Prajitura Nougat

19 comentarii
Dragilor, aceasta prajitura Nougat, incredibil de gustoasa si cremoasa, pe care am descoperit-o acum multi ani la Vi, o prietena minunata care m-a fermecat cu maiestria preparatelor ei, a mai stat pe masa noastra dar, din motive evidente 😛 , nu s-a lasat fotografiata!
Acum insa am preparat-o cu mai multa grija, dandu-i, dupa cum vedeti, atentia cuvenita.
De data asta am avut si nougat (pentru care ii multumesc din tot sufletul prietenei mamei mele, Anca) dar cu toate astea am refacut si varianta cu crema marshmallow (gasiti poze si mai multe detalii la sfarsitul postarii).
Pentru cei care nu gasesc nougat, cred ca e bine de stiut ca nougat-ul se mai poate inlocui si cu Nutella.

Ambele variante sunt absolut delicioase!!!!!!

 

Ingrediente:

Blat:
  • 6 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 100 g zahar
  • 80 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 40 g cacao
  • 50 ml lapte
  • 5 picaturi esenta de rom
Crema:
  • 2 galbenusuri
  • 20 g amidon alimentar
  • 80 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 285 g unt
  • 100 g Nougat sau marshmallow cream
  • 50 g ciocolata cu lapte sau amaruie
Marshmallow Cream:
  • 5 foite gelatina sau 10 g granule gelatina (la plic)
  • 140 g glucoza lichida (energizant) sau miere
  • 175 g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 185 ml lapte sau apa
Pentru decor:
  • 150 g ciocolata cu lapte sau amaruie

 

Intro 😛
In primul si primul rand vreau sa va reamintesc cum arata „batonul” cu nougat, in caz ca gasiti pe undeva asa ceva (cred ca doar la magazinele online). Vi l-am mai aratat, fericita tare, si aici: Tort „Corabie de pirati” …iar in spatele lui, se regasesc batoanele de martipan, cu care am muuulte alte planuri!!!

Odense Blød Nougat:

Nougat-ul nu e, deci, acel baton de nuga alb, care contine albusuri si miere, si pe care il savuram cu maaare placere in copilarie 😀 , numit halvita!

Cam asta e consistenta nougatului, nici tare, nici moale, cu „note” apetisante de aluna arsa, si caramel…si cu un gust pregnant de ciocolata de casa!!!!  Vaaai, e o nebunie, am mancat jumate’ de baton pe loc 😀

Si va las si o felie din prajitura asta mega delicioasa! :)))

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 200 grade C (foc puternic). Ungeti cu unt si tapetati cu hartie de copt o tava clasica de aragaz, de cca. 38 cm/36 cm, masurata in interior, stiti voi 🙂

Blat: bateti albusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar; tineti-le la frigider pana cand se folosesc.
Mixati galbenusurile cu restul de zahar pana cand se deschid la culoare si devin spumoase.
Adaugati faina si praful de copt, ambele cernute; dizolvati cacaua in lapte si adaugati-o, impreuna cu esenta de rom, in aluat. Amestecati bine cu mixerul.

In continuare, adaugati o parte din cantitatea de albusuri batute, amestecand usor cu o spatula, pana cand se incorporeaza bine; continuati asa pana se termina albusurile, amestecand de sus in jos, ca si la pandispan, pentru ca aerul sa nu evadeze 😛

In tava mare de la aragaz, pregatita deja (puteti unge si hartia cu unt), se toarna aluatul si se niveleaza cat mai bine. Eu folosesc o lingura, ca sa „cuprinda” in totalitate tava.

Se loveste apoi tava dedesubt cu palma pana ce coca se uniformizeaza pe toata suprafata tavii. O sa bolboroseasca putin, da’ o sa-i treaca :)) …adica o sa faca mici bule de aer la suprafata.

Se coace blatul cca. 8 minute; daca blatul se umfla tare intr-o parte, nu va ingrijorati, isi va reveni cand il scoateti.

Pe un prosop de bucatarie se aseaza o bucata de hartie de copt, peste care se presara zahar pudra. Se scoate blatul din cuptor si se rastoarna. Se inlatura imediat hartia de pe blat, cu grija insa sa nu rupeti blatul; daca o lasati mai mult, va fi mai greu s-o scoateti, pentru ca blatul e destul de subtire.

Blatul se pudreaza si pe partea de sus, dupa care se acopera cu un prosop. Se lasa sa se raceasca complet:

 

Crema: amestecati amidonul cu zahar si 2, 3 linguri de lapte din cantitatea totala de 300 ml. Adauga apoi galbenusurile si amestecati bine.
Infierbantati restul de lapte; turnati crema cu amidon in lapte si amestecati continuu pana cand compozitia se ingroasa bine. Lasati la racit, amestecand din cand in cand.

Separat, bateti untul spuma intr-un bol incapator; adaugati treptat crema cu amidon, mixand bine in tot timpul asta.

Topiti nugatul impreuna cu ciocolata rupta in bucatele, la bain-marie; turnati apoi, impreuna cu esenta de rom, in crema de lapte.

Mixati pana cand crema devine catifelata si foarte fina:

 

Asamblarea prajiturii:

Asezati blatul pe o planseta; masurati 3 parti egale pe lung si feliati:

Impartiti crema in 3 parti egale. Ungeti cu o parte de crema primul blat:

Asezati deasupra cel de-al doilea blat si o alta portie de crema.

