Sirop din flori de soc

32 comentarii
Sirop din flori de soc: aromat si exact pe gustul copiilor!!! Acest sirop va fi deschizator de drumuri in era siropurilor ce va sa vina in curand 😛 , caci anul asta am de gand sa valorific la maxim roadele pomisorilor nostri din gradina, si nu numai (avem zmeura, capsuni…)

Imi pare doar rau ca nu am ajuns sa il postez pana acum, avand in vedere ca sansele de a mai gasi pe undeva flori de soc sunt destul de reduse…
Da’ e bine de stiut pentru la anu’, nu?! :))

Noroc!!!

 

Ingrediente pentru o portie:

  • 1 kg flori de soc (chiar 1 1/2 kg)
  • 5 litri apa
  • 6-8 lamai
  • 5 kg zahar
  • 50 g sare de lamaie (optional)

 

Noi am facut 3 portii…asta ca sa nu va debusoleze pozele 😀

Se prepara destul de usor, ba chiar foarte usor, daca alegeti sa faceti numai o portie. Se culeg florile de soc (daca aveti o mami scumpa pe-acasa si un vecin, tare de nadejde, numit Nelus, treaba decurge foooarte usor, haha!! Au mers dupa majoritatea dintre ele pana dupa dalma (stiti ce-i aia?! 😛 ) taman intr-o padurice, unde cica s-ar afla regatul florilor de soc…

Au strans ce-au strans si au venit acasa cu un “sac” mare de minunatii bine-mirositoare:

Pe restul le-am cules din socul nostru din spatele casei 🙂
Se scutura, deci, florile de impuritati (daca le spalati, isi vor pierde aroma) sau daca totusi nu va simtiti confortabil facand asta, le cufundati rapid in apa rece, cum am facut eu la socata

Ceea ce urmeaza e destul de sadic :))) …adica va trebui sa alegeti doar florile de pe crengutele de soc, operatiune de care se ocupa cu succes (si) mezinul familiei (pupa mami manutele lui harnice!!!) si care, la o asemenea cantitate, a cam durat ceva :)))

Se aseaza florile intr-un vas incapator:

Lamaile se taie felii si se amesteca cu florile.
Se pune apa la fiert, se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se da deoparte si se lasa la racit timp de 10-15 minute; se toarna apoi peste flori si lamai:

Se amesteca totul bine si se lasa la rece 3-4 zile, cu un capac sau ceva greu deasupra, pentru a tine florile si lamaile sub apa; in fiecare zi, se amesteca usor, “compozitia”:

Se storc cu mana florile si feliile de lamaie, bine, bine si se strecoara de doua ori printr-o sita deasa, tifon, etc…
Noi, dupa cum vedeti, ne-am folosit si de sita de la espressorul de cafea 😛

Apa rezultata se pune la fiert impreuna cu zaharul (la 1 litru de apa se adauga 1 kg de zahar) si sarea de lamaie, daca vreti ca siropul sa tina mai bine :

Dupa ce zaharul s-a topit iar siropul a dat 2-3 clocote, se ia de pe foc:

Se toarna fierbinte in sticle curate si uscate in cuptorul fierbinte:

Se leaga imediat cu celofan sau capace:

Siropul obtinut este absolut minunat si merge grozav de bine cu niste cuburi de gheata si-o apa minerala. Ori plata:

Mii de multumiri, Laura scumpa, pentru aceasta reteta minunata!!!

 

P.S. Daca vi se pare prea mare cantitatea de zahar, puteti s-o micsorati…chiar cu un kg 🙂

Reteta preluata de la Laura S.

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

32 comentarii

Carmen 3 iunie 2021 - 12:47

Buna ziua!!! Ați încercat și varianta “ la rece” , cu miere…. ptr ca deși se știe clar de sarea se lămâie ca e dăunătoare , nici zaharul, așa zisul cancer alb, nu e vreo minune culinară….

Raspunde
Laura 7 iunie 2017 - 17:03

Se poate pune suc de lămâie in loc de sare de lămâie? Cat trebuie sa scada prin fierbere, macar cu aproximatie ? Ms

Raspunde
Luminita Chiojdoiu 8 mai 2015 - 14:12

Eu am facut sirop de pe reteta asta anul trecut. Si a fost incredibil de bun. Anul acesta o fac iarasi. Multumesc mult pentru reteta. E delicios. Am facut o singura compozitie. Acum o sa fac mai multe.

