Prajitura turnata de post cu mere

12 comentarii

 

Daca v-as spune ca m-am caznit zile intregi si n-am dormit nopti ca sa creez prajitura turnata de post ideala, as minti! Ideea m-a strafulgerat rapid, cand am bifat (pe carnetelul meu de teste 😛 ) posibilele ingrediente ce-aveau sa o compuna. Sosul de mere a fost primul care mi-a atras in mod deosebit atentia stiind ca poate inlocui cu succes atat oul cat si uleiul dintr-o reteta. Astfel, am “construit”, imaginar, aceasta reteta, si-am reprodus-o apoi cu succes, in varianta “cu mere”. O voi testa, desigur, si cu dovleac sau cu alte fructe, ceea ce va recomand sa faceti si voi 😛

Stiu ca v-ati dorit de mult timp o varianta de post care sa concureze cu celebra prajitura turnata cu mere, asa ca sunt foarte bucuroasa ca am reusit sa va indeplinesc dorinta.

V-o dedic din toata inima!!!

 

Ingrediente:

Pentru umplutura de mere:
  • 5 mere potrivite (aprox. 800 g)
  • 1, 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 linguri zahar (brun)
  • 1 lingurita scortisoara pudra
Pentru sosul de mere (piure de mere):
  • 2 mere mici, bine coapte (250-280 g)
  • 80 ml apa
Pentru blat:
  • 1 portie sos de mere (reteta mai sus)
  • 100 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 120 ml suc de portocale, lapte vegetal sau apa
  • 230 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu (alimentar)
  • 100 ml apa minerala
  • ulei, pentru unsul tavii
  • 1 lingura nuca macinata sau pesmet

 

Frageda si delicioasa!!!

 

Mod de preparare:

Se pregatesc prima data merele pentru umplutura, ca sa aiba timp sa se raceasca. Astfel, se curata merele de coaja si se taie in cubulete (va dura ceva chestia asta, asa ca pregatiti-va playlist-ul preferat 😀 ). Se pun apoi cubuletele de mere intr-o oala, la foc mic, impreuna cu zaharul. Se lasa la calit 10-12 minute; se amesteca din cand in cand, mai mult spre final. Cand sunt gata, se iau de pe foc si se adauga scortisoara. Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca complet.

Se prepara sosul de mere acum. Se spala bine merele, se taie in patru, se scot samburii si casuta de samburi. Daca merele sunt frumoase, nu sunt lovite, nu se decojesc. Se taie apoi feliile de mere in bucati potrivite si se pun la fiert impreuna cu apa. Se lasa sa fiarba la foc mic, acoperite cu un capac, cca. 10-12 minute; se amesteca din cand in cand. Se iau de pe foc si se lasa sa se racoreasca putin (5 minute), apoi se fac pasta cu mixerul vertical. Daca nu aveti mixer de mana, treceti totul printr-o sita cu gauri mari.

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Se unge cu ulei o tava micuta de copt (eu am o iena dreptunghiulara, de aproximativ 25cm x 18cm). Se presara nuca sau pesmetul in tava, cat mai uniform.

Pentru blat, se amesteca sosul de mere cu zaharul cateva secunde. Folositi mixerul sau telul. Se toarna apa si uleiul si se amesteca din nou. Faina se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul si se cern deasupra amestecului umed. Se amesteca scurt, nu se insista cu amestecatul (doar pana cand se omogenizeaza). Se adauga 60 ml apa minerala din totalul de 100 ml apa minerala si se amesteca bine. Jumatate din aluatul rezultat se toarna in tava pregatita si se niveleaza. Se da la cuptor pentru cca. 12 minute, dupa care se scoate din cuptor (cuptorul nu se stinge) si se acopera cu umplutura de mere racita. Incercati sa asezati cat mai uniform bucatelele de mere deasupra blatului. Se adauga restul de apa minerala (40 ml) in cealalta jumatate de aluat si se amesteca bine. Se toarna apoi, in fasii, peste stratul de fructe, lasand aluatul sa cada in asa fel incat sa le acopere in intregime. Nu nivelati, lasati aluatul sa “cada” si sa se aseze cum vrea 😛 Prajitura se repune in cuptor pentru cca. 30 de minute.

Se lasa sa se raceasca in tava…daca aveti rabdare…noi n-am mai avut!!! 😀

Neasteptat de buna!!!

 

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

12 comentarii

Mihaela 10 martie 2018 - 17:05

Mie mi.a iesit clicoasa 🙁

Raspunde
Anca 29 octombrie 2017 - 13:42

Acum am scos-o din cuptor! Mananci si plangi. E dementiala

Raspunde
Cezara 13 septembrie 2017 - 12:40

Laptele vegetal sau sucul de portocale se adsuga la inceput in blat, inainte de a se cerne ingredientele solide?

Raspunde
Daniela Caramida 16 martie 2016 - 13:39

Mama face mereu cand ma duc in vizita pe la ea. Este delicioasa.
Mama o numeste “placinta lenesa cu mere”

Raspunde
Laura Sava 17 martie 2016 - 13:59

Salutari si multi pupici mamei tale, Daniela!!!
E prajitura ideala, caci la un moment dat toti ne simtim putin cam lenesi :)))

Raspunde
Claudiu 10 septembrie 2020 - 17:12

Nu e lenesa deloc… M-am muncit cu mult mai mult la ea decat la una “clasica”… acum e la cuptor, sper sa va dau un review pozitiv…

Raspunde
Raluca 14 decembrie 2015 - 15:17

Mi-a iesi o minune! Aromata, usor cremoasa, excelenta! i-am facut si o glazura de cacao, tot de post. Este si mai buna a doua zi. Multumesc pt reteta.

Raspunde
Laura Sava 17 decembrie 2015 - 13:51

Cu mare drag, Raluca!!! Sunt foarte bucuroasa ca a avut succes 😛
Cu glazura de cacao cred ca a fost super delicioasa!

Raspunde
Daniela 29 noiembrie 2015 - 00:24

A iesit grozava! Aveam.o gramada de mere si era mult prea… simplu sa le bag intr.o placinta banala. Vroiam altceva si datorita tie a iesit ceva care azi a fost repetat. Totusi, cantitatea trebuie dublata inca de prima data. Neaparat! :))
Si cat era inca calda am pus pe fiecare bucata care o cupa de inghetata de vanilie. Perfect!
Maine intentionez sa fac o alta reteta, adaptare personala dupa reteta clasica, o rulada cu pudra de roscove si crema de mascarpone.
Weekend placut!

Raspunde
Laura Sava 2 decembrie 2015 - 23:37

Doamne, Daniela, cat de mult ma bucur!!!! Si ce pofta uriasa mi-ai facut de inghetata 😀
Te pup dulce, multumesc mult pentru marturia delicioasa!!!

Raspunde
Daniela 26 noiembrie 2015 - 18:13

Acum o pandesc din cuptor. Dam tarcoale caci mirosul “delicios” e prin toata casa.
Multumim.

Raspunde
Laura Sava 28 noiembrie 2015 - 23:51

Daniela, stiu foooarte bine ce spui!!! 😀
Cum a iesit?! A fost pe gustul vostru?

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.