Prajitura turnata cu mere

217 comentarii
O nebunie de prajitura aceasta prajitura turnata cu mere!!!!! 😛
Am facut-o mai demult cu branza si cu dovleac si a iesit la fel de delicioasa, iar acum, mai recent, cu prune. Tineti cont ca la varianta cu prune, prunele trebuie sa ramana crude! Si sa fie foarte, foarte bine coapte, atat de bine coapte incat sa se poata decoji (se va folosi doar pulpa). De asemenea, aveti mare grija ca lasa zeama, asa ca puneti-le cateva minute la scurs, intr-o sita.
O sa va indragostiti si voi de ea si, cel mai important, copiii vostri. Bogdi deja o adora 🙂
Ingrediente aluat:
  • 2 oua mari, intregi
  • 9 linguri zahar (rase)
  • 9 linguri ulei
  • 9 linguri lapte
  • 12 linguri faina
  • 1 lingura praf de copt
Ingrediente crema:
  • 1 kg de mere (aprox. 6 mere)
  • zahar dupa gust (4-5 linguri)
  • scortisoara (1 lingurita)

 

Mod de preparare:

In primul rand, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Apoi se unge tava cu unt si se presara cu faina (sau se tapeteaza cu hartie de copt). Forma mea a avut 24 cm/24 cm. E o forma patrata care nu e foarte accesibila, asa ca nu va cramponati de amanuntul asta si folositi orice alta tava, dar micuta. Micuta bine, cam de aprox. 20-22 cm. lungime si 14-16 cm. latime.

In continuare, pentru blat, se bat ouale cu zaharul si un praf de sare pana se spumeaza usor. Se adauga apoi uleiul si se amesteca pana se incorporeaza. Se amesteca faina cu praful de copt si se rastoarna peste amestecul precedent alternand cu laptele. Aluatul trebuie sa curga cand e luat cu lingura dar sa fie mai gros decat cel de clatite.

Pentru umplutura, se curata merele si se taie in cubulete sau felii, ori se dau pe razatoarea mare (eu am folosit robotul). Se calesc cu zahar pana scade sucul pe care-l lasa, dar sa nu fie prea uscate. Cand sunt gata, se adauga un pic de scortisoara si se lasa sa se racoreasca.

Se toarna jumatate din aluat in tava pregatita si se pune pentru 10-12 minute la cuptor. Se scoate apoi si se intinde amestecul de mere calite.

La final, se toarna restul de aluat, cat mai uniform, deasupra merelor. Nu va speriati ca nu va va ajunge compozitia pentru a finaliza prajitura, caci va fi exact atat cat trebuie. Mai ales daca turnati ultimul „strat” de aluat in fasii deasupra compozitiei de mere. Nu nivelati, ci lasati darele de aluat sa se aseze singure. In final vor „cuprinde” foarte frumos prajitura.

Prajitura se coace cca. 35-40 de minute:

Cand este gata, se pudreaza din belsug cu zahar praf si se taie cand este racita complet.

E atat de buna, incat a doua oara o veti face cu siguranta intr-o tava mai mare, dubland cantitatile 😀

 

Reteta preluata de la Anat

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

217 comentarii

Alina Georgiana 23 octombrie 2015 - 12:59

am sa incerc chiar akm 🙂 multumim ptr reteta.O zi frumoasa !

Raspunde
Laura Sava 26 octombrie 2015 - 08:01

Alina, cum a iesit?! Cred c-ati papat-o pana acum, asa e?! 😀

Raspunde
iuliana 18 octombrie 2015 - 15:50

Buna, o am la cuptor, tare sunt curioasa cm o iesti, nu am avut tava asa de mica si am folosit un vas de iena sper sa iasa bine

Raspunde
Laura Sava 22 octombrie 2015 - 16:01

Iuliana, si eu o fac des in iena (una dreptunghiulara). Mai ales cand fac numai o portie 😉
Sigur va iesi bine!!!

Te astept cu impresii 🙂

Raspunde
Nutza 15 octombrie 2015 - 20:46

Nu am cuvinte cât de buna este, fiului meu îi place așa de mult ,urmeaza o sa o încercăm cu diferite umpluturi. Nu mi-a venit sa cred ca a crescut așa de frumos…e foarte buna, îți multumim

Raspunde
Laura Sava 22 octombrie 2015 - 16:00

Ce mult ma bucur, Nutza draga!!! Si lui Bogdi ii place la nebunie 😀
Pofta mare, oricand o incercati!!!

Raspunde
Kodruta Iuga 8 octombrie 2015 - 19:55

perfecta!!!!