Raspunde
luben 4 iunie 2014 - 15:36

un sirop de soc ff bun. 38 flori mari ,chear si mai multe ,15 plicuri de sare lamaie de doctor, 2 lamai taiate rondele si 5 litri de apa se lasa la macerat 3-4 zile se mesteca zilnic ,se strecoara si se pun 5kg zahar se lasa la macerat 2-3 zile se mesteca zilnic sa se topeasca zaharul este super,eu nu am scos decat codita mai groasa de la flori,faceti si voi ca e ff bun garantat ,pofta mare,

Raspunde
ovidiu 2 iunie 2014 - 21:16

Multumesc frumos pt reteta . A iesit foarte bun siropul.

Raspunde
Loredana Aliss Iuşan 19 mai 2014 - 12:29

chiar trebuie luate numai floricelele,nu se poate toata floarea?cu o fetita de 1 an ….nu prea am timp. 🙂

Raspunde
Laura Sava 21 mai 2014 - 10:36

Loredana, si la noi au mai scapat cateva crengute, nu-i nimic 🙂
S-aveti spor si pofta!!!!!

Raspunde
Profu Mischi 2 iunie 2013 - 20:10

Fara suparare. Cand e vorba de sare de lamaie (acid citric), eu zic sa nu mai vorbim despre sanatate.
Sunt doua notiuni total diferite.

Raspunde
Laura Sava 21 mai 2014 - 10:35

Nu e nicio suparare 🙂
E adevarat ca sarea de lamaie nu e tocmai sanatoasa, dar daca o folosesti numai la reteta asta, cred ca ai mari sanse sa nu patesti nimic 😀
Eu, una, nici macar n-am folosit-o, am scris si in postare, stiind ca vom consuma rapid siropul. Varianta mea, asadar, e chiar sanatoasa.
Numai bine!!!

Raspunde
Eu Eu 21 mai 2013 - 17:17

Buna.
Esti fenomenala, felicitari. De aproximativ 3 luni iti urmez retetele si nu am dat gres.

Raspunde
Anonymous 19 iunie 2012 - 12:19

Buna, ma numesc Diana si nu de mult am v-am descoperit , multumesc pentru ca existati si impartasiti.Am facut si eu 2 ani la rand sirop de soc, inainte sa ma intorc la serviciu. Anul trecut si anul acesta am zis pas. Nu pentru ca nu e bun, pentru ca e ceva de lucru la el , si nu mai am timp. Eu sincer nu il beau, copii mai putin , sotului meu si tuturor prietenilor pe care i-am servit le-au placut foarte mult. Ma ingrijoreaza si pe mine sarea de lamaie, nu stiu cu ce as putea sa o inlocuiesc.Am mai facut si sirop de capsuni, visine, piersici si chiar de struguri, ultima reteta proprie. Mai am inca sirop si de anul trecut desi la noi acasa doar sirop cu apa sau apa minerala se serveste. Copiilor le place tare mult.Tare imi pare rau ca anul acesta va fi mai putin, din cauza ca fructele sunt putine.

Raspunde
Anonymous 6 iunie 2012 - 15:04

cred ca e un deliciu

Raspunde
Anonymous 30 mai 2012 - 04:30

Este cu siguranta foarte gustos…dar…sarea de lamaie este extrem de daunatoare ! Atentie !

Raspunde
l 2 iunie 2011 - 20:11

multumim pt reteta dvs de sirop de soc, este grozava o voi face si eu impr5euna cu soacra mea.pupici

Raspunde
Anonymous 1 iunie 2011 - 10:20

au 2 zile la rece si au miros de acru.ajutati-ma.mai are rost sa le tin sau e normal.da-mi un raspuns k nu stiu ce sa fac mersi

Raspunde
Laura`s Leckereien / Bunatatile Laurei 28 mai 2011 - 17:24

Hallo Laura si Fetele cu intrbari!
Fiind abonata la aceasta reteta si cometarii, am vazut ca e putina dedumerire.
Eu fac acest sirop de peste 10 ani.
Primul an , l-am preparat dupa reteta soacrei, deci sirop preparat la rece si mi-s-au inflorit toate sticlele, care le-am depozitat chiar la frigider(pe vremea aceea).
Acum fac doar sirop pe care in prealabil l-am fiert.
Iar sarea de lamiie se pune pentru a-l conserva mai bine si ai mentine prospetimea gustului si culorii.
Aici PREPARARE DIN FLORI DE SOC am preparat mai multe LICORI din flori si boabe de soc.
Anul trecut ca si anul acesta am facut putin altfel, dundu-i coajii de lamie sansa de a-se imprastia mai bine in sirop.
Zilele care urmeaza o sa postez metoda, poate incinta…cine stie.
Uitati de aspitina si conservanti , sarea de lamiie si fierbinte pus in sticlele spalate se tine ani de zile.

Laura sper ca NU te superi ca am venit in ajutor?
Poate cit de cit am putut putin ajuta.

Va doresc spor la preparat, un final de succes si multa savoare!
Va ureaza,
Laura S.

