Prajitura Rigo Jancsi

23 comentarii
Prajitura Rigo Jancsi, pentru noi toti, iubitorii de ciocolata!!!! 😀

Este o prajitura incredibil de fina si gustoasa, pe care o puteti foarte usor transforma in tort, daca doriti sa va bucurati de gustul ei minunat…intr-o forma mai festiva!

 

Ingrediente:

Pentru un blat cacao (avem nevoie de 2 blaturi):
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri apa rece
  • 2 linguri cacao, cu varf
  • 4 linguri pline cu faina
  • 2 lingurite praf de copt
Pentru crema:
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 400 g ciocolata cu lapte/amaruie
  • 2 lingurite ness cafe (optional)
Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata cu lapte, topita
  • 2 linguri smantana pentru frisca
  • 1 lingura unt

 

Mod de preparare:

Se pregateste prima data crema, deoarece va trebui sa o lasam la frigider peste noapte. Neaparat peste noapte!!!
Se pune, asadar, intr-un vas la bain-marie, smantana pentru frisca si, in momentul in care incepe sa fiarba, se pune ciocolata rupta bucatele. Se lasa pana cand ciocolata este perfect topita (amestecati in tot timpul asta) dupa care se adauga nesul. O luam de pe foc si o lasam la racit, iar cand s-a racit, o punem in frigider (cu capac).

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt baza unei tavi de aprox. 20/30 cm.

Pentru un blat: se bat ouale spuma impreuna cu zaharul cca. 2 minute; se adauga apa, cate o lingura, pe rand. In final adaugam cacaua si faina, neaparat cernute. Dupa ce punem faina si cacaua, se amesteca cu mixerul, la cea mai joasa treapta. Se toarna compozitia intr- tava, niveland usor suprafata. Prajitura se coace aproximativ 15 de minute (faceti testul cu scobitoarea). Se lasa apoi la racit. Se coace inca un blat, in acelasi mod. La sfarsit, veti avea doua blaturi subtirele care se stropesc (nu se insiropeaza prea tare) cu brandy, rom sau sirop (eu am facut un sirop la rece, din aprox. 150 ml apa + 1 lingura zahar pudra si esenta de rom).

Un sfat foarte util, inainte de a bate crema: puneti bratele mixerului la congelator cu 10 minute inainte de a bate crema si de-abia dupa aceea bateti crema. Se bate la putere moderata 2-3 minute, si cand e spumoasa, se bate la puterea cea mai mare inca 2-3 minute, sau pana cand se intareste. Nu deznadajduiti, in final va avea o consistenta matasoasa 🙂

Se finalizeaza prajitura, punand crema intre foi, iar deasupra glazura rezultata din topirea ciocolatei impreuna cu laptele si untul, la foc foarte mic sau la bain-marie. Desigur, puteti turna doar ciocolata simpla, topita. O alta varianta ar fi sa ungem partea de sus cu gem si sa presaram cacao.

Prajitura se taie bucati de dimensiunea dorita cu un cutit trecut prin apa fierbinte!

Eu am ornat-o cu bucatele de nuca (prajita, era si mai bine 😛 )

Sfat: In crema puteti adauga nuca putin prajita si taiata bucatele.

 

Pozele vechi 🙂

 

 

 

 

Reteta preluata de la Alis (adaptata)

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

23 comentarii

madalina 8 iunie 2013 - 16:47

Draga Laura ,deosebita prajitura

Raspunde
madalina 8 iunie 2013 - 15:44

Foarte buna prajitura ,am facuto si a esit super

Raspunde
MEDEEA 27 octombrie 2012 - 16:37

O prajitura foarte buna,o reteta veche,inca o data ne incanti privirile si simturile…..felicitari!.

Raspunde
Roxana 4 octombrie 2012 - 19:26

Acum se coace blatul. Sambata seara primesc verdictul asa ca duminica am sa il scriu aici. Multumesc mult. Eram speriata de prajituri pana ti-am gasit blogul. Maine fac tortul cu kefir si nuga. Sambata sarbatorim trei ani de implinire totala. Alecs-ul meu face trei anisori si vreau sa impresionez cu ce stiu eu sa fac. :))

Raspunde
Gabriela 12 octombrie 2011 - 10:55

cineva sa-mi inchida gura!!! Imi vine sa musc din monitor! Arata delicios, esti o adevarata artista la prajiturarit!

Raspunde
Mike 11 octombrie 2011 - 17:34

Buna Laura,

Si eu am intrebarea despre oua…se despart galbenusele de albusuri? Ma gandesc ca albusurile se separa findca altfel nu mai pot face spuma…dar mai adaug ouale si cand?

Multumesc, chiar acuma incerc s-o fac

Raspunde
Anca 28 septembrie 2011 - 21:35

Buna Laura, vreau sa fac si eu sambata minunatia asta de prajitura, dar as avea inainte o intrebare, in legatura cu crema, crema se mixeaza dupa ce o scoti de la frigider incorporata deja cu frisca pe foc? se face pufoasa asa? ca eu ma gandeam ca se face invers, frisca batuta separat si apoi incorporata cu ciocolata. Am mai facut asa crema, cioco cu frisca pe foc insa a ramas prea tare. Merci mult anticipat.

Raspunde
Anonymous 6 iulie 2011 - 10:07

Ouale se bat intregi cu zaharul sau separat? daca separat, atunci cand bag galbenusurile? Multumesc.

Raspunde
miremirc 6 aprilie 2011 - 19:01

mersi pentru atentionare si mii de scuze; voi trece link catre blogul tau; chiar nu stiam ca trebuie sa trec sursa.