Raspunde
Laura Sava 13 octombrie 2015 - 07:49

Ma bucur tare mult ca ti-a placut, Kodruta!!! Si varianta cu branza dulce e la fel de buna 🙂

Raspunde
Adriana 1 mai 2015 - 21:46

Foarte buna prajitura o recomand si altora.Am facut-o si eu astazi, dar in portie dubla pt.ca tava mea e mult mai mare decat ceea recomandara.Eu cu fiica-mea o adoram,cu siguranta o sa mai o
fac.Nultumim.

Raspunde
Laura Sava 13 octombrie 2015 - 07:58

Si noi o adoram, Adriana 🙂 …si, la fel ca tine, o fac mai mereu intr-o tava mare, in portie dubla!
Va pup pe amandoua!!!

Raspunde
Oana Geanta 3 martie 2015 - 08:39

pentru varianta de post, oare daca nu pun oua si in loc de lapte pun lapte de soia?oare iese ceva?

Raspunde
Laura Sava 13 octombrie 2015 - 08:01

Oana, va trebui sa o testez zilele astea, buna intrebare 😉

Pana atunci, iti recomand sa incerci aceasta prajitura cu mere, de post: http://www.laurasava.ro/2011/04/13/prajitura-cu-mere/

Numai bine!!!

Raspunde
CamiCami 23 februarie 2015 - 05:16

Cand se Adaugă faina , tot cu mixerul se amesteca pana la sfârșit ?

Raspunde
Laura Sava 13 octombrie 2015 - 08:03

Cami, poti amesteca cu ce vrei 🙂
Eu am folosit mixerul, dar nu la putere maxima.

Raspunde
lidia 7 ianuarie 2015 - 14:57

Foarte buuuuuuuuna, muultumesc pentru reteta.

Raspunde
Laura Sava 13 octombrie 2015 - 08:06

Lidia draga, cu un pic de intarziere :D, iti spun: Sa va fie de bine!!!

Raspunde
Nicoleta Agache 19 noiembrie 2014 - 14:21

Am facut-o de 3 ori intr-o saptamana.Este simpla,ieftina si delicioasa!Multumesc!

Raspunde
Laura Sava 13 octombrie 2015 - 08:07

M-am bucurat si-n urma cu un an, cand am citit mesajul tau, Nicoleta, si ma bucur si acum 🙂
A revenit sezonul merelor, poate o refaci!!! Te pup!

Raspunde
Adriana 5 noiembrie 2014 - 11:50

Am incercat si eu prajitura si este foarte buna. As vrea sa incerc sa o fac si cu dovleac. Sper sa iasa bine.

Raspunde
stefan narcisa 27 octombrie 2014 - 01:41

Buna eu am 17 ani si am incercat prajitura sa o fac si mea esit foarte gustoasa nici nu ma asteptam ca din prima sa mi iese asa bine . De asta o voi face si maine dubland cantitatea incredientelor e foarte buna .

Raspunde
DANIELA BUDEANU 13 octombrie 2014 - 03:38

Foarte buna , se topește în gura , am făcut cantitate dubla sa fiu sigura ca voi apuca și eu .

Raspunde
dreucean marieta 4 octombrie 2014 - 21:31

multumesc mult e delicioasa

Raspunde
Laura Coroama 11 septembrie 2014 - 14:37

Buna Laura:)…am facut si eu prajitura cu mere si vreau sa.ti marturisesc ca am facut multe pana acum dar nici una nu a iesit atat de buna..precum mi.a iesit acum dupa reteta ta…minunata!!!!…multumesc:)…

Raspunde
Mari Istrate 7 septembrie 2014 - 15:54

Am facut prajitura turnata cu mere.Arata f bine. Abia astept sa se raceasca pt a o putea taia / gusta. Multumesc! Cele bune!

Raspunde
CORINABUTTERFLY . 6 septembrie 2014 - 00:15

f buna prajitura, am facut si eu . cea mai buna reteta din cele incercate pana acum de genul, blatul f pufos si asa se mentine si in urmatoarea zi,m a incantat ca mi a iesit din prima.minunata!

Raspunde
Mari Istrate 7 septembrie 2014 - 15:43

Buna!Am facut prajitura turnata cu mere. Am pus inca 1/2 la cantitati + 1 plic de zahar vanilat. Mi se pare f usor de facut.Tava in care am pus-o este cam subtire; am lasat focul nu prea tare iar spre final am pus pe prima treapta de jos a cuptorului o tava goala pt a nu se arde de jos si a se rumeni frumos deasupra. A stat ~40′ in cuptor. Arata f bine. Abia astept sa se raceasca pt a o taia / gusta. Pare mai degraba fraged decat pfos, blatul. Sper sa placa intregii familii si sa inlocuiasca placinta cu mere ( buna, dar cam banala, de care ne cam saturasem ). Multumesc pentru reteta! Cele bune!