Raspunde
Anonymous 28 mai 2011 - 16:30

am inteles k nu este bun la copii stiti ceva despre asta

Raspunde
Anonymous 28 mai 2011 - 16:19

vr sa stiu si eu dak socata este buna la copii

Raspunde
Dia 27 mai 2011 - 19:06

Am o nedumerire, cat timp tine acest sirop, rezista pana la iarna sau are nevoie de conditii speciale de stocare?

Raspunde
Retetele lui Ari 26 mai 2011 - 23:14

ah, ok :)) .. o sa fac in weekend daca mai gasesc maine de cumparat. O sa pun aspirina ca mie aproape toate care le-a pus fara (doar sterilizat) mi s-au stricat 🙁 ..desi atat de multa lume imi zice ca tine si fara 🙁

Raspunde
Laura 26 mai 2011 - 20:10

Da, Mami, florile se cantaresc, dar nu trebuie sa fie exact 1 kg 😛 (am scris eu si in post)
…cat despre sarea de lamaie, Ari, pot sa-ti spun ca e optionala, fiindca eu n-am pus :)))

Raspunde
Daniela 27 mai 2015 - 20:11

Este super siropul ,minunat nu- ti mai trebuie socata ,mulțumim pt sfaturi,Dumnezeu sa te binecuvânteze Laura

Raspunde
Mami şi ştrumfii 26 mai 2011 - 19:52

Laura, cât înseamnă 1kg de flori? Cântărite?

Raspunde
Anonymous 20 mai 2011 - 15:41

Siropul arata foarte bine si probabil e foarte gustoasa, voi prepara si eu….Ador sucul de soc dar este foarte important sa se consume cu grija deoarece florile de soc contin o mica cantitate de cianura.

Raspunde
Retetele lui Ari 20 mai 2011 - 15:30

laura eu am o nedumerire.. de ce se pune sarea de lamaie?

Raspunde
Samburex 16 ianuarie 2011 - 23:36

Cand eram copil, ma duceam cu vecinii prin padure si prin tot felul de ravene sa culegem flori de soc pentru ca sa ne facem suc, imi placea ca este acidulat, si daca il lasam mai mult parintii il foloseau ca vin,
acum de curand am aflat ca siropul de soc este si terapeutic

Raspunde
Sara_Miki 4 iunie 2010 - 12:58

Interesanta ideea cu siropul se soc. De ce nu… daca tot se face din tot felul de fructe, de ce nu si din soc. Dar nici eu nu m-am gandit pana acum. Multumesc… de retinut pentru la anul viitor.

Raspunde
Bianca 3 iunie 2010 - 19:28

Ce idee buna mi-ai dat!! Sotului meu ii pl;ace foarte mult siropul de soc cu apa minerala. Am sa merg si eu la cules in weekend si am sa fac si eu.
Multumesc de retet

Raspunde
Laura 3 iunie 2010 - 16:46

Laura scumpa, tu ai fost mereu “izvorul” meu, nesecat, de inspiratie 🙂
…si cum mini-pizzele tale au facut furori (si istorie 😛 …ca le fac deja de ani buni) presimt ca si acest sirop deosebit ne va incanta cu parfumul lui, vara de vara 🙂
Te pupam cu totii, cu mare drag, si iti dorim tot binele din lume, prietena draga!!!

Raspunde
Laura`s Leckereien / Bunatatile Laurei 3 iunie 2010 - 14:14

Hallölchen Laura draga!
Felicitari pentru reusita!
Pina sa descoprar siropul din flori de soc, faceam numai socata.
Dar din pacate socata nu se poate depozita pe timp indelingat:(
Dar uite ca s-a gasit solutia cu siropul si asa de ani buni, in fiecare an pun la depozit.
Sa va fie de bine si o zi placuta in continuare va doresc, la intreaga familie!
Cu prietenie
Laura S.

Raspunde
Laura 3 iunie 2010 - 11:12

E bun tare, Daniela 🙂 …si are inca de pe acum o aroma imbietoare…
E si un pic acrisor (deci pentru mine, tonic si extrem de reconfortant :P) asa ca va fi companionul perfect in zilele toride ce stau sa vina 🙂
Pupici tie si mamei tale, care te rasfata 😛 (un pic, un pic, doar tot ajungi sa gusti din bunatatile ei, nu?! …ar fi pacat altfel :D)
Iti multumesc frumos pentru mesaj!
o zi frumoasa in continuare!

Raspunde
Daniela 3 iunie 2010 - 11:02

Ce bun trebuie sa fie!
Si ce culoare frumoasa are.
Mama mea face mereu sirop, numai ca eu ma limit a bea numai apa, dar nu zic ca nu-i bun pentru cei din casa. Pe fiece an ma aproviziones cu ceva sirop si nectar de la mama.
Pe curand.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.