Sunt atat de fericita ca am scapat de anul asta!!!!!! De obicei, cu putin timp inainte de a intra intr-un alt an ma cuprindea nostalgia si amintirile curgeau nestavilit. Acum nu simt decat bucurie!!! Bucurie si speranta. E primul sfarsit de an in care chiar am facut numai ce-am vrut. M-am uitat la filme cu Cipi meu scump si Bogdi meu si mai scump, am lenevit, am baut foaaarte multa cafea (desi nu-mi face bine), m-am indopat cu ciocolata si am facut doar o prajitura, o prajitura de ciocolata cu crema de nuca de cocos, alba si pura ca un fulg de nea. Si asta numai pentru ca ador nuca de cocos si am vrut sa ma rasfat si mai mult :)))
Dragilor, faceti din cand in cand numai ce va place, numai ce va umple sufletul, numai ce doriti!!!! Iar anul asta care vine sa va aduca ce nu v-au adus toti ceilalti!!!
Va imbratisez pe toti cu drag si va port in ganduri. La multi ani, prieteni!!!!
Ingrediente:
Pentru blat:
- 300 g ciocolata amaruie (minim 50 % cacao)
- 250 g unt (80 % grasime)
- 6 oua mari
- 150 g zahar
- 150 g faina
- 30 g fulgi de nuca de cocos
- 2 lingurite rase praf de copt
Pentru crema de cocos:
- 1 conserva lapte de cocos (400 g)
- 300 g ciocolata alba
- 250 g branza mascarpone
- 100 g zahar pudra
- 8 foite gelatina sau 12 g gelatina granule
- 300 ml smantana pentru frisca
Pentru decor:
- 20-22 bomboane Raffaello
- fulgi de nuca de cocos
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aprox. 42 cm lungime si 29 cm (eu acum am uns-o cu unt si am pudrat-o cu faina).
Pentru blat, se rupe ciocolata amaruie in bucatele si se amesteca cu untul intr-o craticioara. Se topeste totul pe foc foarte mic sau in bain-marie, amestecand intruna. Veti obtine o crema lichida si onctuoasa, pe care o veti pune deoparte, sa se racoreasca.
In acest timp, se amesteca ouale (intregi) cu zaharul si se bat bine timp de 2 minute, pana se spumeaza. Se toarna apoi amestecul de ciocolata peste spuma de oua si se amesteca pana ce compozitia este perfect omogena. Se cern faina si praful de copt si se incorporeaza; tot acum se adauga si nuca de cocos. Aluatul se toarna in tava pregatita si se lasa la copt cca. 20-22 de minute. Se lasa blatul la racit in forma.
Pentru crema, se pregateste gelatina prima data: daca folositi foite, puneti-le la hidratat in multa apa rece (oricum le veti scurge mai apoi) dar daca folositi gelatina granule, puneti atata apa cat sa le acopere cu doua degete. Gelatina granule va absorbi toata apa. Se lasa sa se umfle 10 minute, timp in care se pun laptele de cocos si ciocolata alba, rupta in bucatele, la foc mic, intr-o craticioara; se lasa pana se topeste ciocolata. Se da apoi deoparte si se lasa cca. 2 minute sa se racoreasca. Se adauga apoi gelatina hidratata, amestecand energic. Gelatina foite se scurge bine de apa, iar cea granule, se adauga asa cum e.
Branza mascarpone se bate bine cu zaharul pudra. Se amesteca apoi cu crema de ciocolata si cocos. La sfarsit, se bate frisca si se amesteca usor in compozitie. Se toarna crema peste blatul din forma si se niveleaza.
Pentru decor, se taie bomboanele Raffaello pe jumatate si se infig usor in crema. Se pudreaza prajitura cu fulgi de nuca de cocos si se tine la frigider pentru cel putin 2-3 ore. Eu, ca de obicei, am lasat-o peste noapte. A iesit o minunatie!!!!! 😛
Am pastrat cea mai buna felie pentru voi 🙂
Va trimit cei mai dulci pupici din lume!!!!! De langa bradutul nostru frumos de Craciun:
36 comentarii
Bună ziua,am decis sa fac aceasta prajitura,însă eu nu am lăsat blatul în tava în care ll-am pus la copt am dorit să-l iau iar atunci el mi se rupea pur și simplu bucăți.S-a întâmplat asa pentru ca trebuia să-l las în tava și nu trebuia scos sau e din alta cauza vreau sa precizez faptul ca am respectat rețetă.
Buna am o întrebare,vreau sa încerc și eu prajitura,și Mi-ar plăcea sa știu dacă blatul ramane umed?isi trage din crema sa rămână puțin “însiropat”?multumesc!
Alexandra, n-am mai facut prajitura asta de ceva ani…dar din cate-mi amintesc, blatul cam ramane asa cum e 🙂
Daca il vrei mai umed, insiropeaza-l tu cu putin lapte de cocos indulcit.
Te astept cu impresii!!
Laura imi spuni te rog….lapte de cocos din care se face frisca sau lichid?Multumesc!
Cristina draga, am mai vorbit noi pe FB 🙂 …dar reiau, ca sa fie clar: lapte de cocos la conserva! Cu cat e mai gras, cu atat e mai bine!
Buna crema de cocos ,ceva foarte fin fara prea multe pretentii ! La orice prajitura crema isi spune cuvantul si in cazul acesta se complecteaza perfect blatul cu ea. Multumesc de reteta.
Ai mare dreptate, Maria draga, crema de la aceasta prajitura este minunata!!!