Acoperiti prajitura cu cel de-al treilea blat si imbracati-o cu crema ramasa, din care puneti deoparte cateva linguri pentru ornat:

Topiti ciocolata la bain-marie si turnati-o deasupra prajiturii. Nivelati repede cu un cutit, pentru ca altfel ciocolata se intareste si nu se mai poate intinde frumos. Puneti la frigider pentru minim 3, 4 ore (cel mai bine e sa o lasati peste noapte), dupa care puteti felia prajitura:

Ornati fiecare bucata de prajitura cu crema pusa deoparte si serviti cu poooofta!!!!!
…cu mare pofta, veti vedea 😛

Aici, intr-o ipostaza mai festiva:

 

Iar aici aveti varianta prajiturii cu crema marshmallow („marshmallows” fiind acele bezele pufoase, ce se gasesc si la noi, albe sau colorate) care se prepara asa:
Dizolvati gelatina in lapte sau apa circa 5 minute, adaugati apoi zaharul si puneti la bain-marie sau pe foc foarte mic, amestecand pana se dizolva totul si incepe sa fiarba usor.

Luati de pe foc si lasati la racit circa 5-10 minute.

Puneti glucoza sau mierea intr-un castron impreuna cu esenta de vanilie. Cand gelatina s-a mai racit se adauga peste miere, mixind la viteza mare pentru cca. 10 minute. Va arata ca frisca batuta, dar totusi  vartoasa ca o crema (se poate adauga culoare pt diversificare).

Asa arata o bucatica de crema Marshmallow, dupa ce a stat la frigider, spumoasa dar inchegata bine, drept pentru care atunci cand am folosit-o, am mixat-o bine (am folosit mixerul de mana, ala bat care imi catifeleaza si cele mai nazuroase creme 😀 )

Asadar, daca nu gasiti nougat, faceti aceasta crema, si folositi 150 g, restul putand fi folosit la inca o portie de prajitura.

Prajitura Nougat cu crema Marshmallow, facuta la repezeala, dar extrem de gustoasa!!!

Nu va pot spune, de fapt, care dintre ele a fost mai buna! 😛
Trebuie sa incercati una din ele, sau chiar pe amandoua!!!! Va spun eu ca nu vor rezista mult :)))

 

 

 

Reteta preluata de la Cuisinette

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

19 comentarii

catalina 5 iunie 2014 - 07:41

Buna ziua,
Imi puteti spune va rog daca aceasta prăjitură se poate face ca un tort etajat. Adica e destul de tare incat sa sustina si un blat deasupra?

Raspunde
GHEORGHIU 23 august 2012 - 22:38

Cum faci MARSHMALLOW CREAM de la prajitura Nougat?

Raspunde
Gheorghiu Alina 23 august 2012 - 19:37

Cum faci Marshmallow Cream de la prajitura Nougat?

Raspunde
Dulcegarii culinare 24 ianuarie 2012 - 08:47

Awww cat de bine arata! Prajitura asta e un must do! Sunt topita dupa marshmallow cream, iar asta e o super reteta! O saptamana frumoasa !!

Raspunde
Anonymous 23 ianuarie 2012 - 21:14

va rog sa ma lamuriti si pe mine , pt. ca am o neclaritate , si anume : eu neavind marshmallow cream din componenta cremei ,o voi prepara singura din ingredientele enuntate , apoi voi adauga si celelalte componente ale cremei , …sau cum???

Raspunde
daniela s cake 21 ianuarie 2012 - 23:37

Foarte apetisanta prajitura.

Draga mea Laura acum la inceput de an imi face placerea sa-ti spun ca pe blogul meu te asteapta un premiu de suflet oferit din toata inima

Raspunde
Ovi 17 ianuarie 2012 - 15:30

Foarte bine arata prajitura! Sunt sigur ca e pe atat de delicioasa pe cat e de frumoasa in poza! mmmmm!

Raspunde
Paradis 16 ianuarie 2012 - 05:08

Da asa este.Foarte delicioasa! Am prestat-o si eu atunci cind VI a postat-o dar sub forma de tort nugat.Merita incercata! O saptamina frumoasa!

Raspunde
Mare Maria 15 ianuarie 2012 - 10:38

Arata super prajitura,iar la gust este nemaipomenita:)(am facut ceva asemanator).Pofta buna!!!!Pupici:x

Raspunde
carmen 14 ianuarie 2012 - 21:20

vreau sa incerc tortul diplomat . este pt prima tada

Raspunde
adriana 14 ianuarie 2012 - 20:35

Draga Laura,aceasta prajitura arata super,biiiiiiiiiiiine.Vreau o singura bucatica de pofta pana fac eu.Trebuie neaparat sa o fac.Te pup si multumesc pt toate retetele.Sa ai un sfarsit de saptamana super.

Raspunde
adriana 14 ianuarie 2012 - 15:32

Laura,lipseste cantitatea de zahara din blat,iar eu am batut deja albusurile 🙂

Raspunde
GHEORGHIU 23 august 2012 - 22:39

Care este cantitatea de zahar de la prajitura Nougat?

Raspunde
Ramona Alina 14 ianuarie 2012 - 01:24

Foarte arãtoasã:)

Raspunde
Alexandrina 14 ianuarie 2012 - 01:16

Cat de bine arata! Si ce combinatie reusita de gusturi! Musai de testat.

Raspunde
m09ny 13 ianuarie 2012 - 21:05

Buna…Unde gasesc si eu nougat 😀 sa cumpar, batoane ? MS

Raspunde
Fancy Cake 13 ianuarie 2012 - 20:58

Foarte faina! Trebuie sa o incerc!

Raspunde
misschocolat 13 ianuarie 2012 - 20:45

Arata super buna.Deja ma gandesc sa o fac si eu in weekend.Te pup.

Raspunde
Simona 13 ianuarie 2012 - 20:41

Delicios arata! Am salvat reteta! Pupici

Raspunde

Dă-i un răspuns lui catalina Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.