Stiuca la cuptor

27 comentarii

Incep prin a va spune ca stiuca este pestele meu favorit si ca, desi e asa, i-am uitat gustul, pentru ca nu am mai mancat de mai bine de 8 ani!!! De cand Cipi meu drag mergea la pescuit, in fiecare zi, in spatele gradinii noastre, ba la canal, care pe-atunci era curat si plin de pesti, nu ca acum, o mlastina…ba la Bega. Daca ma lasa, am sa va pun o poza cu el la pescuit…de-atunci! 😛

Asadar, stiind toate acestea, va puteti imagina cat de fericita am fost atunci cand am primit cadou niste stiuci????!!! …cred ca da!!! 😀
De la Miha si Leo le avem (niste prieteni deosebiti)…si deci, lor le voi dedica si reteta!
…”reteta” putin impropriu zis, pentru ca modul de preparare e acelasi cu al oricarui peste la cuptor, adica foarte simplist si fantezist 😛 -puneti in oala tot ce va place…dar neaparat muuult morcov!!!!!!!!
E o bunatate!!!

Ingrediente:

– 1, 2 stiuci mai maricele (sau 3 cum am avut noi! :P)
– 3, 4 morcovi mari
– 1 patrunjel
– 2 cepe
– 200 ml. vin alb
– sare, boabe piper
– 2 foi dafin

Si desi am scris ingredientele…si dupa cum v-am obisnuit, acum ar fi trebuit sa apara poza cu ele, nu va fi asa, pentru ca primul pas si cel mai important a fost spalarea pestilor si curatarea lor de solzi si mucusul ala, atat de enervant… 😀

…prima data va arat pestii:


Si-apoi metoda cea mai usoara si cu cele mai bune rezultate de curatare a solzilor si mucusului aferent!  (promit ca e ultima oara cand va amintesc de mucus :D)
…metoda care consta intr-o baita rapida in apa fierbinte! 😛
…si de care s-a ocupat exclusiv Cipi.
Aici se vede cum ia pestele si-l scufunda pret de cateva secunde in apa fierbinte:


…dupa care totul decurge foarte usor:



…pentru noi, caci stiuca nu parea prea fericita!!! 😀


Toate trei, curatate, spalate si sterse bine cu un prosop de bucatarie:


De-abia acum va arat „ingredientele” 😛


…care, dupa cum v-am zis, pot varia in functie de preferinte…
Aici am turnat vinul…
Si desi primul impuls a fost sa mai adaug, m-am oprit, fiindca n-am vrut ca stiuca mea sa fie prea acra, ci dulceeeee! 🙂


Am mai adaugat si un pahar cu supa de pui, ca tocmai ii facusem lui Bogdi supica cu taitei, preferata lui 🙂
Daca nu aveti la-ndemana, puneti apa…


Am stors o jumatate de lamaie:


Si am bagat totul la cuptor, la foc potrivit…nu inainte insa de a mai adauga 2 rosii proaspete, taiate felii… si usturoi…


Aburinda…la final:


Detaliu apetisant, i hope! 😛


Cea mai dichisita bucata e pentru voi, Miha draga si Leo!!! 🙂
Mii de multumiri si pupici pentru rasfatul culinar! 😛


A fost delicioasa, altceva nu pot spune!!! 🙂

Later…(too) later edit!!! 😛
Miha scumpa …din pacate…exact ce era mai important, n-am zis…ai vazut tu cum doar la burta mea m-am gandit…ca ce bun a fost, ca de cand n-am mai papat stiuca, etc… :))) …dar de aniversarea zilei tale de nastere am uitat cu desavarsire…
Te rog din tot sufletul sa primesti, de la noi toti, cele mai frumoase si calde urari de bine, sa fii sanatoasa si fericita alaturi de Leo si de cei pe care-i pretuiesti!
Te pupam cu mare drag!!! 🙂

LA MULTI ANI!!! Sa ai cei mai frumosi 30 de ani de pe mapamond! 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

27 comentarii

Vlad 4 februarie 2018 - 23:13

Buna, Laura (informal). Tocmai m-am apucat de reteta, e la cuptor. Am folosit vin rosu în loc de alb (e prea tarziu) dar l-am îndoit cu zeama de pui si apa, sper sa fie în regula. Doar o intrebare(la care imi voi răspunde singur în seara asta, însă ma gandesc la un edit 🙂 ): cat timp trebuie lăsată si la ce temperatura?
La cuptoarele electrice e un pic diferit, ma gandesc. Dacă mi-a scapat aspectul asta la citit, scuze. Pana atunci, toate bune. Like-uri si prietenie tuturor știucilor gătite.

