Tiramisu

Prieteni dragi, am o marturisire foooarte importanta de facut: iubesc la nebunie celebrul desert italian Tiramisu, cu accent pe u ๐Ÿ˜€ !!!! II ador aroma puternica, piscoturile imbibate in cafea, crema spumoasa de mascarpone, totul!!!!!!!

Aici il aveti in varianta „la pahar”: Tiramisu in cupe dar acum va voi arata varianta cea mai apropiata de un Tiramisu original, adica cea care probabil va oripila multe persoane ๐Ÿ˜€ , avand oua crude in compozitie. Eu nu am nicio problema cu asta, ba din contra savurez mereu cu pofta fiecare bucatica de Tiramisu, oricum ar fi el, dar inteleg pe deplin temerile sau dezgustul unora dintre voi, drept pentru care va propun ori sa preparati reteta de mai sus, care nu are oua crude in compozitie ori sa asteptati un pic pana revin cu reteta de Zabaglione, unde galbenusurile vor fi prelucrate termic. Iar albusurile vor iesi din ecuatie. Asta pentru ca tot ce imi doresc este sa fiti voi multumiti!!!

Ca fapt divers, stiati de unde-i vine numele?!…din italiana, desigur ๐Ÿ™‚ …si inseamna „trage-ma in sus”. De la cele doua ingrediente principale: cafeaua si Marsala, sau romul, imbibate in piscoturi. S-aveti pofta!!!!!!!

 

Ingrediente:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g piscoturi de sampanie, Savoiardi (cca. 30 de bucati)
  • 4 oua, separate (proaspete)
  • 120 g zahar
  • 300 ml cafea concentrata, rece
  • 50 ml vin Marsala, rom sau Amaretto, ori lichior de cafea
  • 50 g cacao

 

Mod de preparare:

Frecati branza mascarpone (cu mixerul) pana devine spumoasa. Intr-un alt bol, frecati galbenusurile cu zaharul pana ce amestecul devine cremos (cca. 3 minute) si apoi adaugati crema mascarpone. ย Separat, bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Cu miscari usoare, ascendente, incorporati spuma in compozitia cu galbenusuri.

Intr-un bol, amestecati cafeaua cu Marsala sau rom, ori lichior, si inmuiati complet cateva piscoturi. Atatea cat sa formati un rand de piscoturi in tava (forma mea a avut aprox. 24 cm. lungime si 18 cm. latime). Aveti grija sa fie bine imbibate, dar sa nu se sfarame. Asezati-le, asadar, intr-un strat la baza vasului. Turnati deasupra o parte din compozitie si pudrati cu cacao. Inmuiati inca un rand de piscoturi si asezati-le deasupra. Puneti inca un strat de crema si pudrati din nou cu cacao. Acoperiti cu piscoturile ramase, imbibate, si cu restul de crema. Bateti usor vasul de masa pentru ca piscoturile sa se aseze mai bine. Pudrati pentru ultima oara cu cacao si dati la rece peste noapte. Neaparat peste noapte, pentru ca altfel nu va veti bucura de gustul sublim al unui Tiramisu reusit!!!

In alta varianta ๐Ÿ™‚