Tort alb cu blat de nuci si coacaze

18 comentarii
Un rasfat dulce, un tort alb cu blat de nuci si coacaze, un tort „de zapada” 🙂 …pentru toti iubitorii de nuca si crema bogata de branza si fructe, cu aroma de vanilie.

Ingrediente:

Blat:
– 5 oua mari
– 200 g. zahar
– 1 plic zahar vanilinat (10 g.)
– 40 g. nuci macinate
– 120 g. faina
– 100 g. amidon
– 1 lingurita praf de copt
– 70 g. ciocolata amaruie topita
– 80 g. unt topit
Crema:
– 650 g. mascarpone sau branza de vaci
– 150 g. coacaze rosii
– 150 g. zahar
– 2 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie
– 10 g. gelatina
– 125 ml. frisca
In plus:
– 500 ml. frisca
– 50 g. zahar
– 100 g. ciocolata alba, rasa
– 1 lingurita fistic tocat
– ciorchini de coacaze rosii
Mod de preparare:

Cuptorul se incinge la 180 grade C. (foc potrivit). Se separa ouale; se bat galbenusurile impreuna cu 5 linguri de apa fierbinte, zahar tos si zahar vanilinat. Se inglobeaza nucile, faina, amidonul si praful de copt:

Se inglobeaza ciocolata si untul topit si se amesteca usor:

Ultimul se inglobeaza albusul batut:

Compozitia se aseaza intr-o forma tapetata cu hartie de copt sau unsa (diam. 26 cm):

Se coace cca. 30 minute. Se lasa sa se raceasca si se taie pe 3 nivele, cu multa grija, fiind un blat destul de casant. Un feliator de torturi v-ar fi de foarte mare folos in acest moment 😛

Se spala coacazele si se desprind de pe ciorchini cu furculita:

Se pun la fiert 65 ml. de apa cu zahar; se adauga fructele rosii si se lasa sa fiarba cca. 1 minut in sirop:

Se lasa sa se raceasca si se inglobeaza in crema.

Se inmoaie si se dizolva gelatina. Se inglobeaza in crema in fir subtire.

Cand crema incepe sa se intareasca, se inglobeaza frisca batuta. Se aseaza un inel de torturi in jurul blatului inferior; se aseaza deasupra 1/2 din cantitatea de crema:

Apoi se aseaza cel de-al doilea blat si restul de crema:

Se aseaza blatul de sus si se preseaza putin… in poza se vede ca s-a cam sfaramat, dar l-am aranjat eu frumos, si la final nici macar nu s-a observat :)))

Se da apoi la rece pentru minim 4-5 ore sau cel mai bine, peste noapte:

Se bate frisca impreuna cu zaharul:

Se acopera tortul:

Se decoreaza cu ciocolata rasa, fistic si coacaze, pe care le-as fi vrut mai numeroase dar la 15 lei cutiuta de 100 grame mi-a cam pierit entuziasmul :)))

Prima degustare 🙂

Cu cate-o felie pentru noi:
…si una pentru voi!!! 😛
image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

18 comentarii

corina rotaru 28 august 2012 - 12:46

laura,spune-mi te rog :ar merge cu fructe congelate,caut coacaze si nu gasesc,vreau sa o dau gatape socrela :)))

Raspunde
laura sava 28 august 2012 - 13:55

Sigur ca poti, Corina, dar poate ai noroc si gasesti zmeura proaspata (e la fel de scumpa :P)
…dar ai putea folosi si fructe din compot. Visinele ar merge bine cu tortul asta. Daca sint mari, injumatateste-le…
Iti tin pumnii!!! Socrela va fi cu siguranta impresionata 🙂

Raspunde
Adee 2 noiembrie 2011 - 20:56

Aolo ne bagi in boala aici :)) deliciossssssssss

Raspunde
raluka 18 octombrie 2011 - 19:41

tortul arata foooooarte super!!!l-as face si eu numai ca nu am coacaze rosii am zmeura dar…e mai moale si kiar nu as vrea sa „inrozeze” crema de jur imprejur..ce ma sfatuiti?in ce sa „tavalesc” inainte zmeura ca sa nu se piseze in crema?ce ma puteti sfatui?

Raspunde
carmen 28 februarie 2011 - 15:51

buna! am facut tortul si este foarte bun…data viitoare vreau sa/l fac si cu zmeura.

Raspunde
carmen 25 februarie 2011 - 11:13

buna! eu sunt o incepatoare in ale gatitului…sunt in cautare de retete pt ziua fetitei mele…m/a impresionat tortul acesta si chiar vreau sa/l fac sper sa/mi si reuseasca…cred ca este foarte bun dar am sa ma pronunt dupa ce am sa/l fac…vreau sa te felicit pt sit/ul tau!

