Pui la cuptor cu gutui

9 comentarii

Ca tot vorbeam despre gusturi si obiceiuri ce tin de diferite zone ale tarii, va prezint o mancare specifica Banatului, adica friptura cu compot 😀 , pui la cuptor cu gutui, aici de fata. Ei bine, in reteta asta nu e vorba chiar despre compot, dar oricum asocierea dintre sarat si dulce nu te poate duce cu gandul decat la aceasta minunata zona a tarii in care locuiesc.
Acest fel de mancare e foarte apreciat la noi si sper sa se bucure de aceeasi apreciere si din partea celor care, pana acum, nu au avut ocazia sa guste asa ceva.

Va iesi minunat si cu mere! Si va mai dau inca o idee: Frigarui din piept de pui cu gutui, la fel de imbietoare 🙂

 

Ingrediente:

  • 4 fileuri de piept de pui sau pulpe
  • sare, piper dupa gust
  • 1 lingura unt
  • 2, 3 linguri ulei
Pentru gutuile caramelizate:
  • 2 gutui coapte (potrivite)
  • 1 lingura plina cu unt
  • 2 linguri zahar
Pentru sosul de smantana:
  • 250 ml supa de pui
  • 150 ml vin alb sec
  • 200 g smantana acra, fermentata
In plus:
  • fire de cimbru pentru ornat

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit).

Se spala carnea, se sterge, se sareaza si se pipereaza. Ideal ar fi sa o lasati macar 20 de minute sa se „marineze”. Intr-o tigaie, se incinge untul si uleiul. Se prajeste carnea pe o singura fata, pana ce se rumeneste. Se intoarce apoi si se prajeste si pe partea cealalta. Se dau toate bucatile de carne la cuptor (cu tot cu sosul obtinut), intr-un vas termorezistent…eu in vasul de lut pe care il ador…pentru cca. 15 minute. Se lasa, cu capac, in cuptor pana cand pregatim sosul si gutuile.

Se spala gutuile si se elimina cotoarele. Stiu ca e destul de greu, mai ales daca gutuile nu sunt bine coapte. Eu am reusit cu instrumentul ala special, cu gaura in mijloc 😀 .Am obtinut niste rondele frumoase de gutui, dar voi, daca nu aveti cum sa faceti asta, doar taiati cu un cutit felii potrivite din gutuie, pe langa cotor. Se calesc apoi feliile de gutui in unt, timp de 5 minute, pe ambele fete. Dupa ce se inmoaie, se adauga zaharul si se lasa sa se caramelizeze usor, cca. 1 minut. Amestecati in tot acest timp. Se pastreaza la cald.

Se pun la fiert supa de pui si vinul si se inglobeaza smantana (puteti folosi si smantana pentru gatit, lichida); se lasa sa fiarba la foc mic pana ce sosul isi reduce putin volumul (cca. 2 minute). Se potriveste de gust cu sare si piper. Se toarna sosul peste carnea din vas, impreuna cu inelele de gutui si se lasa la cuptor, in vasul neacoperit, pentru inca 20-25 de minute.

Mancarea se serveste cu sos, felii de gutui si o garnitura suplimentara de cartofi. Piure sau la cuptor 🙂

Eu n-am reusit sa surprind decat rezultatul final 😀

Mi s-a spus ca a fost foarte bun!!!!!

Sfat: Daca folositi doar piept de pui, reduceti timpul de coacere aproape la jumatate, pentru ca altfel va iesi destul de uscata. Iar daca nu gasiti gutui proaspete, folositi bucati de gutui din compot. Puneti cateva impreuna cu carnea la copt si alte cateva zdrobiti-le cu furculita sau cu mixerul vertical, daca aveti. Puneti pe foc o cana de compot si adaugati piureul de gutui; fierbeti pana devine ca o crema; turnati apoi deasupra fripturii si serviti.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

9 comentarii

Dana 13 octombrie 2015 - 23:21

Ce fel de smantana ai folosit? Fermentata sau lichida? 🙂
multumesc mult pt raspuns!

Raspunde
Laura Sava 14 octombrie 2015 - 12:49

Dana, a fost fermentata…cred 😀
Oricum, poti folosi si smantana de gatit (lichida), dar mai grasa (si, evident, neindulcita).

Pofta mare!!!

Raspunde
Dana 14 octombrie 2015 - 13:28

Super, muuultumesc mult! o sa o fac diseara! De abia astept, dar ca toate retetele de la tine sigur o sa iasa si va fi delicioasa!

Raspunde
Marina 2 decembrie 2010 - 19:42

Laura draga, am primit niste gutuie din tara si taaare-mi face cu ochiul reteta ta.
Am intrat sa-ti spun ca in sfarsit m-am apucat si de-un blog culinar 🙂
te pup!
(Seima)

Raspunde
lauralaurentiu 2 decembrie 2010 - 00:07

Ce bine arata si ce bun trebuie sa fi fost, mmm! 🙂 La multi ani de ziua tuturor romanilor! Laura Laurentiu

Raspunde
Alina 1 decembrie 2010 - 20:22

Laura…ne omori :)))
Ce bine arata! Deja ii simt gustul, asa ca trebuie sa ma intorc repede la..legume 😉
Va pup pe toti!
Alina M

Raspunde
Surac 1 decembrie 2010 - 16:55

Buna Laura, pui cu gutui merge perfect la fel si cu compot de visine. Super reteta…

Raspunde
Georgiana Deiu 1 decembrie 2010 - 16:21

Tot ce este prezentat aici, e super si te face sa-ti ploua in gura, daca pot spune asa.
Saptamana trecuta dupa ce am vazut blogul tau, mi s-a facut brusc pofta si foame. Bineinteles ca m-am pus pe treaba si am incercat cateva retete!! Prezentarea e de exceptie, toate imaginile te fac sa simti pana si mirosul!!
Multumesc pentru incurajari, m-am simtit onorata.

Raspunde
Beatrice 1 decembrie 2010 - 15:53

Ha,ha,exact asta am avut la pranz,doar ca nu am facut mancarica la cuptor.Ai dreptate ,este foarte buna,iar la cuptor cred ca e si mai buna.Imi place blogul tau si sper sa ma mai primesti in vizita.Spor la bunatati.

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Dana Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.