Prajitura dietetica cu lapte batut si capsuni

Sunt absolut convinsa ca nu v-ati asteptat sa vedeti, chiar astazi, in plin weekend, inca o prajitura dietetica, dar sper ca multi dintre voi sa o gaseasca ademenitoare. E foarte gustoasa si usor de preparat, asa ca va urez din toata inima spor la „prajiturit” si pofta pe masura!!!!!! 😀

Iar aici: fara zahar, aveti si alte retete „dulci”, ce sper sa va capteze atentia!

 

Ingrediente:

  • 3 oua mari
  • 500 ml lapte batut
  • 120 g fructoza
  • 100 ml ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 250 g faina de secara sau faina neagra de grau
  • 500-600 g capsuni proaspete sau 100 g gem de capsuni dietetic (pentru diabetici)

 

Mod de preparare:

Prima data incalzim cuptorul la 175 grade C (foc potrivit). Tapetam o forma de aprox. 25 cm. x 16 cm, cu hartie de copt.

Pentru blat, incepem prin a bate ouale spuma cu fructoza (timp de aprox. 5 minute). Adaugam uleiul si laptele batut si mai amestecam cateva minute cu mixerul. Separat, se amesteca faina cu praful de copt si se cern impreuna. Se inglobeaza apoi in compozitie. Aluatul trebuie sa aiba consistenta unei smantani groase.

In continuare, turnam jumatate de aluat in tava si aseazam sferturi de capsuni (spalate si bine scurse) sau „bucatele” de gem de capsuni, pe care le asezati din loc in loc in toata tava, cu ajutorul unei lingurite. Turnam cealalta jumatate de aluat, asftel: daca folositi capsuni proaspete, aluatul se niveleaza usor cu o spatula dar daca folositi gem, turnati aluatul in fasii deasupra movilitelor de gem, fara sa le mai atingeti. Asa se vor crea buzunarelele alea delicioase, pe care le vedeti in poza 😛

Prajitura se coace, la foc mediu, pentru cca. 35-40 de minute. Testul scobitorii nu prea functioneaza. Cel putin nu la varianta asta cu gem, „umplutura” fiind mereu umeda.

Prajitura se lasa la racit si se taie in bucatele. Nu e nevoie sa le pudrati cu zahar praf, fiindca sunt perfecte asa cum sunt!

Va doresc s-o savurati cu placere!! 🙂

 

Sfat: Fructoza se poate inlocui cu 10 pastile de zaharina, sfaramate si dizolvate intr-o lingura de apa calda, dar trebuie sa stiti (daca nu stiati deja) ca zaharina devine amara atunci cand preparatele se fierb sau sunt introduse la cuptor.

De aceea eu va recomand, daca folositi zaharina pentru a va indulci cafeaua sau ceaiul, sa o dizolvati mai intai intr-o lingura, doua de apa calda si de-abia dupa aceea sa o folositi.