Raspunde
Laura 6 aprilie 2011 - 10:33

Miremirc, ma bucur ca ma urmaresti, si am vazut ca ai pus in practica multe dintre retetele mele, dar am o mare rugaminte la tine: pune, te rog, in dreptul fiecarei retete incercate de tine sursa de unde te-ai inspirat, in cazul meu link catre reteta de pe blogul meu (am vazut la tine pe blog o sumedenie de retete de-ale mele, precum e si aceasta, la care mi-ai scris)
Stiu ca esti noua in blogosfera, si poate nu stiai ca asa se procedeaza, dar tocmai de aceea iti si spun, fiindca asa fac si eu cand ma inspir de la cineva, si asa trebuie sa fim, fair-play 🙂
…macar noi intre noi, bloggerii pasionati de gatit, caci mereu se gasesc altii care isi insusesc fara nicio remuscare retetele noastre…

Si acum despre prajitura, pe care am vazut-o la tine si arata super :), da, sigur ca o poti transforma in tort. O forma cu diametrul de 24 cm. cred ca ar fi grozava, dar si una de 26 e buna 😉
Sa-mi dai de stire cum ti-a iesit, si prajitura dar si „semnaturile” la retete 😛

Raspunde
Laura 6 aprilie 2011 - 10:13

Veronica, apa rece face blatul fraged 😉

Raspunde
Laura 6 aprilie 2011 - 10:08

Carmen, mii de pupici tie si fiicei tale 🙂
Ma bucur mult ca ma urmariti si va felicit pentru reusitele apetisante 😛
Va astept cu drag sa impartasim impresii si despre alte retete!!!

Raspunde
miremirc 5 aprilie 2011 - 23:22

daca as dori sa transform prajitura aceasta in tort ar fi ok o forma rotunda cu diametru de 26 cm? mersi anticipat ptr raspuns.

Raspunde
miremirc 12 martie 2011 - 09:33

Delicioasa rigo-janci 😛

Raspunde
Anonymous 31 ianuarie 2011 - 16:39

sunt Adela Sava si te rog sa-mi spui cat se fierbe crema pe aburi si daca trebuie batuta sau amestecata.Multumesc.

Raspunde
veronica 22 ianuarie 2011 - 14:20

draga Laura,

poti sa imi explici si mie care e rolul la apa? de ce trebuie adaugat apa in blat?

Raspunde
pupcarmen 12 ianuarie 2011 - 10:22

carmen:Am incerat-o ieri si a iesit delicioasa, felicitari, fiica mea ti-a trimis un e-mail ii place f.mult de tine si mai ales romburile cu nuca si cafea, felicitari inca odata

Raspunde
Laura 21 septembrie 2009 - 15:07

Ce mult ma bucur, Angie, ca ai descoperit-o!!!!!!! Si eu i-am ramas fidela :))
Te pup pentru minunata impartasire!

Raspunde
angie 21 septembrie 2009 - 12:49

Laura, grozava reteta, a devenit una din preferatele mele, e foarte fina si pe placul iubitorilor de cioco 🙂 yammy

Raspunde
Laura 22 aprilie 2009 - 19:05

Wow, Amalia draga, tu chiar esti indragostita de blogul meu si retetele mele!!! 🙂

…si sa stii ca meriti cu adevarat o statuie pentru toate bunatatile cu care ti-ai rasfatat familia de sarbatori!
Te pup pentru reusite (ca au fost mai multe :P) si te-astept cu mare drag, sa stam de vorba, langa o cafeluta virtuala…si (neaparat :P) o prajiturica! 😀
Felicitari pentru tot!!!

Raspunde
Amalia 22 aprilie 2009 - 13:07

Am facut aceasta prajitura si a iesit bestial! Am facut-o cu cioco de menaj (de la Galactic) insa a iesit mai bine decat ma asteptam. Mi-a iesit la fel de bine Snikers-ul, Prajitura cu mac si Mini amandinele. Ai mei au fost in stare sa imi faca statuie in semn de multumire… Iti multumesc nespus pentru retete, te sarut cu drag si astept cu nerabdare noi bunatati made by Laura!

Raspunde
laura 16 ianuarie 2008 - 20:16

Piciule, mii de scuze ca-ti raspund asa tarziu!!! …plin de probleme pe cap :))

Acuma, ia sa-l disecam un pic pe Jancsi asta 😀 …deci, si eu am facut crema exact asa, cum a scris Alis in reteta si mi-a iesit foarte fain.
Depinde si ce fel de cioco ai folosit: amaruie sau de lapte. Eu cu aia amaruie nu ma prea impac si-am inlocuit-o cu cioco simpla de lapte, poate de aici diferenta de culoare(asta in caz ca ai respectat reteta si ai folosit amaruie)
…greseala mea…trebuia sa specific ce modificari am facut…
…cat despre consistenta cremei ce sa zic?! -ai batut-o bine?
Oricum, moale nu poate fi (nu a fost nici la mine)…fiindca n-ai mai putea s-o feliezi si ar da
toata pe-afara 🙂

Sper ca nu te-am innebunit ci lamurit! :))

Prajitura e foarte gustoasa intr-adevar, eu sint un mare fan :)…poate data viitoare iti iese asa cum iti doresti. Succes!
Daca mai ai ceva intrebari, iti stau la dispozitie…in timp util, sper :))

Raspunde
picIuREVENGE 9 ianuarie 2008 - 21:00

Draga Laura , am incercat aceasta reteta ‘Prajitura Rigo Jancsi – Alis’insa ceva nu este in regula cu crema .La 500 grame smantana pentru frisca se pun 400 grame de ciocolata ?.Crema a iesit foarte tare si inchisa la culoare ( nu ca cea din imagini).Te rog f.mult sa-mi comunici daca exista o eroare in reteta sau alte detalii .Prajitura imi place f.mult .Multumesc .

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Amalia Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.