Spanac cu lapte

20 comentarii

Poate ca unii dintre voi cunoasteti aceasta gustoasa mancarica sub un alt nume, insa noi acasa i-am zis mereu spanac cu lapte, fiindca asa ne-o pregatea mami, de cand eram prichindei, cu lapte muuult si usturoi 😉
Si desi o fac intotdeauna „din ochi”, am sa incerc s-o prind in gramaje, pentru ca nimeni sa n-o ocoleasca.

 

Deci, reteta ar suna cam asa, cu aproximatiile de rigoare:

Ingrediente pentru 4 persoane:
– aprox. 1 kg. spanac
– 5-6 linguri ulei
– 5-6 catei de usturoi
– 3-4 linguri faina
– 800 ml. lapte
– sare dupa gust

 

Mod de preparare:

Se alege spanacul, se spala in cateva ape, se pune la fiert in apa cu sare; se lasa sa dea cateva clocote si se strecoara.
Se toaca marunt, cu un tocator de genul astuia, pe care l-am folosit la chiftelutele mele de urzici 🙂
Se incalzeste uleiul intr-o cratita; se dau cateii de usturoi prin presa de usturoi si se calesc pentru cateva secunde in uleiul incins, dar doar atat cat sa-si dezvolte aroma. Nu trebuie sa se maroneasca, pentru ca vor da un gust neplacut, amar, mancarii.
Se adauga imediat faina si se amesteca totul bine. Faina, insa, trebuie sa se rumeneasca un picut 😛
Se stinge apoi cu lapte rece (nu adaugati toata cantitatea deodata, ci mai degraba jumatate). Lasati sosul alb sa fiarba pentru cca. 1 minut, dupa care adaugati spanacul tocat. Amestecati din nou, si adaugati, putin cate putin din laptele ramas (va opriti la consistenta dorita).Se sareaza si se lasa pe foc pana ies aburi.
La final, daca vreti, puteti adauga o lingurita de zahar si una de otet sau suc de lamaie, dintr-o jumatate de lamaie (varianta asta o stiu de la soacra mea, si desi am pus-o de nenumarate ori in practica, dat fiind faptul ca asa ii place lui Cipi 😛 …eu am ramas fidela variantei mele, simple)
Spanacul astfel pregatit se serveste neaparat cu oua ochiuri 🙂


image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

20 comentarii

Carmen Saucedo 13 iulie 2015 - 19:11

Multumesc

Raspunde
Aneta Maciuca 20 aprilie 2015 - 10:10

Din experienta va spun ca este…BESTIAL

Raspunde
Gabriel 29 ianuarie 2015 - 16:24

Mulțumesc pt ideea cu lămâia. Nici eu nu făceam asa și ma bucur ca am adăugat un truc la rețeta aceasta. Pofta buna la toți! 🙂

Raspunde
Mihaela 21 ianuarie 2015 - 14:49

Foarte bun! Tocmai azi am facut spanac cu lapte. Spanacul este printre favoritele mele.

Raspunde
marius 20 martie 2014 - 15:35

cel mai bun spanac care la m mancat

Raspunde
Anonymous 13 mai 2012 - 20:18

Andreea

Tocmai am terminat spanacul si a iesit absolut delicios!!! Nu stiam ca poate fi atat de cremos si bun:))
Multumesc!!!

Raspunde
Anonymous 20 noiembrie 2011 - 16:06

Delicios!
Ptr cineva cu Intoleranta la lactoza ai solutii
?
Laur424242@yahoo.com

Raspunde
lola 31 martie 2015 - 21:50

buna,calesti ceapa in margarina vegetala,adaugi spanacul fiert in prealabil si la urma usturoiul,iese delicios si nu ai nevoie de lapte ,plus ca si pastreaza cularea lui verde

