Prajitura cu prune si blat din smantana

13 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15180″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Prima prajitura cu prune din anul asta este una culeasa din caietul meu cu retete, antic si ponosit :P. E o prajitura mai deosebita, cu blat din smantana, si e si rapida si gustoasa, asa ca va invit s-o incercati!!!
Ingrediente:
– 1 kg. prune
– 400 g. smantana sau 200 g. smantana+200 g. iaurt
– 320 g. faina
– 300 g. zahar pudra
– 1 plic praf de copt (10 g.)
– 3 oua mari
– un praf de sare

 Mod de preparare:
Se spala prunele; se scot samburii si se taie in jumatate.

Se amesteca smantana cu 200 g. zahar pudra si se adauga treptat ouale si faina amestecata cu praful de copt (ambele cernute)
Se toarna compozitia intr-o tava (de aragaz) unsa cu unt si tapetata cu faina sau cu hartie de copt.
Se aseaza jumatatile de prune peste aluatul din tava si se da prajitura la cuptor preincalzit cca. 35 de minute, la foc potrivit (180 grade C)
Cand e gata, se pudreaza cu restul de zahar pudra (100 g.) si se taie bucati.
Pozele vechi 😛

Se poate servi simpla sau cu frisca batuta ori inghetata 😉
…si de ce nu, presarata fara mila cu praf de scortisoara :))

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

13 comentarii

Olivia 22 septembrie 2013 - 15:51

Am pregatit ieri prajitura aceasta ,cu aprecieri unanime.

Raspunde
Cimpoesu Antonina 12 decembrie 2012 - 19:03

buna seara vreau sa va intreb se poate sa facem si cu prune uscate_

Raspunde
Daniela 5 septembrie 2012 - 09:01

super super buna

Raspunde
Anonymous 8 august 2012 - 17:05

ca de obicei minunate retete si foarte bine explicate si pozele ajuta iarasi foarte mult. Mult succes in continuare , sa ne uimesti cu bunatatile pe care le pregatesti.

Raspunde
Nela 11 august 2011 - 09:00

Rizada, reteta pe care o folosea matusa ta s-ar putea sa fie aceasta:la blat folosea 4-5 galbenusuri+sare+6 linguri zahar+100g unt sau margarina(topita si racita)+4-5 linguri lapte+1praf de copt+6 linguri faina,blat care se intinde cu mana in tava tapetata, deasupra se pun prunele(sau rabarbar, visine,afine,capsuni,cirese,caise, piersici etc.),in cazul prunelor se presara pe ele zahar si scortisoara,apoi se toarna deasupra o crema facuta din:albusurile ramase batute cu 8 linguri zahar,o vanilie,100g smantana amestecata in prealabil cu 3 linguri de faina.Se coace, se taie rece.Cu drag,Nela.

Raspunde
Sara 13 iulie 2011 - 21:11

Toate specialitatile pregatite aici m-au impresionat E super tare ca pui si foto.Am inceput sa gatesc multe bunatati de aici si familia mea se mira ,ce-i cu mine….Continua tot asa .Mersi ,imi esti de ajutor.

Raspunde
Laura 9 iunie 2011 - 11:22

Rizada, iti multumesc in numele vizitatorilor mei pentru sugestie 🙂
Sint sigura ca ii va tenta si varianta expusa de tine.
Nu stiu insa de unde ai dedus tu cum ca eu as fi voit-o pufoasa si nu mi-a iesit asa?! :)))
Nereusite culinare nu am avut, Doamne ajuta, nici macar la inceputurile mele in bucatarie 😛
…ceea ce iti doresc si tie!!!

Raspunde
rizada 9 iunie 2011 - 11:02

Aceasta reteta este cunoscuta si sub denumirea de „Prajitura cu fructe” si o puteti regasi in „Cartea de Bucate – Silvia Jurcovan” (acolo sunt prezentate mai multe variante ale acestei retete).
Una dintre ele este aceasta, numai ca in cazul de fata a fost dublata cantitatea de ingrediente, nu s-a folosit spuma de albusuri batute si spre deosebire de reteta originala, prajitura nu este deloc pufoasa (vezi foto). In orice caz,va felicit pentru minunatele Dumneavoastra preparate si nu imi ramane decat sa spun ca aceasta mica nereusita culinara va trece neobservata.

Raspunde
Anonymous 8 decembrie 2010 - 21:07

E foarte buna reteta, am facut si euprajitura asta si mi-a iesit delicios…..

Raspunde
Naiada 14 septembrie 2010 - 20:30

Am făcut-o week-end-ul trecut.
În copilărie mătuşa mea făcea o prăjitură cu smântână care era cremoasă deasupra, dar conţinea doar smântână peste blat, cu zahăr probabil, nu ştiu, n-am reuşit nicicum să aflu reţeta şi mi-e dor s-o încerc. Văzând prăjitura aceasta, blatul semăna şi mi-am spus că în sfârşit am descoperit-o, dar din păcate nu e aşa.
Mie mi-a crescut foarte mult, deşi am folosit tavă corespunzătoare cantităţii; la tine pare mai cremoasă, dar s-a mâncat repede fără comentarii. 🙂

Raspunde
ANCA 12 august 2010 - 07:19

asa de bine arata !! yamyy si cred ca e si tare delicioasa 🙂

Raspunde
Antzu' 11 august 2010 - 17:05

vai dar cum arata, vai dar mor dupa praji cu prune..delicioasa cu siguranta

Raspunde
Lilly 11 august 2010 - 09:21

E sezonul fructelor si orice reteta e binevenita!Am sa incerc si eu reteta ta, Laura!

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Anonymous Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.