
Prajitura cu mere si gris, o prajitura delicioasa si rapida de post, cu mere rase si „blat” de gris. Plus o „caciulita” de nuci coapte 🙂
De vis!!!
Sa o incercati neaparat!!!
Iar aici: Prajitura cu blat din mere, aveti o alta varianta de prajitura fara blat. La fel de usor de facut ca si cea pe care v-am adus-o acum!
Ingrediente:
- 1,5 kg de mere (in functie de tava)
- 200-250 g unt (margarina pentru varianta de post)
- o cana de gris
- 1 cana de faina
- 1 cana de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat (20g)
- un plic de praf de copt (10g)
- 150-200 g nuca pisata (sau dupa gust)
- scortisoara
Sfat: folositi aceeasi cana pentru masurarea ingredientelor!
Mod de preparare:
Treaba decurge extrem de usor: radeti prima data merele pe razatoarea mare si amestecati-le cu pudra de scortisoara (nu se fierb).
Incalziti cuptorul la 180 de grade C (foc mediu); tapetati cu hartie de copt o forma de aproximativ 20×30 cm (sau se unge cu ulei si se pudreaza cu faina).
In continuare, amestecati grisul cu faina, zaharul si praful de copt.
Impartiti merele rase in 2 parti egale.
Amestecul cu gris se imparte tot in 2 (atentie ca jumatate nu va fi o cana si 1/2 pentru ca faina amestecandu-se cu grisul si zaharul nu mai este asa afanata).
Untul se imparte in 3.
Puneti 1/3 din untul taiat cubulete in forma apoi turnati jumatate din amestecul uscat (gris+zahar+faina+praf de copt) (aprox o cana cu varf, sau o cana si 2-3 linguri).
Puneti jumatate din compozitia cu mere, apoi restul de amestec cu gris, din nou 1/3 din untul taiat cubulete, cealalta jumatate de mere si restul de cubulete de unt (ultima 1/3).
Deasupra se presara nuca pisata (mai mare) din belsug.
Se da la cuptor la cca 45-50 de minute.
Se lasa sa se raceasca si se taie.
Fooarte buna!!! Daca nu le spuneam alor mei ca e de post, habar n-aveau :))
… iar astazi a fost parca si mai buna…
Sursa aici
30 comentarii
Eu am pus biscuiti sfaramati in loc de faina si a iesit foarte buna prajitura, un pic prea dulce cu o cana de zahar.
Am pregatit astazi aceasta prajitura,varianta de post,la fel de buna ca si varianta cu unt,pregatita acum aproximativ doi ani.Multumim pentru retete!
daca untul se imparte in 3, nu inteleg unde se pune cea de-a 3 a parte.
se poate face in loc de gris cu fulgi de ovaz si e foarte buna!!
Laura ,sa inteleg ca se amesteca grisul si faina si zaharul si se pun asa cum sunt fara sa fie facute ca o cocca?
Delicioasa! A incercat cineva si cu dovleac in loc de mere?
da ,eu.este excelenta
O prăjitură pe care o faci foarte repede, fără stres, nu ai ce să greșești. Am mâncat cu mare plăcere, foarte ușoară, bună și a doua zi ( nouă ne-a plăcut puțin încălzită). Abia aștept să o fac din nou!
Mulțumesc pentru rețetă.
E super rețeta! Am încercat o variantă potrivită pentru nevoile mele, și sunt mulțumită de rezultat. Am folosit făină fără gluten dar pentru că nu aveam fix o cană am completat cu făină de migdale. Grișul folosit a fost de orez, iar în loc de zahăr am pus o jumătate de cană de fructoză (îndulcește dublu față de zahăr).E delicioasă, nu îți dai seama că e o prăjitură dietetică!
Se poate adauga la compozitie si o cana de lapte praf,restul ingredientelor ramanand la fel.