Raspunde
Constantin Cristina Alina 23 august 2014 - 23:32

buna seara , am facut aceasta reteta , este dementiala , multumesc ca imparti cele mai bune retete cu noi

Raspunde
Louise Michelle 17 august 2014 - 20:10

Foarte gustoasa prajitura… si incredibil de pufoasa! azi am facut-o pentru a doua oara si am adaugat si un strop de esenta de vanile in blat. delicioasa, rapida, economica. multumim pentru reteta. voi incerca si varianta cu branza!

Raspunde
mot diana 4 august 2014 - 14:15

buna , am incerat reteta ta si a iesit buna dar blatul de pe deasupra nu sa facut 100%…..si nu am mai lasat la facut ca mi se ardea partea de jos a blatului….am facut portie dubla si mia ieisit o idee mai gros balatul…….

Raspunde
Cristina 12 aprilie 2014 - 19:29

Foarte buna prajitura! O recomand!

Raspunde
Karrina 22 martie 2014 - 21:48

deliciosa !!!! apoi vreau s-o probez pe cea cu mere

Raspunde
mirela.mirela 29 decembrie 2013 - 21:55

Buna, te rog mult sa ma ajuti cu un sfat. Am incercat aceasta reteta si prima oara a iesit perfect (norocul inepatorului 🙂 ). La urmatoarele incercari insa, foaia de deasupra cand s-a racit s-a inmuiat/flescait. Poti sa imi spui unde gresesc? Merci mult!

Raspunde
Iulia Liacu 1 octombrie 2013 - 22:06

Foarte buna. Am facut direct portie dubla. Ieftina si delicioasa.

Raspunde
Ana-Maria Ionita 29 septembrie 2013 - 17:50

Geniala prajitura!! Multumim mult pentru toate retetele minunate! Am incercat si prajitura greceasca propusa de tine….o minunatie!

Raspunde
Luminita Enache 16 septembrie 2013 - 21:39

merge si cu visine, se toarna tot aluatul in tava si deasupra se pun visine, e deliciu

Raspunde
Carmen Rabatin 27 iunie 2013 - 21:55

Bună Laura, am făcut prăjitura, am folosit cantitățile duble. A ieșit fără cuvinte. Nu exagerez nu găsesc cuvinte să descriu frăgezimia prăjiturii și după două zile. A treia zi nu știm cum e că nu mai e . O fac de 2ori pe săptămână. Cine nu mă crede nu are decât. De ziua fetiței mele am făcut ca să ducă la școală și toți copii au spus că așa bunătate nu au mâncat niciodată și la petrecere a trebuit să mai fac una. La un botez la fel m-am prezentat cu o tavă și în 10 min a dispărut toată, vecinele le-am vrăjit și trebuie să le dau de fiecare dată. Îți doresc o vacanță plină de soare, sănătate și clipe minunate alături de ai tăi dragi. 😉

Raspunde
Curly Lorette 20 aprilie 2013 - 21:45

O prajitura fabuloasa…..rapida si e imposibil sa nu-ti iasa…..deja am renuntat la clasicul framantat….multumesc laura

Raspunde
Andreea Micuta 7 martie 2013 - 21:47

acuma o voi incerca sant nerabdatoare sa o mananc

Raspunde
Anca 18 februarie 2013 - 23:13

Am dublat cantitatile si am facut o tava mare. Mi-a iesit exact ca in poza si la gust e cea mai buna placinta pe care am mancat-o vreodata.

Raspunde
em 3 februarie 2013 - 17:35

O reteta usoara si foarte buna! Felicitari!

Raspunde
Vladuti Emilia 30 noiembrie 2012 - 21:41

Acum am scos prajitura din cuptor-senzationala!!!!,Pacat ca nu ajunge si pentru prieteni :))))

Raspunde
rox 25 noiembrie 2012 - 18:39

dar cat de mica sa fie tava?? ca am folosit cea mai mica tava….abia mi-a ajuns sa acopar. E la cuptor acum…dar nu cred ca o sa fie ok. 🙁
si in plus….cum sa stea 50 de min o coca la cuptor? se arde de nu se vede…in 10 min deja era rumena la margini.

Raspunde
Mari 20 noiembrie 2012 - 16:24

Buna Laura, super buna prajitura cu mere, am dublat ingredientele,am o tava mai mare.Mai incerc si alte retete postate de tine:)

Raspunde
Anva M 5 noiembrie 2012 - 15:42

astazi am facut prajitura ta, am o tava putin mai mare si am facut o portie si jumatate, cu portie dubla ar fi iesit prea groasa, asa, mi-a iesit exact ca in pozele de mai sus. Si pe linga aspectul frumos pe care il are, e… delicioasa (putin spus!!!). Se face foarte repede si se pare ca nu e nimic complicat daca a iesit asa buna si unei incepatoare ca mine ;). Multumim de reteta si de timpul acordat ca sa descri retetele pe intelesul tuturor. Felicitari pentrul intregul blog!

