Aceasta prajitura cu gris, insiropata cu lapte si mai mult decat delicioasa, ii este dedicata cu toata dragostea scolarelului meu preferat, Bogdi!!! A intrat cu maaare bucurie in clasa a doua (cate se pot intampla intr-un an 😀 ), asa ca l-am asteptat cu o surpriza dulce, se pare, chiar pe gustul lui. Sper din tot sufletul sa o incercati si voi!!!
Ingrediente pentru cca. 10 bucati:
Pentru prajitura:
- 3 oua mari
- 6 linguri rase de zahar
- 9 linguri gris (pline)
Pentru insiropat:
- 500 ml lapte
- 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
Pentru ornat:
- cateva linguri de frisca batuta
- fructe din dulceata
Mod de preparare:
Se separa ouale; se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se amesteca galbenusurile cu zahar, cu mixerul, timp de 2-3 minute. Se adauga grisul si albusurile spuma si se amesteca totul usor, cu o spatula.
Se unge o tava mai mica cu unt, de aprox. 25cm x 15cm (puteti sa folositi o tava de iena dreptunghiulara). Se presara o lingura de gris si se toarna compozitia. Se da la cuptor pentru cca. 25 de minute (maxim 30) la foc potrivit (180 grade C). Cand prajitura e gata, se toarna laptele, rece, amestecat in prealabil cu zaharul vanilat (nu scoateti tava din cuptor si nici nu stingeti cuptorul) si se mai lasa 3 minute la cuptor. In timpul asta laptele va fi aproape in totalitate absorbit.
Nu scoateti imediat prajitura din cuptor, ci lasati-o sa se „aseze” 5 minute. De-abia dupa aceea se scoate si se lasa la racit. Se taie in bucati potrivite si se savureaza!!! 😛 …iar daca o vreti mai festiva, ornati-o cu moturi de frisca si fructe din dulceata. Delicioasa!!!!
Sfat: Daca vreti ca prajitura sa fie extra-insiropata, folositi 600 ml lapte la insiroparea ei. Dar mai adaugati un pliculet cu zahar vanilat 🙂
Pozele vechi:
25 comentarii
Eu am tot facut această prăjitură.. in maxim 2 zile e gata, si dublez cantitățile cand o prepar…
As vrea sa incerc si eu aceasta reteta , dar am o mica nelamurire : in reteta ta nu vad cata drojdie ar trebui sa pun .Se poate face si fara? Iti multumesc frumos !
Andreea, prajitura asta chiar asa se face, fara drojdie 🙂
E ca o budinca de gris, bine insiropata!
Urmeaza toti pasii expusi in reteta si te vei bucura pe deplin de ea!
Laura, te iubesc! De la inceput de august tot fac in week-end aceasta prajitura. Ai mei sunt incantati. Multumesc frumos pentru inca o reteta usoara, simpla si delicioasa.
eu am insiropat prajitura cu urmatorul sirop: in 500 ml lapte am pus o lingura de praf de budinca si o lingura de zahar brun, apoi am pus totul la fiert cateva minute pana s-a legat ca un sirop mai subtire. Imi place mult mai mult asa! Desigur, prajitura e delicioasa insiropata si doar cu lapte, dar am zis sa incerc si asa si rezultatul a fost… delicios! 🙂
Foarte delicioasa a iesit prajitura! Parintii mei nu mai conteneau din laude :)) Multumesc Laura!
delicioasa
eu am insiropat-o cu apa de roze si a iesit dementiala :X
Laptele trebuie pus fierbinte sau caldut?
pot pune in loc de zahar , miere de albine?
acum fac si eu, sper sa iasa ! 🙂 multumesc pentru reteta!
acum e la cuptor prajitura mea 🙂
testat! DELICIOS! 🙂
am facut si eu reteta ta laura sava multumesc de idee super buna reteta , pe sotul meu nu il mai pot satura multumesc foarte buna reteta 🙂
Am urmat reteta intocmai, suuuuuuper buna! Multumim, Laura!
Minunata!!!! Am testat prajitura aseara si a iesit foooarte buna, mai ales ca am pus si zahar vanilat in laptele cu care am insiropat delicatesa! Data viitoare o sa pun mai putin zahar si o sa-i dau si puiutului meu!!!!
Am facut-o ieri. Sotul nu mai contenea cu laudele, asadar a devenit oficial prajitura noastra preferata!!
o reteta reusita, ca de obicei…acum ma infrupt cu bunatate de prajitura cu gris! am testat-o asta seara si mi-a placut ca s-a facut foarte repede
Buna. Ce dimensiuni are tava? Mititica banuiesc, asa-i? Ms
De cînd căutam rețeta asta! Obișnuiam să fac prăjitura la mama acasă, acum cîțiva ani buni, dar, din păcate, am rătăcit rețeta și nu mai știam cantitățile. Am făcut-o acum cîteva zile și a ieșit excelentă! Culmea, i-a plăcut și soțului meu care se strîmbă la orice conține griș! Mersi mult
cam ce dimensiuni trebuie sa aiba tava?
hmm Laura sunt o mare fana a blogului tau….am incercat multe din retetele tale prin care si aceasta prajitura cu gris….care e fff simpla, rapida si extraordinar de delicioasa…..mersi ca impartasesti cu noi secretele bucatariei…pupici!!!
este minunata , si eu am facut-o de n. ori ,pentru Luci .Multumim Laura !
Mult succes la scoala lui Bogdi!
Si noi suntem scolarel de clasa 1.
oooo delicios, dar nu am gris acs :((. da maine poate ii vine randul 🙂
cred ca am sa o incerc in seara aceasta