit doar primul strat, restul a fost mancat sub forma de inghetata caci doar congelat statea ca tort, cu tot cu gelatina. Multumesc mult pt urare si pentru raspuns.
Cu drag Madalina! 🙂
Laura, când reușești să faci acest teribil rumoș-pupoș, de care, apropos, am văzut că s-a umplut internetul între timp…, dă-mi un țignal aici. sunt abonat și am să primesc înștiințarea. sunt foarte curios să văd cum ți-a ieșit…
Ralucina, nu cred ca-ti poti inchipui ce mare bucurie mi-ai facut cu marturisirea ta 🙂
Te pup dulce!!!
P.S. Iti doresc ca pe viitor sa ai parte numai de asemenea succese 😉
Cristina, daaaa, l-am vazut, ti-a iesit super-apetisant :))
Ma bucur ca ti-a placut atat de mult!!!
Andreea, da, poti folosi si gelatina granule, din pliculet, cum bine te-a sfatuit razvratitul 🙂
Razvratitule, mersi fain ca ai fost pe faza 😛
…si miiii de multumiri pentru dezvaluirea misterioasei retete :))
Am vazut-o la tine pe blog (pe blogul vechi) si da, ar trebui sa o incerc si eu, dar lista mea a ajuns ataaat de lunga :)))
Fetelor, aveti nevoie de o forma cu diametrul de 24 cm. sau de una de maxim 26 cm.
Madalina, frisca pe care-am folosit-o a fost Hulala, dar daca vrei o poti inlocui cu frisca naturala 🙂
…by the way: Happy birthday!!! 😛
Laura, vreau sa pregatesc si eu acest tort pentru ziua sotului meu. Poti sa-mi spui te rog ce diametru are forma ta de tort? Si ca sugestie, poate ne spui in retetele viitoare si dimensiunile tavilor folosite, ca sa stim cum sa multiplicam ingredientele. Multumesc pentru retetele delicioase!
Buna Laura!
E a treia oara cand fac tortul asta, de fiecare data a fost un MARE MARE succes! este fin, cremos, elegant. In primele doua dati am folosit gelatina granule, da daca e bine dizolvata in apa calda chiar e ok. De data asta am folosit foi de gelatina (dr Oetker vad ca sunt pe piata), si iar e ok. Mergem maine la nasi si sper ca ii vom uimi:)
De data asta pt ca am citit din comentariile tale, am adaugat ceva mai multa frisca decat 100batuta-ca sa am un strat generos.
A, si nu am pus zahar suplimentar deloc, ideea e ca cioco e suficient de dulce. Iar stratul de mousse amaruie se completeaza cu dulceata celorlalte,iar gustl final este sublim!
Laura draga, am si eu nevoie de niste mici sfaturi, in 14 februarie imi sarbatoresc ziua si vreau sa fac si eu acest tort, mi se pare refreshing. cam ce diametru are forma de blat? si frisca batuta, se refera la frisca naturala? merci mult, astept raspunsul tau .
Cu drag Madalina
Draga Laura,
Am pregatit acest minunat tort saptamana trecuta pentru ziua mea. A iesit de nedescris, este extrem de fin, a intrat direct pe locul 2 in topul celor mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata (locul 1 va ramane intotdeauna pentru tortul de bezea :)).
Vreau sa-l postez si pe blogul meu, daca nu te deranjeaza (voi mentiona bineinteles sursa).
Multumesc pentru reteta,
Cristina
poti sa imi spui te rog ce dimensiune are forma ta de blat, caci as dori sa fac si eu acest superb tort, arata foarte bine! Cristina
aloha…
deci, ca sa incep cu inceputul, am dat peste reteta de rumoş-pupoş. este la mine pe blog. cand o faci, tu sau altcineva, mi-ar placea sa aud ceva comentarii. si de ce nu sa vedm procesul de fabricatie si produsul finit. eu nu am avut cum atunci cand am facut prima si ultima data (pana acum).
cat privest numarul de oua, m-am cam înselat
se poate si fara foaia de gelatina, am inteles ca se poate chiar fara gelatina (ceea ce e mult mai bine), dar daca pui altceva decat foaie, cred ca va trebui sa il lasi un timp mai lung in frigider. si frigiderul sa fie mai rece. citeste comentariile si vei intelege mai multe… 😉
toate cele bune!
vreau sa incerc si eu tortul dar nu am vazut foi de gelatina!cu grnule nu se poate?
