Socata

24 comentarii
Pana una, alta (da, criza mea existentiala s-a incheiat la fel de furtunos precum a debutat 😀 , si asta in mare parte datorita mesajelor voastre minunate), am sa va prezint bautura copilariei mele, si a multora dintre voi, fara indoiala: Socata!!!
Asta e varianta „casei”. A casei noastre, mai exact 😛 , proaspata, extrem de aromata, fara drojdie. E mai mult o limonada de soc, haha!!! Sper mult sa va placa!!!!!!
Ingrediente:
  • 10-12 flori de soc, mari (proaspat culese)
  • 10 litri apa
  • 1 kg zahar
  • 3-4 lamai (bio, daca se poate)
  • sirop de zahar ars (optional)
Mod de preparare:

Hai sa va zic cum am facut-o eu: am pornit cu pasi repezi (mi-era teama ca n-o sa mai gasesc nici o floare de soc intreaga, dupa atatea amare ploi) catre socul din spatele casei. Iata-l! 🙂

…de unde am cules cu mare bucurie florile de soc, bine mirositoare si scaldate-n raze de soare:

Se scutura usor de impuritati:

Daca vedeti ca florile sunt napadite de purici (purici de plante, inofensivi, dar dizgratiosi 😀 ), se cufunda rapid in apa rece si curata (in nici un caz nu se pun sub jet de apa). Eu le-am scaldat super rapid in „cubul” meu de muraturi de la Tupperware 😀

…unde, de fapt, le-am si lasat la macerat…
Dar pana atunci, sa va povestesc ce-am mai facut 😛
Am scos butoiasul la soare, pe masa de lemn a pavilionului nostru racoros:

Am adaugat zaharul si am amestecat bine:

Am feliat lamaile si le-am adaugat si pe ele. Am amestecat, din nou, si am lasat deoparte pana cand am pregatit siropul de zahar ars…

Sirop pregatit din 2-3 linguri de zahar, lasat la caramelizat si apoi stins cu o cana mare de apa.
Am turnat apoi siropul deasupra socatei:

Am strecurat doar atat cat sa ne potolim pofta :))

…si am savurat cateva pahare, in liniste, pana cand am observat ca s-a asternut, tihnita, seara…

Delicioasa si racoritoare!!!!!!
Perfecta pentru copii 🙂

P.S. Siropul de zahar ars e pur optional dar noi il indragim nespus fiindca da un gust aparte delicioasei licori :))…ca sa nu mai vorbim despre culoarea deosebita pe care o primeste socata.

P.P.S. Socata se lasa sa stea maxim 2 zile, prima zi la soare apoi la frigider, strecurata, timp in care se consuma din ea cu mare pofta!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

24 comentarii

Simona 1 iunie 2013 - 17:40

Asta nu-i socata! Asta-i limonada cu zahar ars si flori de soc. Pentru socata adevarata va recomand reteta „bunicii”- vezi RA Roman- ” Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”

Raspunde
Laura Sava 13 mai 2017 - 15:47

Ba e, Simona 🙂 E socata mea, a familiei noastre.
Tu o poti bea asa cum vrei si-ti place.

Raspunde
Anonymous 22 aprilie 2012 - 20:05

eu vreau sa fac o socata numai ca nu stiu sa fac siropul de zahar ars merge si fara ???raspundemi cat mai repede :):):):):):):):):):):):):):):)

Raspunde
Laura Sava 13 mai 2017 - 15:48

Raspunsul meu n-a venit chiar repede 😀 …dar da, socata se poate face si fara siropul de zahar ars (am mentionat si in postare ca e optional).

Raspunde
4tiro 2 iunie 2011 - 15:21

socata mea a treia zi a capatat o consistenta vascoasa 🙁 de fapt de a doua zi la fund se facuse tulbure si vascoasa ,nu stiu unde am gresit..poate ma ajuti nitel
am lasat-o intr-o cratita de aluminiu ,asta o fi?

Raspunde
Laura Sava 13 mai 2017 - 15:52

Se poate sa fi pus prea multe flori de soc (cratita de Al nu are nicio vina). Sau se poate ca florile sa nu fi fost toate „sanatoase”. Oricum, noi in a 3-a zi nu o mai bem…si fiindca nu mai avem 😀 …dar si pentru ca nu mai e atat de buna ca in prima zi, evident…
Facem alta proaspata :))

Raspunde
catkitchen 2 iunie 2011 - 11:09

… „masa de lemn a pavilionului vostru” este o binecuvantare , puteti savura acolo toate bunatatile facute de tine !!!!
.. in sfarsit a venit sezonul socului si putem savura sucul cu mare placere …

Raspunde
Laura Sava 13 mai 2017 - 15:53

Scumpa mea, si acum imi pierd gandurile la pavilionul nostru de lemn 🙂 Sub salcia pletoasa…
Te pup duuulce tare, dupa 6 ani lumina!!!! :))

Raspunde
Lavinia 24 mai 2011 - 22:52

buna!
laura, spune-mi, te rog, apa pe care o adaugi peste zaharul caramelizat, trebuie sa fie calda sau rece?

Raspunde
Laura Sava 13 mai 2017 - 15:56

Lavinia, apa sa fie rece! Ai grija ca pret de cateva secunde face urat 😀 …sfaraie…dar apoi se linisteste. Pofta, daca te gandesti sa o refaci anul asta 🙂

Raspunde
C-ta 4 iunie 2010 - 09:34

Pentru toate doamnele si domnisoarele de stiut ca socul este planta din care seprepara multe produse care sunt pentru ingrijire personala si pentru controlul greutatii . foarte frumos aratat modul de preparare a socatei . incercati si ceaiul care are proprietati curative. Pace si liniste !

