Prajitura cu mere si gris

29 comentarii

O prajitura delicioasa si rapida de post, cu mere si „blat” de gris, si „caciulita” de nuci coapte 🙂
Sa o incercati neaparat!!!

Ingrediente:

– 1,5 kg de mere (in functie de tava)
– 200-250 g unt (margarina pentru cea de post)
– 1 cana de gris
– 1 cana de faina
– 1 cana de zahar
– 2 plicuri de zahar vanilat
– 1 plic de praf de copt
– 200 g nuca pisata (sau mai multa dupa gust)
– scortisoara

Mod de preparare:

Merele se rad pe razatoarea mare si se amesteca cu scortisoara (nu se fierb).
Se face un amestec din 1 cana de gris, 1 cana de faina, 1 cana de zahar si praful de copt.
Merele se impart in 2, amestecul cu gris se imparte tot in 2 (atentie ca jumatate nu va fi o cana si 1/2 pentru ca faina amestecandu-se cu grisul si zaharul nu mai este asa afanata), iar untul se imparte in 3.
Se pune 1/3 din untul taiat cubulete intr-o tava (eu am facut in tava de yena cu dimensiunile de 28 x 28) apoi se toarna jumatate din amestecul de gris cu zahar si faina (aprox o cana cu varf, sau o cana si 2-3 linguri) apoi se pun jumatate din mere, apoi restul de amestec cu gris, din nou 1/3 din untul taiat cubulete, cealalta jumatate de mere si restul de cubulete de unt. Deasupra se presara nuca pisata (mai mare) din belsug.
Se da la cuptor la foc mediu cca 45-50 de minute.
Se lasa sa se raceasca si se taie.



Fooarte buna!!! Daca nu le spuneam alor mei ca e de post, habar n-aveau :))
… iar astazi a fost parca si mai buna…

Sursa aici

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

29 comentarii

Dana 29 octombrie 2019 - 19:48

Eu am pus biscuiti sfaramati in loc de faina si a iesit foarte buna prajitura, un pic prea dulce cu o cana de zahar.

Raspunde
Olivia 24 noiembrie 2013 - 21:00

Am pregatit astazi aceasta prajitura,varianta de post,la fel de buna ca si varianta cu unt,pregatita acum aproximativ doi ani.Multumim pentru retete!

Raspunde
gal andreea 16 noiembrie 2013 - 09:38

daca untul se imparte in 3, nu inteleg unde se pune cea de-a 3 a parte.

Raspunde
Iszlai Ioana 18 decembrie 2012 - 18:14

se poate face in loc de gris cu fulgi de ovaz si e foarte buna!!

Raspunde
geany2006 20 noiembrie 2011 - 12:22

Laura ,sa inteleg ca se amesteca grisul si faina si zaharul si se pun asa cum sunt fara sa fie facute ca o cocca?

Raspunde
Adina 29 septembrie 2011 - 15:01

Delicioasa! A incercat cineva si cu dovleac in loc de mere?

Raspunde
claudia 22 octombrie 2013 - 14:17

da ,eu.este excelenta

Raspunde
Carmen 12 ianuarie 2022 - 22:34

O prăjitură pe care o faci foarte repede, fără stres, nu ai ce să greșești. Am mâncat cu mare plăcere, foarte ușoară, bună și a doua zi ( nouă ne-a plăcut puțin încălzită). Abia aștept să o fac din nou!
Mulțumesc pentru rețetă.

Raspunde
Vanda 28 iulie 2011 - 18:28

Se poate adauga la compozitie si o cana de lapte praf,restul ingredientelor ramanand la fel.

Raspunde
liliana 18 martie 2011 - 11:36

Laura, spune-mi, te rog, daca pot inlocui nuca cu alune, pentru ca as vrea tare mult sa o fac azi si nu am nuca. Multumesc frumos

Raspunde
Alina 2 martie 2011 - 16:29

mmmm excelenta reteta ….a facut-o si eu si mama ne-a placut la nebunie si foarte usor de facut …merita sa o incercati yammm:P

Raspunde
Anonymous 28 ianuarie 2011 - 14:24

tot claudia sunt, am aflat de ce, inca era calduta. azi am reusit sa o feliez.
minunata reteta

Raspunde
Anonymous 27 ianuarie 2011 - 22:48

este minunata, am terminat jumatate din ea imediat imprena cu sotul meu. o mica problema, insa, nu am reusit sa o tai in bucati, era ff sfaramicioasa. stii cumva unde am gresit? mentionez: sunt incepatoare.
claudia

Raspunde
Anamaria 18 ianuarie 2011 - 17:39

Buna Laura…
MA numesc Anamaria si nu-ti pot spune cat ma bucur ca exista acest blog…
Am incercat prajitura cu mere si gris … este absolut delcioasa.. baietelul meu nu se mai putea opri din mancat!!! :)…
Multumesc!