Da, si eu m-am bucurat cand am recitit topicul de pe culi 😛 …ca asa am aflat si eu chestia asta destul de importanta, nu?! 🙂
Gelatina asta granule, este din pacate, o mare porcarie…asa ca orice alta varianta e mai mult decat binevenita!
pai adevarul e ca si eu l-am lasat vreo cateva zile la frigider (nu foarte rece) si a fost ok. ma bucur sa aflu ca se poate si fara gelatina, pentru ca nu stiu cat de „naturala” e gelatina care se gaseste in magazin.
merci de pont! 😉
…veverinchen, ma bucur ca vrei sa incerci deliciosul tort de ciocolata in straturi 😛 …si tot ce pot sa-ti sugerez este sa cauti gelatina-granule, la pliculete…pe care, in mare, ar trebui sa le gasesti cam in orice magazin 🙂
…dar si daca cumva ai ghinion si nu gasesti, sa nu te necajesti caci am citit pe culinar, cum unele fete care au incercat tortul nu au adaugat deloc gelatina in creme si dupa ce l-au tinut o noapte intreaga la frigider, nu au avut probleme 😉
…asta asa, in caz extrem :)))
te rog sa imi spui si mie dac apot folosi altceva in loc de foi de gelatina sau eventual de unde le pot cumpara.
mersi!
Amaliaaaaa, mii de pupici pentru vestile bune!!! 😛
Sint foarte, foarte fericita ca a fost un succes!!!
Verdicte (ca au fost mai multe): „Extraordinar de bun”, „crema fina”, „dulce, delicat si recomfortant”, „parca e Kinder-pingui”. L-am servit rece-rece ca pe un tort de inghetata si am avut mare succes. Multumesc Laura draga pentru deliciile tale, te sarut!!!
multumesc, la fel si tie!
Eeei, pai pana la urma se pare ca am multe de invatat de la tine 🙂 …ceea ce este minunat!!!
Ma duc sa pregatesc postul special cu retete primite de la voi 😉
Numai bine si spor in toate!!!
mda, se pare ca nu apare, inseamna ca ungurii sunt atat de mandri de ea incat nici pe net nu o pun. e, daca am sa gasesc reteta, ti-o trimit.
da, 30-35 de oua. nu mai stiu exact. am incercat sa o fac acu vreo 10 ani, parca?!
Wowww, aia da „piesa de rezistenta”, hi, hi…35 de oua?!?!?!!?? 😛
Precis e o bunatate si de-abia astept s-o pui in practica sau sa ne impartasesti reteta (eu am cautat imediat pe google si n-am dat de ea 😛 )
Felicitari, sint impresionata!
eheheheheeee…
aia e singura prajitura, placinta, etc., care nu mi-a iesit, oarecum si din vina mea dar si a altor chibiti.
e o chestiune destul de grea, dar daca ai toate ustensilele si liniste in jur iti iese. si este o bunatate. reteta e veche. habar nu am daca o mai am. parca am vazut-o pe undeva. dar se poate gasi pe net, cred.
iti spun doar atat: ai nevoie de vreo 35 de oua :D:D
dar e bestiala. tre sa o refac si pe asta. sunt prea incapatanat, ca sa nu zic ambitios, asa ca nu ma las cu una cu doua. 😉
Oh, ce fericita sint ca nu ma urasti!!! 😛
Adevarul este ca gelatina-foi care la noi nu se prea gaseste (era intr-un timp pe la Real)…e net superioara calitativ celei la pliculet si deci se poate ca si asta sa fi influentat rezultatul final…
Ma bucur ca nu renunti asa usor :))
…da’ cu rumos-pupos ala m-ai facut foooarte curioasa…e prima oara cand aud de asa ceva…
Daca cunosti preparatul, te rog da-mi mai multe detalii 🙂
Cu ocazia asta, am sa-mi lansez si mai repede mult-visata categorie „Retete de la voi” 😛
:))) nu mai ametit deloc. tocmai asta aveam de gand sa si fac data viitoare. oricum, am sa dublez cantitatile. unde mai pui ca foaia ta de gelatina, cred ca era mai mare de pliculetul pe care l-am gasit eu. dar nu-i bai, doar ca s-a intarit mai greu. data viitoare punem mai mult. 😀
imi pare rau pentru cine s-a impotmolit, dar mie nu mi s-a parut greu ci doar foarte rapid, ca sa zic asa, prin faptul ca trebuie sa te misti rapid.