Raspunde
Laura Sava 5 februarie 2018 - 16:47

Ceau, Vlad! 🙂 Scuze pentru raspunsul intarziat, sper ca te-ai descurcat pana la urma. Eu am lasat-o pana cand s-a rumenit asa cum imi place, dar e adevarat ca e cam subiectiva chestia asta :))
Cuptorul trebuie sa fie bine incins, la 180 grade C (foc potrivit), dar, din pacate, un timp de coacere exact nu am (poate gasesc o stiuca, refac minunatia si revin cu detalii 😛 ).

Multumesc din suflet pentru mesajul plin de bucurie!

Raspunde
Andrei 17 septembrie 2017 - 12:28

Am citit „la grăsana”
:))))

Raspunde
Laura Sava 5 februarie 2018 - 16:31

😀 😀

Raspunde
Constantin Barbu 14 august 2017 - 00:26

Am o întrebare pt d-na Laura? Cam cât timp a ținut știuca la cuptor, și morcovul a fost fiert când la pus la cuptor sau crud! Întreb ca sunt marinar din 1986,dar morcovul sa se facă odată cu știuca nu am auzit și nu am văzut nicăieri! Oricum nu fac asemenea retete,dar știuca se face înaintea morcovului dacă este crud!Nu spun in nume de rău dar eu nu cred rețeta aceasta,pt ca știuca se face in 45 minute,iar morcovul la cuptor se fierbe in 1 ora și …. depinde cât de mare e tăiat!nu stricați știuca cu asemenea retete,umplută e cea mai buna!!!

Raspunde
Laura Sava 21 august 2017 - 00:49

Domnule Constantin, am citit cu atentie mesajul dvs. si va marturisesc ca pana la ultima propozitie chiar mi-a placut 🙂
…apoi am realizat ca intentia dvs. nu era sa imi puneti o intrebare, ci sa imi indemnati cititorii sa nu-mi incerce reteta, ceea ce m-a intristat (nu foarte profund, dar totusi…). Sunteti ori prea incorsetat in gandire ori ati avut o zi grea atunci cand ati intrat sa-mi scrieti. Nu va faceti griji, oamenii care ma urmaresc o fac cu fidelitate, cu dragoste, si sigur nu se vor poticni de-un morcov :))
Nu vad sa fi scris in reteta ca morcovul trebuia sa fie terci, mai ales cand e atat de bun si crud…

P.S. M-am bucurat cand am citit ca sunteti marinar de atata vreme! Si noi avem in familie marinari, dar, pe care, pentru ca sunt atat de departe (in Constanta), nu i-am revazut de mult. Va urez „fir intins” si cat mai multe stiuci umplute! Si eu visez la una…si la guvizi si stavrizi, dar voi ramane doar cu visul…

Raspunde
Livia Ursuleanu 5 decembrie 2014 - 15:41

Usor de facut. Pentru ca in Pescaria dela Selgros am vazut stiuci , as vrea ca anul acesta de revelion sa pregatesc pentru invitati o stiuca umpluta. reteta o am de la bunica si v-o spun si voua. E greu de gatit dar rezultatul este gustos.
Ingrediente:
2 stiuci cca 1,5 kg bucata
miezul de la o paine
200 ml lapte
1 legatura patrunel
1 legatura ceapa verde
3-4 catei usturoi
sare, piper
150 gr unt
2 oua
lamaie pentru servit. Vom folosi carnea de la ambele stiuci si o vom umple doar pe una din ele.Curatam cu atentie solzii. Spalam stiuca. Crestam pielea in jurul capului si facem loc cu un cutit intre carne si piele, apoi desprindem usor cu degetul pielea de carne.Tragem apoi usor de piele ca de o manusa.Foarte mare atentie cand ajungem in dreptul aripioarelor, va trebui taiat cu atentie cu un cutit pentru ca altfel se va rupe pielea.
Va mai ramane carne prinsa de piele dar nu e absolut nici o problema. Scoatem pielea stiucii si o intoarcem pe fata. Le spalam cu apa rece. Gaya cea fost greu a trecut.
Desprindem cu grija carnea de pe sira spinarii.Calim ceapa verde tocata marunt in 50 gr unt.
Tocam carnea stiucii si o punem intr-un vas. Adaugam ceapa, usturoiul pisat, patrunjelul tocat marunt, painea inmuiata in lapte si stoarsa bine, ouale, sarea si piperul. Framantam cu mana ingredientele pana se omogenizeaza. E obligatoriu cu mana fiindca astfel putem simti eventualele oscioare care au mai ramas.Umplem pielea stiucii cu umplutura astfel obtinuta lasant cativa centimetri liberi la capat ca sa putem baga capul. Montam capul si punem stiuca in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt. Ungem si stiuca pe toata suprafata cu unt. Daca aveti untura de peste o ungeti cu untura.Bunica folosea untura de peste, dar acum de unde!Dam la cuptor aproximativ 40 minute pana incepe sa se rumeneasca.Se servete cu felii de lamaie.