Raspunde
Laura Sava 13 mai 2017 - 15:56

Asa e, socul e o planta extraordinara, am si eu pe blog cateva retete cu soc. Cautati „soc” si le gasiti 🙂
Numai bine tuturor!!!

Raspunde
Laura 3 iunie 2010 - 12:43

Wow, Ionela, da’ nu te-ai jucat cu portiile :)))
…inseamna ca iti place socata la fel de mult pe cat ne place si noua 😛
Noi momentan n-avem decat un soc mai maricel, care a facut flori dar anul viitor sper sa intre si celilalti doi in priza, hi, hi…
Pupici si numai bine!!!

Raspunde
Laura 3 iunie 2010 - 11:56

Cu mare placere, Bia 🙂
…si sper sa n-o mai faci niciodata cu drojdie, fie ea doar un bob…dupa mine, ii strica tot gustul 🙁
Te pup!!!

Raspunde
Laura 3 iunie 2010 - 11:54

Gospodina, esti atat de draguta!!! 🙂
Iti multumesc frumos pentru cuvintele care mi-au bucurat inima si pentru felicitarile minunate!
Si noi va trimitem (mai ales printesei tale scumpe :P)ganduri bune si multi, multi pupici!!!

P.S. Deci esti geaman de-al meu?! 😛
…ah, ce bine e cand te intelege lumea :))

Raspunde
Laura 3 iunie 2010 - 11:27

Amalia draga, numai ce-am terminat de postat o alta minunatie „cu soc” 😛 …un sirop extraordinar de bun, pe care il puteti consuma tot anul…dar mai ales vara :))
…asa ca, la anu’, pe langa socata delicioasa pe care o vei face (clar varianta mea, hi, hi…) te vei putea delecta si cu un pahar de sirop…
…iar de la siropul de zahar ars sa stii ca socata nu capata deloc gust amar, ci din contra, primeste o savoare pe care nu stii sa o identifici 😛
…desi uneori trece chiar neobservata, mai ales daca faci atata sirop cat am facut eu tura asta (noi de obicei punem si mai mult 😀 )…da’ am zis, na, sa scriu doar atat ca sa nu se sperie lumea, hi, hi…
Pupici!!!!!!!!!

Raspunde
Laura 3 iunie 2010 - 11:18

Pupici si tie, Doinitza draga 🙂
Mersi fain de sugestie, e clar de retinut…mai ales daca provoaca asemenea neplaceri celor mai in varsta…
Eu florile le-am cules din pomul nostru, de langa casa, unde e racoare si de regula nu umbla nimeni…poate doar pisicile, cand au chef de harjoneala :)))
…dar chiar ai asa, ai vazut ca le-am spalat totusi, un picut 😛
Eu chiar acum savurez un pahar mare din delicioasa bautura, si inca cum…cu paiul, hi, hi…

Raspunde
Ionela 2 iunie 2010 - 14:04

Excelenta, si eu am facut-o de mai bine de 10 ori anul asta (aici, in Grecia s-a cam trecut socul). Aceeasi reteta o am si eu. Si mama mea o facea cu drojdie, dar chiar ca nu are rost sa mai punem drojdie deoarece stand la frigider capata acciditate. Ma bucur ca se mai valorifica inca aceste minunatii ale naturii!

Raspunde
Bianca 1 iunie 2010 - 22:48

Multumesc Laura de raspuns. Am sa incerc si eu.
Eu am facut-o saptamana trecuta cu un pic de drojdie (am gasit rereta intr-o revista) dar a fermentat prea tare chiar si stand la frigider.

Raspunde
Gospodina de Criza 1 iunie 2010 - 19:48

Ieri m-am gandit toata ziua sa nu uit sa-ti urez „La Multi Ani!”.
Dar, fireste, am uitat! Doar sunt si eu un Geaman cu crize existentiale!
Asa ca azi, urez la pachet „La Multi Ani” si mamicii datorita careia mi-am bucurat cu briose printesa, de nenumarate ori si lui Bogdi,si celorlalti copii mai mari din frumosul vostru colt de rai!

Raspunde
Amalia 1 iunie 2010 - 19:28

Noi am fost sambata la cineva la tara si am cules doua plase mari cu flori de soc… Am dat si pe la vecini si am pus si la uscat pentru iarna (impreuna cu menta creata de gradina si tarhon). Socata mea e la fridider, mai avem o sticla de e l, eu am facut vreo 5L si am pus o lingura de otet de mere si miere. Ea taare gustoasa. Nu am facut pana acum varianta propusa de tine cu siropul de zahar ars, nu capata un gust amarui?

Raspunde
Doinitza`s cakes 1 iunie 2010 - 17:34

la fel o fac si eu,ne place si noua ,sa ai grija de unde culegi florile,sa nu fie praf pe acolo ca florile socului capteaza tot praful si sunt periculoase,la batrani nu se da ca li se umfla piciorasele,am patit cu soacra mea,pt.noi i grozav de bun si racoros vara din frigi ,cum spuneai si tu,pupici

Raspunde
Laura 1 iunie 2010 - 17:15

Da, Bianca, e extraordinar de buna si „fresh” 😛 …noua nu prea ne-o mai place dupa cateva zile…
…si-apoi la ce pofta ne era, dat fiind faptul ca anul trecut nu am facut socata… :)))
Desigur, dupa vreo doua zile, are o aroma mai pregnanta de soc si e si mai delicioasa 🙂 …mai ales daca e tinuta la frigider cu cateva ore inainte de a o servi.

Raspunde
Bianca 1 iunie 2010 - 17:07

Interesant mod de a face socata. Nu am mai auzit pana acum sa nu lasi socata sa stea 2-3 zile.
Are gust de socata daca nu o lasi sa stea la soare intr-un borcan de 10 l (de preferat?)

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Doinitza`s cakes Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.