Laura, spune-mi, te rog, daca pot inlocui nuca cu alune, pentru ca as vrea tare mult sa o fac azi si nu am nuca. Multumesc frumos
mmmm excelenta reteta ….a facut-o si eu si mama ne-a placut la nebunie si foarte usor de facut …merita sa o incercati yammm:P
tot claudia sunt, am aflat de ce, inca era calduta. azi am reusit sa o feliez.
minunata reteta
este minunata, am terminat jumatate din ea imediat imprena cu sotul meu. o mica problema, insa, nu am reusit sa o tai in bucati, era ff sfaramicioasa. stii cumva unde am gresit? mentionez: sunt incepatoare.
claudia
Buna Laura…
MA numesc Anamaria si nu-ti pot spune cat ma bucur ca exista acest blog…
Am incercat prajitura cu mere si gris … este absolut delcioasa.. baietelul meu nu se mai putea opri din mancat!!! :)…
Multumesc!
super reteta! as putea folosi faina integrala/ neagra/ macinis / ovaz, in loc de faina alba? credeti c-ar mai iesi praji buna ? si-n loc de unt sa pun ulei ? ms mult
Am facut prajitura si pt ca am avut gris puțin, am completat cu fulgi de ovăz, iar făina a fost integrală. Am pus jumatate din cantitatea de unt si am completat cu ulei. A iesit bine, dar cam moale. Untul odata răcit îi dă consistență. Nu e aceeasi poveste cu uleiul decat daca e de cocos, sau alt fel, care se intareste la rece.
F buna reteta, doar ca pare mult o cana de zahăr. Am pus jumatate de cana de zahăr brun si a iesit cam dulce. Data viitoare voi reduce un pic din cantitatea de zahar.
Buna Laura. Buna intr-adevar 🙂 Fara tine treceam tare greu de postul asta. Nu numai ca sunt gustoase retetele tale, dar sunt si ieftine. Ceea ce e mana cereasca pentru venitul nostru cel inexistent de cateva luni. Multumesc mult pentru ca m-ai ajutat sa mai inveselesc atmosfera.
salutare! am o nelamurire totusi, cat de mare a fost tava folosita de tine? ma gandesc sa`mi iasa la fel de inalta ca a ta :). multumesc frumos pt. reteta!
weekend fain!…ce`a mai ramas.
Draga Laura,
Am incercat azi prajitura aceasta si negresa cu gem , au iesit super bune amandoua. Multumesc mult pentru retete, ce imi place ff mult la blogul tau este ca explici f bine fiecare etapa si ce am incercat pina acum a iesit f bun . Sa ai o zi frumoasa si asteptam cu drag sa incercam si alte retete de ale tale .
Silvia, sint incantata ca vrei sa o incerci 🙂
…din cate-mi amintesc eu, am ras merele (n-am facut-o de mult :P) dar daca sint sanatoase, eu zic ca poti „scapa” si-un pic de coaja :))
Spor la treaba si sa imi dai de veste cum ti-a iesit 🙂
Te pup, Naiada 🙂
Marturisirea ta m-a bucurat nespus, iti multumesc pentru incredere!!!
…partea cu domnii „bucatari” m-a amuzat teribil 😛
P.S. …trebuie sa fi fost grozava si fara nuci 😉
Marilena, si eu am pus-o pe lista dulciurilor de weekend 😛
E tare buna si nu am facut-o taaare de demult, asa ca presimt ca va fi bataie pe ea :)))
Foarte bine arata! Am insa o nelamurire… merele se rad cu tot cu coaja sau decojite? Vreau sa o fac si nu stiu cum sa pun merele.
Ceau Laura!
Am încercat mai multe dintre reţetele postate de tine şi sunt super încântată de rezultate!
Prăjitura aceasta este una dintre cele mai bune din câte am mâncat! Am dat reţeta mai departe mai multor prieteni, inclusiv bărbaţi cărora nu le venea să creadă că le-a reuşit atât de bine. 🙂
ps: Eu n-am pus nuci, nu le prefer decât în câteva cazuri. Poate schimbă gustul prăjiturii, nu ştiu, dar pentru mine e super fără.
Ce ușor se face! Eu mereu fac aluat separat și apoi merele și apoi nuca…dar așa e mult mai simplu. Mulțam, nu știam de rețetă!
Edith, ma bucur mult ca am incercat-o fiindca am mai auzit de prajitura asta dar pana n-am vazut-o la tine nu m-a tentat 😛
…Cipi a devenit fan :)) …asa ca mii de pupici pentru reteta!
Mirelush, e faina de tot praji asta cu „blat” de gris 😛
…dar mai cunosc eu una de post, ca o negresa, pe care am facut-o chiar azi :)) …ghicesti a cui e?! 😛
…las’ c-o s-o recunosti dupa ce-o postez 😉
Ce bine ti-a iesit, Laura!!
Ma bucur tare mult ca v-a placut
Poop!
Laura, arata asa bine prajitura asta!