Raspunde
lordico 6 februarie 2013 - 12:39

Sarut mana! Arata delicios si as vrea sa fac si eu aceeasi figura. Doar ca eu sunt mai tipicar si trebuie sa stiu detalii 🙂 Deci, ce inseamna foc potrivit (ce temperatura) si cat se tine la cuptor? Multumesc si sper sa am parte de un deliciu, ingredientele ma asteapta!

Raspunde
RomanianPike 18 septembrie 2012 - 01:01

Ba Finlandezule esti nebun !!!! ca si la noi aici sar ca nebunele in rotile de la masina…..asa ceva…….mai rar……..nu stim ce sa ne mai facem cu ele :))))) Ieri veneam de la piata si o stiuca de 11 KG a sarit de la etaju 2 se pare ca se certase cu un salau sau ceva de genu……nu mai avem loc de ele….se pare ca e globala problema :)))))

Raspunde
Anonymous 13 august 2012 - 14:56

de unde prindeti asha hamsi fratilor .eu traiesc in finlanda nevasta-mea e finlandeza si va spun pe bune ca doar in vara asta am scos cu femeia mai bine de 40 kg de stiuca cea mai mica a fost la 2kg lovita de elicea la barca acum femeia e la munca si am o stiuca mai mica de cam 7 kg si nu stiu cum so fac astazi

Raspunde
Raluca 13 noiembrie 2010 - 16:27

Buna,sunt Raluca,tocmai am bagat stiucile la cuptor cum ai bine zis tu in randurile de mai sus,doar ca eu am mai adaugat si 2-3 cartofiori,sper sa imi iasa ceva ca am musafiri…… am sa iti spun cum a iesit…pooop

Raspunde
naty 9 noiembrie 2010 - 12:08

arata super stiuca la cuptor, ai un vot de la mine

Raspunde
Laura 27 ianuarie 2009 - 12:19

Vi, draga mea, asta este cea mai mare si plina de bucurie veste pe care mi-ai dat-o vreodata!!! 🙂
Nici nu se putea altfel, esti muuuult prea talentata si faci totul cu o asemenea daruire si profesionalism, incat era mare pacat sa nu transpui acest dar nemaipomenit, pe care il ai, in realitate…
Sint extrem de fericita, ma bucur nespus de mult pentru tine si sint sigura ca vei avea un succes nebun cu cozonacii tai (si nu numai) pe tarabele americanilor!!! 😛
Te puuuuuup!
Mult succes!

P.S. Poate ca odata vom avea si noi ocazia sa gustam dintr-un cozonac de-al tau, marca (deja) cunoscuta! 😉

Raspunde
Cuisinette 25 ianuarie 2009 - 00:17

Laura, de publicat poate mai incolo, dar sint la citeva zile distanta de ami lua licenta pt a trece de la pasiune la profesionalism.

Deci ma apuc de copt comercial.
Luni ma vad cu inspectorul, depun hartiile si nu-mi ramane decit sa aleg intre cele 2 bucatarii comerciale care vreau sa inchiriez.

Vine vara si vreau sa ies cu cozonacul la taraba… hahaha ce aiurea suna.

Dar sint in al noulea cer :))

Pupici

Raspunde
Laura 24 ianuarie 2009 - 23:29

Lissa, draga mea, welcome to the club! 😛
…n-as fi crezut ca atata lume sufera de dorul delicioasei stiuci… :))
…cum n-as fi crezut ca e posibil sa gasesti stiuca la mare!!!!!!!!
Eu, de cate ori ajung la mare, caut cu disperare guvizi, pe care ii ador…dar si ei sint deja tot mai greu de gasit, din pacate…
Te pup!!!