Raspunde
Claudia Rădău 19 mai 2011 - 22:21

Arata extraordinar 😀 Chiar astazi am mancat spanac cu lapte, numai ca fara usturoi. Nu cred ca am mancat vreodata cu usturoi. Dar cred ca este una dintre mancarurile mele preferate, mancarea pe care mi-o facea bunica in copilarie cand vroia sa imi faca o bucurie 🙂

Raspunde
Simona 24 martie 2011 - 13:34

Buna voua tuturor!E foarte buna reteta, insa eu o fac putin altfel:
2kg spanac
2 cepe
2-3 linguri faina
1 cana si jumatate lapte (sau mai mult)
sare, piper sau/si delikat
2-3 catei de usturoi pisati – care se pun dupa ce s-a stins focul. Are un gust mult mai intens si mai bun.
Si eu nu calesc, inabus…
Oricum, esti inspiratia mea de fiecare zi… Multumim.

Raspunde
lola 31 martie 2015 - 21:51

trebe sa fie foarte gustos

Raspunde
Lavinia 14 februarie 2011 - 22:45

Laura, in ce ai pregatit ochiurile? Sunt deosebite….

Raspunde
Laura 11 decembrie 2010 - 18:24

Ella, cand aud ca puiutii papa cu pofta…”inspirati” fiind de vreo reteta de-a mea, sint in culmea fericirii :)))
Te pup si sper sa-i mai gasesti pe la mine cate ceva cu care sa il ispitesti 😛

Raspunde
Laura 11 decembrie 2010 - 18:06

Draga Alina, iti multumesc mult pentru varianta apetisanta 🙂
…am s-o pun in practica negresit, ca suna prea bine 😛

Raspunde
Laura 11 decembrie 2010 - 18:03

Loredana, te pup pentru cuvintele frumoase!!! 🙂
Ma bucur mult ca ma urmaresti si pui in practica retetele mele…inclusiv acest spanac delicios, de care mi-e dor…

Raspunde
Laura 11 decembrie 2010 - 18:02

Bianca, si eu pun usturoi o tona, da’ am zis sa nu se sperie careva :)))
Ma bucur ca esti familiarizata cu versiunea asta cu mult lapte, ce-mi place si mie la nebunie 😛

Raspunde
Ella 11 decembrie 2010 - 16:00

I l-am facut azi piticului meu care, de cand a facut un an, s-a facut tot mai mofturos. Nu mi-a venit sa cred ca a mancat un castronel plin. Foarte rar mananca asa de mult.

Eu i l-am amestecat si cu peste si a fost un deliciu!

Raspunde
Anonymous 14 octombrie 2010 - 00:24

daca vreti sa incercati si reteta mea 🙂 adaug doar 2 ingrediente..si iasa ffffffffffffff bun..in sos de lapte sa puneti si iaurt natural 400 de gr si cat mai mult marar verde,,, iasa decicios:)..laura imi plac f mult retetele tale:) bafta in continuare..alina

Raspunde
LoReDaNa 5 iunie 2010 - 17:45

Salut Laura!
Te urmaresc de f mult timp si nu cred ca pana acuma ti-am lasat vre-un comentariu dar vreau sa sti ca te admir f mult pt tot ceea ce faci…Am incercat cateva din retetele tale si am fost f multumita…eu sunt mai ,,incepatoare„ in bucatarie.
Vreau sa iti spun ca arata f bine spanacul tau chiar asea il fac si eu:)
Al tau arata mmmm yumy yumyyy:)
Sapatamana viitoare o sa fac si eu o portie!
Week placut!

Raspunde
Bianca 4 iunie 2010 - 22:57

Exact asa fac si eu spanacul!!! La 1 kg de spanac aproape 1 l de lapte. E asa de bun cu mult lapte!! Dar eu pun mai mult usturoi ca noua asa ne place:))
Weekend placut Laura.
Apropo..am pus si eu sa fac siropul de soc, m-au ajutat copii mei sa curat florile..asa cum te-a ajutat pe tine Bogdi:)

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Anonymous Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.