Prajitura Snickers cu ciocolata alba
Este cu adevarat o prajitura deosebita, si gustoasa si aspectuoasa, si foarte important: mult mai usor de preparat decat prajitura Snickers, varianta „clasica”, in fata careia au abdicat multe fete, cauza fiind foile coapte „pe fundul tavii”.
Asadar, va poftesc la o bucata duuulce de Snickers alb. Asta fiindca are ciocolata alba si in crema si in glazura.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 6 albusuri
- 200 g zahar
- 100 g nuca macinata
- 2 linguri pline cu faina
- 5 g praf de copt (o jumatate de pliculet)
Strat intermediar…si delicios π
- 200 g ciocolata alba
Pentru crema:
- 6 galbenusuri
- 10 linguri zahar (rase)
- 250 g unt
- 2 linguri apa
- 200 g nuca (prajita)
Pentru glazura:
- 100 g ciocolata alba
- nuca taiata bucatele
Mod de preparare:
Pentru blat, se incinge cuptorul la foc moderat (175 grade C) si se tapeteaza cuΒ hartie de copt o tava de prajituri de aprox. 30 cm lungime si 20 cm. latime (masurata in interior).
Se bat spuma albusurile cu zaharul; se adauga treptat nuca macinata, faina si praful de copt, ambele cernute:
Se amesteca usor cu o spatula, nu cu mixerul!!! Compozitia se toarna in forma pregatita si se niveleaza usor:
Se da la cuptor pentru cca. 20 de minute:
In acest timp, se rade ciocolata alba pe razatoarea mare sau se marunteste (nu foarte fin) la robotul de bucatarie. Asa am facut eu π
Dupa ce s-a copt blatul, se scoate din forma (se rastoarna cu grija si se scoate hartia de copt). Se aseaza apoi pe un platou si se presara imediat cu ciocolata alba rasa:
Cat se raceste, se prajeste nuca π
…dar chiar faceti-o, va rog eu mult!!!!! Nuca asta prajita e ca cireasa de pe tort π
Puneti nuca pe o tava tapetata cu hartie de copt si lasati-o la cuptor 3, 4 minute la foc moderat. In bucataria voastra va mirosi divin!!!
Se pregateste crema: se freaca galbenusurile cu 5 linguri de zahar pana devin ca o spuma.
Se caramelizeaza zaharul ramas (alte 5 linguri), se „stinge” caramelul cu apa si se adauga untul:
Se fierbe crema la foc mic timp de 1, 2 minute, dupa care se adauga galbenusurile spuma. Se amesteca intruna (se arde usor, asa ca aveti grija!!!)
Cand arata asa, e gata π
Se adauga apoi nuca prajita si tocata (cu cutitul) si se omogenizeaza:
Se lasa pe foc pana cand crema se ingroasa (cca.2 minute):
Se ia apoi de pe foc si se lasa putin sa se racoreasca. Se intinde repede peste blatul imbibat cu ciocolata π
Se da prajitura la rece pentru minim 2 ore, „la rece” nu insemnand neaparat la frigider.
Se feliaza apoi cu un cutit bine ascutit si incalzit (tineti cateva secunde lama cutitului in apa fierbinte inainte de a felia prajitura. Desigur, lama se sterge apoi cu un prosop de bucatarie π )
In felul asta, stratul de ciocolata se va taia perfect si veti obtine niste bucati delicioase de Snickers:
pentru glazura, se topeste ciocolata alba la bain-marie sau la microunde. Aveti grija, caci ciocolata alba este foarte „sensibila”. Topiti-o asadar, cu grija, la foc mic, amestecand des.
Se toarna cate o lingurita desupra fiecarei bucati de prajitura:
Se decoreaza prajitura cu bucati de nuca tocata si se savureaza pe deplin!!!
A fost nemaipomenita!!!!!
…dar si foarte dulce π , asa ca cine doreste poate micsora cantitatea de zahar din crema.
P.S. Glazura de ciocolata nu este obligatorie. Am inventat-o eu, mai mult pentru a da un aspect „nins” prajiturii.