Raspunde
Anonymous 15 ianuarie 2011 - 19:25

super reteta! as putea folosi faina integrala/ neagra/ macinis / ovaz, in loc de faina alba? credeti c-ar mai iesi praji buna ? si-n loc de unt sa pun ulei ? ms mult

Raspunde
Cristina 7 ianuarie 2021 - 12:26

Am facut prajitura si pt ca am avut gris puțin, am completat cu fulgi de ovăz, iar făina a fost integrală. Am pus jumatate din cantitatea de unt si am completat cu ulei. A iesit bine, dar cam moale. Untul odata răcit îi dă consistență. Nu e aceeasi poveste cu uleiul decat daca e de cocos, sau alt fel, care se intareste la rece.
F buna reteta, doar ca pare mult o cana de zahăr. Am pus jumatate de cana de zahăr brun si a iesit cam dulce. Data viitoare voi reduce un pic din cantitatea de zahar.

Raspunde
Ioana Ionescu 17 decembrie 2010 - 14:23

Buna Laura. Buna intr-adevar 🙂 Fara tine treceam tare greu de postul asta. Nu numai ca sunt gustoase retetele tale, dar sunt si ieftine. Ceea ce e mana cereasca pentru venitul nostru cel inexistent de cateva luni. Multumesc mult pentru ca m-ai ajutat sa mai inveselesc atmosfera.

Raspunde
GabitZZa 21 noiembrie 2010 - 11:34

salutare! am o nelamurire totusi, cat de mare a fost tava folosita de tine? ma gandesc sa`mi iasa la fel de inalta ca a ta :). multumesc frumos pt. reteta!
weekend fain!…ce`a mai ramas.

Raspunde
Anonymous 18 noiembrie 2010 - 05:01

Draga Laura,

Am incercat azi prajitura aceasta si negresa cu gem , au iesit super bune amandoua. Multumesc mult pentru retete, ce imi place ff mult la blogul tau este ca explici f bine fiecare etapa si ce am incercat pina acum a iesit f bun . Sa ai o zi frumoasa si asteptam cu drag sa incercam si alte retete de ale tale .

Raspunde
Laura 17 noiembrie 2010 - 15:21

Silvia, sint incantata ca vrei sa o incerci 🙂
…din cate-mi amintesc eu, am ras merele (n-am facut-o de mult :P) dar daca sint sanatoase, eu zic ca poti „scapa” si-un pic de coaja :))
Spor la treaba si sa imi dai de veste cum ti-a iesit 🙂

Raspunde
Laura 17 noiembrie 2010 - 15:17

Te pup, Naiada 🙂
Marturisirea ta m-a bucurat nespus, iti multumesc pentru incredere!!!
…partea cu domnii „bucatari” m-a amuzat teribil 😛

P.S. …trebuie sa fi fost grozava si fara nuci 😉

Raspunde
Laura 17 noiembrie 2010 - 15:06

Marilena, si eu am pus-o pe lista dulciurilor de weekend 😛
E tare buna si nu am facut-o taaare de demult, asa ca presimt ca va fi bataie pe ea :)))

Raspunde
Silvia 17 noiembrie 2010 - 14:39

Foarte bine arata! Am insa o nelamurire… merele se rad cu tot cu coaja sau decojite? Vreau sa o fac si nu stiu cum sa pun merele.

Raspunde
Naiada 14 septembrie 2010 - 20:22

Ceau Laura!
Am încercat mai multe dintre reţetele postate de tine şi sunt super încântată de rezultate!
Prăjitura aceasta este una dintre cele mai bune din câte am mâncat! Am dat reţeta mai departe mai multor prieteni, inclusiv bărbaţi cărora nu le venea să creadă că le-a reuşit atât de bine. 🙂
ps: Eu n-am pus nuci, nu le prefer decât în câteva cazuri. Poate schimbă gustul prăjiturii, nu ştiu, dar pentru mine e super fără.

Raspunde
Marilena 11 martie 2010 - 21:21

Ce ușor se face! Eu mereu fac aluat separat și apoi merele și apoi nuca…dar așa e mult mai simplu. Mulțam, nu știam de rețetă!

Raspunde
Laura 7 aprilie 2008 - 23:58

Edith, ma bucur mult ca am incercat-o fiindca am mai auzit de prajitura asta dar pana n-am vazut-o la tine nu m-a tentat 😛

…Cipi a devenit fan :)) …asa ca mii de pupici pentru reteta!

Raspunde
Laura 7 aprilie 2008 - 23:55

Mirelush, e faina de tot praji asta cu „blat” de gris 😛
…dar mai cunosc eu una de post, ca o negresa, pe care am facut-o chiar azi :)) …ghicesti a cui e?! 😛

…las’ c-o s-o recunosti dupa ce-o postez 😉

Raspunde
Edith 7 aprilie 2008 - 16:19

Ce bine ti-a iesit, Laura!!
Ma bucur tare mult ca v-a placut
Poop!

Raspunde
Mirela 6 aprilie 2008 - 19:14

Laura, arata asa bine prajitura asta!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.