Sunt incantata ca a fost pe gustul tau 🙂
Pot face blat cu reteta asta? Adica se coace bine daca-l pun intr-o forma de tort si apoi sa-l tai in 2 sau 3?. Va fi mai gros .
Elena, nu l-am incercat inca in varianta „tort”, dar banuiesc ca nu are de ce sa nu iasa bine 🙂
Te sfatuiesc sa folosesti o forma cu diametrul de minim 28 cm (una de 30 cm ar fi mai buna) si sa lasi blatul la copt inca vreo 10 minute. Sa faci neaparat testul scobitorii!
Te astept cu impresii!!
Multumesc mult!
Arată delicios. Am făcut multe rețete și au ieșit delicioase. O întrebare. Laptele de cocos la cutie de carton(gen lapte la litru) este bun?sau cel la cutie de metal. Are diferența de grăsime. Va pup. Seara frumoasa.
Buna ziua. Nu am gasit mascarpone (e aproape de Revelion).Se poate inlocui cu ceva?
Buna, Mihaela! Sigur ca se poate 🙂
Orice branza dulce sau crema de branza poate inlocui branza Mascarpone: branza de vaci, Ricotta, branza Philadelphia…ce mai gasesti! 😀
Iti tin pumnii si te astept cu impresii despre prajitura!!!
Multumesc frumos pentru răspunsul prompt. Sper sa iasa bine si asa,cea de aici arata extraordinar!!!An nou cu sănătate și multe bucurii si împliniri !
Cu mare drag!!! <3 Ma bucur mult ca vrei sa o incerci, pentru ca stiu cat e de bunaaa!!! 😀 Un an nou mai bun si tie, pupici dulci!!!!
Cand se adauga cocosul in blat? Nu am citit partea sta. Multumesc!
Se pare ca am uitat de cocos, Violeta 😀
Am editat postarea si am mentionat ca se pune odata cu faina si praful de copt.
Intradevar cand pui crema e foarte moale, dar se intareste 🙂 E dementiala si acesta prajitura!!!
Asa e, Eniko 🙂
Sunt incantata ca ai incercat-o! Iar faptul ca ti-a placut atat de mult, ma bucura si mai mult. Iti trimit cei mai dulci pupici!!!
buna seara.tocmai am terminat de facut crema dar a iesit foarte moale..practic nu o pot pune pe blat pt ca curge.ce as mai putea sa i fac? sa o las la frigider prima data sa se intareasca?
Desigur. Apoi o scoti dupa ce s-a racit o mixeszi putin sa devina din nou spumoasa si o aplici pe tort. Succes.
Multumesc pentru interventie, Chira 🙂
Patricia draga, crema are nevoie de „sustinere”, pentru ca imediat dupa preparare e moale, asa ca foloseste neaparat o forma (cea in care ai copt blatul, cu sau fara inel detasabil). Desigur, o poti lasa si la frigider vreo 20-30 de minute, cum te-a sfatuit Chira, si abia apoi sa o torni pe blat (o amesteci bine, bine inainte, ca sa nu ai cocoloase de gelatina).
Da-mi de stire, te rog, cum ti-a iesit 🙂
Multumesc pwntru raspuns! 🙂 prajitura a iesit delicioasa pana la urma..cu siguranta o sa o mai fac la diferite ocazii. Asa m-am gandit si eu sa o las in tava in care am copt blatul..apoi am turant cate putin din crema..in straturi sa zic..am turnat umpic..s-a mai intarit..am mai turnat umpic..si pana la urma a iesit delicioasa!!!
Buna Laura, pt o tava de 24/24 pot injumatati cantitatile,nu?
Nu am incercat-o asa, Lari draga, dar sper sa iti iasa bine!!! 🙂
Cantitatile se injumatesc clar!
Spor la prajiturit! 😀 Te astept cu impresii!!
Buna,tocmai ce am pus la frigider prajitura,dar…vreau sa spun ca blatul e bestial :)))
Daaa, blatul e grozav! 😛
Sper sa-ti fi placut, te pup dulce!!!
Buna! Cand se adauga fulgii de cocos in blat? Nu cred ca am citit partea aceasta…poate mi-a scapat mie..Multumesc frumos!
Andreea draga, cred ca mai degraba mi-a scapat mie :D, dar am remediat situatia. Fulgii de cocos se adauga odata cu faina si praful de copt.
Salut, cand adaugi gelatina in lapte trebuie deja sa se intareasca?
Nu, Nicoleta, ea se va intari treptat, dupa ce sta la frigider pentru cel putin 2-3 ore. Eu, cum am precizat si in reteta, las toate prajiturile care au gelatina sa stea peste noapte la rece. Succes garantat! 🙂
Aoleo,ce bine arata! Ai putea sa-mi spui ce fel de smantana pentru frisca folosesti? Si da, toate retetele tale mi-au iesit de fiecare data din prima,sunt dementiale! Sa te bucuri de cei dragi!
Ma bucur ca iti place prajitura, Larisa 🙂
Sunt cateva sortimente de smantana pentru frisca in comert, foarte bune. Alege una cu continut mai mare de grasime (sa aiba minim 30% grasime).
Felicitari pentru reusitele culinare, te imbratisez cu drag si te astept cu noi marturii!!!
Un An Nou fericit, cu sanatate, bucurii si impliniri!
La multi ani!
Scumpa mea, iti multumesc din suflet!!! Mai sunt cateva luni si reinnoim urarile 😀
Pupici multi si numai bine!!!