trecand peste asta, am o intrebare: ai facut vreodata rumos-pupos?
Imi pare rau sa aud asta, razvratitule…mai mult ca sigur forma ta de copt poarta toata vina, a fost prea mare pentru tortul asta care oricum nu iese nici in mod normal gigantic 🙂
…stiu cat de mult ti-a placut si ai vrut sa-l testezi, de-aia imi si pare rau ca nu te-ai putut bucura de gustul lui minunat pe deplin…
Eu sint, oricum, foarte fericita ca te-ai inhamat la un asemenea tort si te felicit din toata inima!!!
…si daca te face sa te simti mai bine am sa iti spun ca multe „bucatarese” pricepute s-au poticnit preparandu-l 😛
La tine singura problema a fost faptul ca ti-a iesit prea maruntel 🙂
Iti dau si un pont pentru data viitoare, cand sint absolut sigura ca iti va reusi…poti umbla linistit la gramajele celor trei creme de ciocolata, in sensul ca poti adauga fiecarei portii o cantitate mai mare de frisca lichida (inca 100 ml.)
Si daca iti place mai dulce, poti adauga si-un pic de zahar praf in fiecare compozitie…
Na, acum te-am ametit!!! 😀
Bafta pe viitor, iti tin pumnii de pe-acum!
am facut tortul, dupa reteta aparuta aici, doar ca a fost o mica problema: cantitatile date de tine s-au dovedit insuficiente pentru forma pe care o aveam eu. asa ca a iesit ceva, acolo pe fundul formei. de bun e bun, nu pot spune ca nu.
toate cele bune!
Descurcareata Amalia mea!!! 😛
Te pup, de-abia astept verdictul :))
Fiindca eram presata de timp pana mi-ai raspuns tu am facut cremele in care asa cum ai intuit am pus zahar pudra, nu foarte mult, doar cat sa fie o tenta mai dulce. Tortul l-am dat la congelator, deja arata foarte bine, de abia astept sa il servesc. Te sarut si mii de multumiri!
Amalia draga, te pup pentru minunata alegere, tortuletul asta fin va fi un adevarat succes!!! 😉
Ai dreptate, in creme nu se pune zahar si da, cremele nu ies prea dulci, nici chiar atunci cand folosesti frisca lichida indulcita bine, cum e Hulala…asa ca te sfatuiesc sa procedezi cum te-ai gandit: pune zahar dupa gustul inimii! :)))
Spor la treaba!!! Pupici 🙂
Draga Laura, as vrea sa fac acest tortulet, il avem invitat in seara asta la cina pe parintele nostru duhovnic si te rog frrummmoos sa imi raspunzi cat de repede poti. Am o nelamurire: la creme nu se pune zahar deloc? Mi-e teama ca fara zahar crema nu va fi la fel de buna (eu am cumparat frisca Milli care nu e asa de dulce)Multumesc!
Ha, ha, esti un dragut!!! 🙂
(bancu’ nu-l stiu, da’ cred c-o fi de bine :P)
Sa ai pofta!!!
raspunsul tau seamana cu vorba bancului ala cu ion si gheo, cu palinca si slanina si ceapa si pita… :))
cand am sa il fac iti trimit o poza :D:P
Razvratitule, super-nick, super-reactie! 😛
Daca il faci, ai admiratia mea vesnica!!!
nu stiu daca a fost trimis mesajul de mai devreme (nu eram logat), asa ca il mai scriu odata:
tot ce pot sa spun e ca imi lasa gura apa. am sa incerc cat mai curand. :D:D