Tortul Baumkuchen este supranumit, pe buna dreptate, „Tortul torturilor” desi in revista mea apare sub numele de „Buturuga de Craciun” 😉
Aici puteti citi mai multe despre acest inedit tort (se poate coace si intr-o forma rotunda de tort) care intruchipeaza de fapt un copac, de la straturile de aluat care il compun.
Va marturisesc ca nu aveam de gand sa vi-l arat acum, ci dupa masa de Craciun, dar cand am vazut cat de apetisant a iesit, m-am gandit ca ar fi pacat sa-l tin ascuns pana dupa sarbatori.
…si in plus voiam sa va urez Sarbatori fericite, cu intelegere, liniste si iertare, si nu in ultimul rand cu bucate alese 😛
Craciun fericit, dragi prieteni de pretutindeni!!!!!!!!!!!!!!
Ingrediente:
Pentru aluat:
– 6 oua
– 250 g. zahar
– 250 g. unt
– 4 linguri rom
– 100 g. faina
– 100 g. amidon
– 50 g. migdale macinate fin
– 1 lingurita praf de copt
Pentru ornat si glazura:
– 150 g. gem acrisor (caise, prune, corcoduse)
– 350-400 g. martipan
– 200 g. ciocolata cu lapte sau amaruie
– zahar pudra
– migdale trase in ciocolata alba
– fulgi de migdale
Mod de preparare:
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar.
Se bate untul cu restul de zahar si se inglobeaza, pe rand, galbenusurile, amestecand usor (cu mixerul, la viteza mica) si romul. Faina si praful de copt se cern; se amesteca apoi cu amidonul si se inglobeaza in crema de unt si oua. Se incorporeaza albusurile batute spuma, cu ajutorul unei spatule sau cu telul, nucu mixerul!
Se tapeteaza fundul unei forme de copt cu hartie de copt (se unge usor, din loc in loc, cu margarina pentru ca foaia sa stea la locul ei :P)
Se aseaza 3 linguri, rase, de aluat in forma. Statul de aluat se niveleaza cu o pensula de bucatarie si se coace timp de 2 minute la 200 g C (foc mare…doar mare, nu foarte mare :P) pe gratarul de sus al aragazului:
Se continua pana la terminarea aluatului.
Dureaza un pic (mai ales daca tre’ sa faci si poze :D) dar in final merita!!! Bucataria mea a imprumutat un miros atat de placut…
Se lasa sa se raceasca in forma, dupa care se rastoarna pe un platou (va ajutati de un cutit daca e nevoie, pentru a desprinde marginile mai incapatanate :D)
Se taie pe 3 sau 4 nivele, care se insiropeaza usor cu sirop de zahar.
Se ung foile cu gem si se suprapun; „buturuga” se unge cu restul de gem:
…si se inveleste cu o foaie de martipan (surplusul se inlatura) intinsa intre doua folii de bucatarie transparenta, pudrate cu zahar pudra:
Se topeste ciocolata la bain-marie sau la microunde (intr-un minut si-un pic e gata!)
Se acopera „buturuga” cu un strat generos de ciocolata, ajutandu-va din nou de pensula de bucatarie ( a mea e de silicon si sint foarte multumita de ea :P)
Cand ciocolata e inca moale, se orneaza cu „flori” albe din bomboane (puteti folosi si bombonele cu rom, preferatele mele :D) si fulgi de migdale 🙂
Se presara zahar pudra deasupra „floricelelor”, ca o ninsoare dulce 🙂
Detaliu 🙂
Taaaare imi place cum a iesit, si de-abia astept sa il degustam!!!! :))
Revin, deci, dupa Craciun, cu o sectiune 😉
Sa stiti ca acum, cand ciocolata s-a intarit, tortul meu Baumkuchen arata muuult mai bine!!!!!!!
Craciun fericit, dragilor!!! 🙂
…si iata si sectiunea 🙂
P.S. Varianta prezentata este doar una din variantele delicioase ale acestui tort deosebit 😉
El se mai poate prepara si fara praf de copt, cu mai multe albusuri sau chiar cu oua intregi…cu „camasuta” de martipan sau fara, si nefeliat :P, adica cu straturile intacte, neinsiropat si fara gem…
Oricum ar fi, sa stiti insa ca este de mare efect…si sper, nemaipomenit de gustos :)))
11 comentarii
Laura, spune-mi te rog daca se poate renunta la foaia aceea de martipan? La noi martipanul nu este prea iubit 🙂 multumesc
Imi place foarte tare cum a iesit! De fapt tot ce faci tu aici imi place.. Felicitari! Pupici si.. Sarbatori pline de bucurii in continuare!
Craciun fericit si linistit in continuare, alaturi de cei dragi!
Craciun fericit, alaturi de cei dragi si un An Nou plin de sanatate, bucurii si impliniri!La Multi Ani!
Sarbatori fericite si pline de binecuvantari draga Laura iti doresc cu mult drag!
Craciun fericit!
Sarbatori fericite, cu sanatate, bucurii si impliniri!
E cea mai originala reteta de tort-buturuga! Craciun fericit alaturi de cei dragi!
Arata minunat!
Si profit de ocazie, sa iti urez sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
Raluca
Inca o reteta deosebita, pusa in valoare si de decorul sublim, de iarna. Felicitari inca o data!
nu scrie ce se face cu albusurile batute cu zahar????
Se incorporeaza albusurile batute spuma, cu ajutorul unei spatule sau cu telul, nucu mixerul!