Prajitura cu tahin sau pasta de susan

7 comentarii

Fascinatia mea pentru pasta de susan (ce plictisitor suna in romana!!!) sau tahin (muuult mai palpitant :P) a inceput odata cu primele zile petrecute pe taramurile infierbantate ale Antaliei .De atunci ma caznesc sa gasesc cea mai apropiata versiune de cea descoperita acolo…fara prea mare succes, insa…

Acum doi ani am avut noroc sa gasesc in Grecia asa ceva, si de atunci mi-am facut in fiecare an cate un mic stoc :D, de unde am si putut pune in practica reteta asta pe care o „vanez” de mult, dar la noi nu cred ca aveti mari sanse sa gasiti pekmez tahin, caci da, pe mine varianta asta dulce a tahinului ma intereseaza in mod deosebit.
Am reusit sa prepar o varianta home-made, cu care va voi ademeni cat de curand, dar astept cu maaaare drag sfaturi de la voi in legatura cu aceasta mica obsesie a mea (poate chiar la postul cu pricina, ca sa fie „in tema”)

Prajitura este nemaipomenita, usoara si pufoasa ca un fulg (ca tot stagnam in iarna :)))
Sper sa o incercati!!!!!!!!!!!!!!!!

Multumirile pentru reusita degustare merg catre Pokha’s 🙂

Ingrediente:

Pentru blat:
– 3 oua
– 5 linguri tahini (pasta de susan)
– 200 g. zahar
– 2 pliculete zahar vanilat (20 g.)
– 175 g. iaurt
– 150 ml. ulei
– 1 plic praf de copt (10 g.)
– 250 g. faina

Pentru glazura:
– 5 linguri tahin
– seminte de susan

Mod de preparare:
Se bat ouale (intregi) cu zaharul simplu si vanilat timp de 2-3 minute, la viteza maxima 😛
Se adauga, alternand, iaurtul si uleiul. Faina se amesteca cu praful de copt; se cerne si se adauga compozitiei de oua. Se adauga pasta de susan si se amesteca totul foarte bine.
Se tapeteaza o forma (20×30 cm.) cu hartie de copt; se toarna aluatul. Prajitura se lasa la copt, la temperatura moderata (175 grade C) pentru cca. 30-35 de minute.
Se „unge” suprafata prajiturii cu cele 5 linguri de tahin dulce si se presara cu seminte de susan:

Se lasa sa se raceasca si se feliaza dupa plac 🙂

Eu n-am rezistat tentatiei de a nu adauga inca un strat, in dungi, din pasta asta care(-mi) creeaza dependenta :))))

P.S. Revin cu reteta de tahin, si simplu, si dulce, facut in casa!!!!!!!!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

7 comentarii

carolina 10 aprilie 2014 - 17:26

astazi am gasit un borcan cu pasta de susan pe care il am de o vreme in dulap si ma intrebam ce sa fac eu bun.. imediat mi-a venit in minte: Laura Sava. eram siguuura ca tu trebuie sa ai o reteta cu pasta de susan. Te iubeeesc! mersi mult!

Raspunde
anca 12 octombrie 2012 - 15:58

Buna Laura,vreau sa incerc prajiturica dar sunt putin incurcata:sotul mi-a adus din Turcia 2 feluri de tahini.unul arata ca al tau (dar mai subtire) care nu e dulce si unul inchis la culoare dar foarte dulce.Pe care sa il folosesc?multumesc anticipat.Cu drag Anca.

Raspunde
Laura Sava 14 octombrie 2012 - 18:41

Anca, ma bucur mult ca vrei sa incerci prajitura 🙂
Ai nevoie de borcanul cu tahini dulce!!!!!!!!!!! Preferatul meu 😛

Raspunde
Anonymous 28 martie 2012 - 23:31

Esti nemaipomenitä,in tot ceea ce faci väd cä pui mult suflet(se vede) si pasiune.Felicitäri, multä sänätate si succes pe mai departe.

Raspunde
maria 6 martie 2012 - 16:29

Dar ce ai pus deasupra nu pare doar tahina, ce i-ai adaugat sa fie dulce, miere cumva?

Raspunde
maria 6 martie 2012 - 16:28

Vreau sa o fac, ca am un borcan mareee de tahina! Sarut-mana de reteta, in cinstea ei am baut un pahar de apa!

Raspunde
Claudia V 6 martie 2012 - 15:22

Foarte interesanta reteta ta.
Cred ca e si foarte gustoasa prajiturica.
Am incercat si eu sa fac in casa pasta de tahini inspirandu-ma din diverse retete de pe net dar din pacate nu mi-a reusit.Avea un pronuntat gust de susan si era amara.Eu am folosit-o la prepararea hummusului si deci nici asta nu mi-a placut la gust. Nu stiu insa cum e la gust nici una din retetele originale,ca sa zic asa, dar ma gandesc ca trebuie sa fie tare bune.Acum aflu de la tine ca este si tahini dulce! Ce bine. Astept cu nerabdare reteta ta de tahini.Poate mai incerc odata sa fac deoarece susanul e foarte sanatos. Spor la treaba si retete cat mai multe si mai gustoase! 🙂

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.