Raspunde
Delia 22 februarie 2011 - 16:01

Am facut eu cu afine insa nu ne-a placut. Afinele nu au parfumul si aroma coacazelor. Crema a iesit albastra, dulce, dar fara aroma. Culoarea m-a speriat un pic.
Cine stie, poate o place cuiva.
Delia

Raspunde
Delia Ciobancan 22 februarie 2011 - 15:57

Cel mai tare tort pe care l-am gatit si l-am mancat. E a treia oara cand il fac.
Cocoacaze rosii cumpar de la Metro, intradevar scumpe 19 lei 125grame.
La vara o sa fac acest tort cu 490 grame de coacaze, ca sa recuperez cantitatea mica pe care o pun la reteta asta Minunta facuta iarna 🙂
Multumesc
Delia

Raspunde
Laura 29 martie 2008 - 19:37

Edith, ma bucur ca iti place tortul 🙂 …si cred ca iese foarte bun cu orice fruct… mai acrisor 😛
…deci, si cu afine 🙂
Ar fi fain, insa, daca ai gasi fructe proaspete…

Pup u back! :))

Raspunde
Edith 28 martie 2008 - 12:52

mmm super tortul! Mi-ar place sa incerc cu afine.. dar nu stiu daca o sa gasesc
Poop!

Raspunde
laura 27 decembrie 2007 - 17:48

Draga Irina, iti multumesc din inima pentru premiu si imi pare tare rau ca nu am ajuns sa-i „premiez” si eu, la randul meu, pe altii… dar am fost prinsa pana peste cap cu pregatirile de Craciun…
Am sa ma ocup de asta chiar acum.
Multumesc frumos inca o data!

Raspunde
Irina 12 decembrie 2007 - 10:07

Draga Laura, esti asa draguta si mereu ai cate un cuvant de incurajare pentru toata lumea!
Te califici la maxim pentru „Nice Matters Award” 🙂
http://dulcecasa.blogspot.com/2007/09/nice-matters-award.html

Daca ai timp si dispozitie, te rog mult fa un post despre el si daruieste-l la randul tau altor 7 persoane, fiindca sunt sigura ca ai avea cateva in vedere 🙂

Raspunde
laura 11 decembrie 2007 - 02:00

Ginette, mersi mult de mesaj, te pup! 🙂
Ma bucur ca m-ai primit langa tine :)…si eu am sa te adaug listutei mele!
Foarte frumos si blogul tau, imi place mult cum gatesti si te admir pentru faptul ca ai toate retetele traduse in engleza.

Raspunde
laura 11 decembrie 2007 - 01:51

Draga Nadia, bine ai venit! 🙂
Ma bucur ca-ti plac retetele mele si ca ai si incercat deja cateva… ce imi pare rau e ca nu mi-ai scris mai devreme ca sa te fi indrumat (atat cat stiu si eu :))…catre reusita!:D
Nu-i bai, e bine si acum 🙂

Daca te intereseaza cum se fac papanasii fierti, iti scriu aici reteta pe care o fac eu mereu pentru Bogdi:
E luata din cartea: 400 retete culinare pentru copilul tau 0-3 ani

– 200 g. branza de vaci
– 1 ou
– 15 g. zahar
– 30 g. gris
– 10 g. unt
– sare
– 40 g. smantana
– 20 g. zahar
– apa

Eu am dublat tot timpul cantitatile, ca altfel nu s-ar mai fi saturat Bogdi meu in veci 🙂

Branza de vaci trecuta prin sita se amesteca cu grisul, sarea si oul. Se ia cu lingura din amestec, se pun papanasii in apa care clocoteste si se fierb 10 minute intr-un vas acoperit. Se scot papanasii din apa cu o paleta gaurita si se adauga imediat untul si smantana frecata cu zahar.

Foarte pufosi si gustosi!
…iar daca vrei o reteta de papanasi ce se prajesc in ulei, te uiti la „retetele de pe culinar” si cauti: Papanasi ca la Suceava, foarte buni si aia 🙂

Sper ca ti-am fost de ajutor, te pup si te mai astept pe la mine!

Raspunde
Ginette 10 decembrie 2007 - 19:37

Buna Laura, e superb blog-ul tau. Atatea retete minunate si explicate pas cu pas, exact cum imi place mie. Eu sunt mai la inceput…..dar sper sa fiu la inaltime in curand. Cu mare placere te adaug la listuta mea. Pe curand !

Raspunde
nadia 10 decembrie 2007 - 15:01

buna, laura, imi place foarte mult site-ul tau mai ales ca sunt o gurmanda si incerc pe cat posibil sa prepar si eu din minunatele tale retete. ce-i drept, nu-mi ies precum tie..dar macar imi fac de lucru..acum caut o reteta de papanasi si m-am hotarat sa-ti scriu ptr ca nu gasesc reteta. mult succes

Raspunde
laura 9 decembrie 2007 - 01:49

…ha, ha…si mie :)))))

Raspunde
Irina 9 decembrie 2007 - 00:46

draga Laura, imi ploua in gura in mod abundent 🙂

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.