Spic cu pui

Dragii mei, astazi am pentru voi o surpriza delicioasa, o placinta cu pui, un spic cu pui, de fapt, ce se prepara rapid si e extrem de savuros. Perfect pentru un sfarsit de saptamana relaxant 🙂
…tot aluatul de tip foitaj va fi vedeta care ne va scoate din incurcatura, adica nu ne va tine prea mult prin bucatarie 😀

Resturile de friptura pot fi folosite cu succes in aceasta reteta!!!

 

Ingrediente:

  • 1 piept de pui intreg (sau doua pulpe mari)
  • 1 foaie de aluat foitaj -400 g
  • 1 ceapa mare
  • 1 legatura ceapa verde
  • 2, 3 catei de usturoi
  • 50 g unt
  • 120 g ciuperci (optional)
  • 200 g crema de branza sau branza dulce
  • 1 lingura frunze de patrunjel, tocate
  • 1 ou batut
  • sare, piper

 

Poza noua:

Si doua poze vechi 🙂

 

Mod de preparare:

Dezghetati aluatul (scoateti-l, cu o ora inainte de a va apuca de treaba, din congelator). Incalziti cuptorul a 190 grade C (foc mare). Tapetati cu hartie de copt o tava mare (cea de la aragaz e perfecta sau una mare, de fursecuri).

Pentru umplutura, caliti carnea, taiata dinainte in fasii potrivite, in 2, 3 linguri ulei, la foc potrivit, pana isi schimba culoarea. Lasati sa se raceasca si taiati-o cubulete. Puneti deoparte si acoperiti-o cu un capac. Caliti ceapa cu usturoiul in unt pana se inmoaie, apoi adaugati ceapa verde si ciupercile taiate marunt. Lasati la foc potrivit 5 minute. Lasati sa se raceasca.

Amestecati carnea cu crema de branza (daca folositi branza dulce, scurgeti-o, daca e cazul, si sarati-o dupa gust sau folositi 100g branza dulce+100g branza sarata). Adaugati apoi ceapa calita si patrunjelul verde cu sare si piper.

Asezati foaia de aluat direct in tava tapetata cu hartie de copt si subtiati-o putin cu sucitorul. Eu, initial (si in pozele vechi aveti varianta asta) am intins aluatul pe o suprafata infainata, dupa care l-am transferat in tava, dar se manevreaza greu si e stresant, pentru ca in orice moment se poate rupe, asa ca va sfatuiesc sa adoptati prima varianta 😀

Puneti cu o lingura toata compozitia pe mijlocul foii, lasand loc sus si jos si cate 10 cm. de-o parte si de alta. Taiati lateralele in diagonala pana la compozite, in fasii de cca. 2 cm:

Trageti fasiile de aluat una peste alta (nu prea strans):

…alternand in cruce pana jos:

Dupa ce ati „impachetat-o”, lasati-o putin sa se odihneasca. Doar pana cand bateti oul 😛

Ungeti cu oul batut (puteti adauga o lingurita de lapte caldut pentru a a-l fluidiza) toata suprafata placintei:

Coaceti 15 minute la foc mare (190 grade C), apoi scadeti putin temperatura cuptorului, la foc potrivit (180 grade C) si mai coaceti 16-18 minute, sau pana cand placinta este crocanta si aurie:

Dupa ce o scoateti din cuptor, asteptati 10 minute sa se racoreasca (aveti voie sa „testati” un capat aburind 😀 )

Feliati placinta si mutati feliile pe un platou. Serviti simlu sau cu o salata!

Foooooarte gustoasa!!!
Data viitoare fac, clar, portie dubla!