Stele de ciocolata

Fortez iarna cu aceste stele de ciocolata, desi nu mi-e chiar dor de ea (Bogdi, insa, abia o asteapta πŸ˜€ ) Adevarul este ca voiam sa refac aceste stelute minunate inainte de a intra in postul Craciunului.
Le-am facut si anul trecut, in sfanta seara de Ajun, pentru colindatori , alaturi de aromatele prajiturele cu vin rosu, numai ca s-au dus inainte de a apuca eu sa le imortalizez.

Acum, insa, va invit sa savuram impreuna aceste mici si dragute stelute, sau daca vreti, puteti doar sa retineti ideea si sa le puneti in practica peste o luna, cand va fi, de fapt, momentul lor de glorie!!!

 

Ingrediente pentru cca. 12 “stele” de ciocolata:

Pentru blat:
  • 200 g ciocolata cu lapte sau amaruie
  • 100 g nuci macinate
  • 225 g unt moale (la temperatura camerei)
  • 175 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 4 oua
  • 400-420 g faina
  • 1 lingura cacao
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 6 linguri lapte
In plus:

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapetata cu hartie de copt o tava de aprox. 40 cm. lungime si 28 cm. latime (cea de la aragaz).

Pentru blat, se bate untul cu zaharul si sarea (cat luati cu 3 degete); se inglobeaza pe rand ouale, amestecand compozitia cu mixerul, la viteza mica. Se topeste ciocolata si se adauga in compozitie:

Se amesteca faina cu praful de copt si cacao si se cern deasupra compozitiei de ciocolata; se adauga apoi laptele si nucile macinate:

Aluatul se aseaza in tava si se niveleaza:

Se coace cca. 25 de minute (puteti face si testul scobitorii :P…il stiti, nu?!…daca atunci cand introduceti o scobitoare in mijlocul blatului, aceasta iese curata, inseamna ca blatul e copt).

Se stropeste blatul cu visinata si se lasa la racit. Eu n-am mai facut asta, fiindca am vrut sa pape si Bogdi, dar pentru cei mari, de sarbatori, e ideala varianta asta cu alcool :)))

Se stanteaza apoi 12 stele mari si 12 stele mici:

Eu am facut treaba asta direct in tava deoarece blatul are o textura minunata, dar e un pic prea fraged, prea pufos pentru a putea fi manevrat ca un blat normal…

Se aseaza stelele mari pe platou:

Se picura un pic de dulceata de visine sau miere, cum am facut eu (am observat prea tarziu ca borcanele mele cu dulceata de visine s-au dus πŸ˜€ ), pentru ca stelutele sa se lipeasca unele de altele:

…ceva in genul asta πŸ˜€

Se picura si pe stelutele mici un pic de miere, asta asa, ca sa adere mai bine ciresele mele glasate, caci altfel nu e nevoie :))

Daca folositi dulceata de visine, e simplu…doar asezati o visina in centrul stelutei πŸ™‚

La final, se pudreaza stelele cu zahar pudra, ca o ninsoare dulce πŸ˜›

Se savureaza langa un vin fiert, fierbinte…cu care am sa va ademenesc in curand!!!

Foarte fine si gustoase, si mai mult de-atat, foarte potrivite pentru atmosfera de vis a sarbatorilor de iarna ce vor veni πŸ™‚