Raspunde
Laura 24 ianuarie 2009 - 23:20

Vi, iubitaaaaa, mi s-a facut rau cand am citit ca de 30 de ani nu ai mai gustat bucatica de stiucaaaaaa…
Eu ma plangeam ca n-am mai mancat de 8 ani si mi se parea o vesnicie! :))
Ti-as trimite cu toata dragostea, la pachet, macar vreo 3, cum am avut noi…dar slabe sperante…
Numai daca se indura de noi Miha cu Leo, din nou 😀 …sau daca-l trimit pe Cipi la pescuit, hi, hi…

In alta ordine de idei, te pup dulce pentru gandul cu publicarea cartii…gand care ma-ncanta la maxim…dar cred ca prima care ar trebui s-o faca esti tu! 🙂
…caci esti minunata din toate punctele de vedere!
O bucatareasa desavarsita!!!

Raspunde
Laura 24 ianuarie 2009 - 23:09

Ce scumpa esti Otilia!!! 🙂
Mersi mult pentru cuvintele frumoase, ma bucur sa te „aud”! 😛
Multi pupici de la mine si Bogdi pentru tine si „turbolentii” tai! :))

Raspunde
Lissa's Cakes 23 ianuarie 2009 - 17:15

Arata de nu se poate si e buna rau de tot ..mmm,ultima data am mancat stiuca acu’2 ani cand am fost la noi la mare ,foarte buna !
Sa va fie de bine Laura draga !

Raspunde
Cuisinette 23 ianuarie 2009 - 02:04

Auzi? Prima poza imi trage palme la greu… e buna de pus la revista.

Te-ai gindid sa publici?

Raspunde
Cuisinette 23 ianuarie 2009 - 02:03

Ce te invidiez pt stiucile alea.
Eu n-am mai vazut o stiuca de 30 de ani.

Arunca citeva cu prastia spre mine, poate prind si eu una din greseala.

Arata foarte bine, imi ploua in gura de pofta.

Pupicei

Raspunde
otilia 22 ianuarie 2009 - 23:59

Nu pot sa zic decat uauuu!
Pe langa faptul ca gatesti fabulos, tare bine le mai zici…

Raspunde
Laura 22 ianuarie 2009 - 16:22

Mononoke, esti tare draguta!!! 🙂
Iti multumesc frumos pentru minunatele premii!!!
Wow, nu ma asteptam la atatea… 😛
Te pup dulce si promit sa vin cat de repede sa le ridic! 🙂

Raspunde
Laura 22 ianuarie 2009 - 16:15

Deiuta, si mie mi-a placut aia, dintre toate, cel mai mult! 😛
Tare gustoasa e carnea de stiuca, mniam, mniam… :)))
Te pup ca-ti place!!!

Raspunde
Laura 22 ianuarie 2009 - 16:14

Mihaaaaa, iubita, ma bufneste plansu’ de emotie…prea frumos ai spus ce-ai spus…
Tu stii ca ne esti tare draga si ca o astfel de zi nu putea sa treaca „neobservata”! 😛
Si eu si buni, care te pupa si ea (de fapt, diseara…ca am auzit ca vii pe la noi…te luam la rand la pupaturi, hi, hi…) am vrut sa-ti facem o surpriza dulce la sarbatorirea celor mai frumosi ani din viata, adica 30 de „primaveri”! :))
…si ma bucur sa vad ca am reusit!

…iar cu stiucile ne-ati dat pe spate, ce mai! 😉
Iti multumesc ca ne esti o prietena atat de minunata!!!

Raspunde
MONONOKE KITCHEN 22 ianuarie 2009 - 15:44

Excelent! Si mie imi ploua foarte tare in gura! Draga Laura, ai niste premii de ridicat de pe blogul meu, cand vei avea timp! Multumesc, pa-pa!

Raspunde
Deea 22 ianuarie 2009 - 14:42

Ce apetisanta prima poza…mi-a lasat gura apa.Pupici.

Raspunde
Mihaela Dermelici 22 ianuarie 2009 - 14:38

….aici Miha, draga mea!
ne bucuram nespus ca am reusit sa va facem asa o surpriza!!!
nu ne gandeam ca 3 pestishori sa produca o asa bucurie :)))). o sa tin minte ce-ti place, pentru ca nu cred ca ti-am multumit indeajuns ce ai facut tu de ziua mea. Ar trebui sa mentionez pentru toti cei care iti viziteaza site-ul, dar nu te cunosc personal, ca pe langa faptul ca esti o gospodina desavarsita si o mama model, ai un suflet mare….
Nu-ti poti imagina ce mult ai facut pentru mine cand la implinirea celor 30 de ani, tu si cu Buni(pe care o pup), v-ati suflecat manecile si mi-ati facut cele mai delicioase prajituri. Va multumesc ca voi v-ati gasit printre cei care mi-ati bucurat sufletul….

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Cuisinette Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.