Raspunde
Topea Gina 23 octombrie 2012 - 19:26

buna. am facut si eu reteta asta si mia placut foarte mult! mia iesit mai putin blat mie pentru ca a fost tigaia mai mare… dar data viitoare o sa fac dublu 🙂 buna rau prajitura.

Raspunde
mir 21 octombrie 2012 - 18:09

Buna Laura, vreau sa te rog sa dai dimensiunile tavii pe care o folosesti. Eu am incercat cu tava mica si stratul de aluat nici nu a acoperit bine marul. Sau poate lingurile de faina n-au avut varf destul de mare, un gramaj ar fi bun pt persoane mai putin experimentate ca mine.Am emotii, prajitura e in cuptor. Am facut insa alte prajituri dupa retetele tale, toate extraordinar de bune. Multumesc

Raspunde
Andreea Mare 14 octombrie 2012 - 00:20

Buna, Laura te salut si te apreciez pt ce faci,nota 10. Eu am facut aceasta reteta, am pus mere si pere, nu le-am calit decat am stors zeama un pic si am uns tava cu unt inainte. A iesit super buna, multumim de reteta.

Raspunde
valentina 3 octombrie 2012 - 22:22

buna laura,eu am facut prajitura cu gutui in loc de mere,,a iesit foarte buna,gutuile ài dau un gust deosebit,,multumesc pentru reteta.

Raspunde
Andreea G 3 octombrie 2012 - 18:32

Laura, de o luna fac macar o data pe saptamana prajitura ta. Si nu ma satur nici eu, nici sotul, nici vecinii, nici colegii :)). Am aruncat si niste nuci coapte pe blat… dau un gust si mai si :). Felicitari pentru munca ta!

Raspunde
Georgeta 27 septembrie 2012 - 15:10

Ieri am facut aceasta prajiturica. A iesit dementiala. Crema nu are nimic iesit din comun, dar in combinatie cu blatul, care e nemaipomenit de pufos, a iesit foarte buna. Totusi are un punct slab, e prea putina. Data viitoare dublez cantitatile si o fac in tava mare. Multumim de reteta. You are the best!

Raspunde
Mihaela Kalliontzi 26 septembrie 2012 - 22:46

super….am facut-o si eu astazi…sigura problema a fost ca tava e prea mica …data viitoare dublam cantitatea :))

Raspunde
Dya 24 septembrie 2012 - 12:32

Buna Laura,
Am facut in week-end varianta cu branza si a iesit nemaipomenita!azi vreau s-o incerc si pe cea cu mere.multumesc pentru reteta!Pupici!

Raspunde
ramona 21 septembrie 2012 - 22:52

revin . prajitura a iesit foarte buna , nu asa frumoasa ca a dv dar foarte buna . a doua zi am facut varianta cu branza care mi-a iesit perfect , o vecina a crezut ca este pasca , hihihi . binenteles ca nu a ramas pe a doua zi nici din aceea . deci am cautat altceva . cornuletele cu bors .yamy , minunate . o sa va vizitez si mai des . va sarut si numai bine

Raspunde
ramona 16 septembrie 2012 - 14:40

buna ziua . tocmai am pregatit aceasta prajitura . dar mere nu mi-au stat deasupra , au intrat in aluat . asa trebuia . abiaa stept sa vad cum este cand o sa se coaca bine

Raspunde
simona 10 septembrie 2012 - 17:39

foarte buna aceasta prajitura!eu am folosit o tava mai mare,asa ca am dublat cantitatile.

Raspunde
Anonymous 3 august 2012 - 00:35

am facut azi prajitura a iesit ft buna

Raspunde
Anonymous 14 iulie 2012 - 13:05

buna ziua laura . am facut azi prajitura ta , inca este la cutor . a iesit foarte spectaculoasa , sper ca o sa fi la fel de gustoasa . am invitati dupa amiaza si sper sa impresionez
iti multumesc pentru retetele tale

Raspunde
AdinA 30 aprilie 2012 - 20:02

draga laura iti vizitez blogul saptamanal( ca sa nu zic zilnic) aceasta prajitura a devenit demult preferata familiei si a prietenilor mei. Tocmai am scos-o din cuptor e dementiala Multumesc ptr. toate retetele tale

Raspunde
maryina 14 februarie 2012 - 13:41

arata super… trebuie sa o incerc zilele astea….

Raspunde
cleo 22 ianuarie 2012 - 19:08

Buna,

si eu sunt mare fan al site-ului tau. Este exceptional! Prajitura e acum la cuptor. Am folosit o tava mai mare si cred ca va iesi subtirica dar sepr gustoasa.

Multumesc,

Claudia

Raspunde
1 2 3

Dă-i un răspuns lui Tatiana Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.