Prajitura cu prune si glazura de nuci si smantana

 

Si iata si prajitura cu plapumioara de smantana 😛 , adica prajitura cu prune si glazura de nuci si smantana, de care pomeneam aici: Prajitura fina cu cocos si prune.

Varianta asta a fost una foarte savuroasa si se pare ca a placut cel mai mult „degustatorilor”mei 🙂

Glazura din nuci macinate, pe care, de altfel, le puteti inlocui cu alune, a dat o aroma incredibila intregii prajituri!

 

Ingrediente pentru cca. 12 bucati

Aluat fraged (blatul):
  • 350 g faina
  • 120 g zahar pudra
  • 1 praf sare
  • 220 g unt
  • un galbenus
In plus:
  • 1 albus batut, pentru uns blatul
Umplutura:
  • 750 g prune
  • 3 oua mari
  • 100 g zahar
  • 250 g smantana
  • 1 lingurita cu varf scortisoara
  • 125 g alune sau nuci macinate
  • 1 lingura amidon sau faina
Pentru ornat:
  • 2 linguri zahar pudra

 

 

Mod de preparare:

Pregatim prima data aluatul fraged: amestecam faina, zaharul pudra, sarea (cat luati cu trei degete), untul rece, taiat in bucatele, si galbenusul:

Facem o bila din aluat si il infasuram in folie alimentara; il dam la rece 30 de minute (cu cat il lasati mai mult, cu atat devine mai fraged…dar si mai greu de intins 😀 )

 

In continuare, incingem cuptorul la 180 grade C ( foc potrivit). Ungem o tava cu grasime sau o tapetam cu hartie de copt. Eu am folosit acum o forma cu dimensiunea de 24/24 cm dar altadata am facut-o intr-o tava mai mica de prajituri, de cca. 24 cm. lungime si 18 cm. latime.

Intindem aluatul si il asezam in tava. Il intepam cu o furculita, pentru a se coace uniform:

Il lasam la copt cca. 10-12 minute:

Lasam apoi blatul sa se raceasca si il ungem cu albusul batut (usor):

Spalam prunele, le scoatem samburii; le taiem in jumatati sau sferturi (dupa cat sunt de mari) si le asezam pe aluat:

 

Pentru glazura de nuci, separam ouale. Amestecam galbenusurile cu zaharul vanilat, smantana, scortisoara, nucile si amidonul. Batem albusurile cu zaharul si le inglobam in compozitie:

Turnam glazura peste prunele asezate, cat mai uniform, pe aluat:

Punem prajitura la copt pentru 25-30 de minute:

Cand s-a racorit putin, se desprind marginile (daca folositi o forma cu inel detasabil ca mine, evident :P)

Se lasa sa se raceasca si se feliaza (eu am feliat-o calduta :P)

Priviti ce sectiune frumoasa am surprins! 😛

Se presara zahar pudra, daca vreti 🙂 …eu, dupa cum vedeti, am lasat-o simpla:

Delicioasa!!!

…si asta nu e ultima prajitura cu prune din anul asta, deci pregatiti-va de o invazie :)))
…placuta, sper 😛