Prajitura cu gris

24 comentarii

Aceasta prajitura cu gris, insiropata cu lapte si mai mult decat delicioasa, ii este dedicata cu toata dragostea scolarelului meu preferat, Bogdi!!! A intrat cu maaare bucurie in clasa a doua (cate se pot intampla intr-un an 😀 ), asa ca l-am asteptat cu o surpriza dulce, se pare, chiar pe gustul lui. Sper din tot sufletul sa o incercati si voi!!!

 

Ingrediente pentru cca. 10 bucati:

Pentru prajitura:
  • 3 oua mari
  • 6 linguri rase de zahar
  • 9 linguri gris (pline)
Pentru insiropat:
  • 500 ml lapte
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)

Pentru ornat:

  • cateva linguri de frisca batuta
  • fructe din dulceata

 

Mod de preparare:

Se separa ouale; se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se amesteca galbenusurile cu zahar, cu mixerul, timp de 2-3 minute. Se adauga grisul si albusurile spuma si se amesteca totul usor, cu o spatula.

Se unge o tava mai mica cu unt, de aprox. 25cm x 15cm (puteti sa folositi o tava de iena dreptunghiulara). Se presara o lingura de gris si se toarna compozitia. Se da la cuptor pentru cca. 25 de minute (maxim 30)  la foc potrivit (180 grade C). Cand prajitura e gata, se toarna laptele, rece, amestecat in prealabil cu zaharul vanilat (nu scoateti tava din cuptor si nici nu stingeti cuptorul) si se mai lasa 3 minute la cuptor. In timpul asta laptele va fi aproape in totalitate absorbit.

Nu scoateti imediat prajitura din cuptor, ci lasati-o sa se “aseze” 5 minute. De-abia dupa aceea se scoate si se lasa la racit. Se taie in bucati potrivite si se savureaza!!! 😛 …iar daca o vreti mai festiva, ornati-o cu moturi de frisca si fructe din dulceata. Delicioasa!!!!

Sfat: Daca vreti ca prajitura sa fie extra-insiropata, folositi 600 ml lapte la insiroparea ei. Dar mai adaugati un pliculet cu zahar vanilat 🙂

Pozele vechi:

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

24 comentarii

Andreea Daniela Silvas 5 noiembrie 2015 - 20:22

As vrea sa incerc si eu aceasta reteta , dar am o mica nelamurire : in reteta ta nu vad cata drojdie ar trebui sa pun .Se poate face si fara? Iti multumesc frumos !

Raspunde
Laura Sava 6 noiembrie 2015 - 12:19

Andreea, prajitura asta chiar asa se face, fara drojdie 🙂
E ca o budinca de gris, bine insiropata!
Urmeaza toti pasii expusi in reteta si te vei bucura pe deplin de ea!

Raspunde
Violeta 19 septembrie 2015 - 09:41

Laura, te iubesc! De la inceput de august tot fac in week-end aceasta prajitura. Ai mei sunt incantati. Multumesc frumos pentru inca o reteta usoara, simpla si delicioasa.

Raspunde
Simmo 1 iunie 2014 - 12:21

eu am insiropat prajitura cu urmatorul sirop: in 500 ml lapte am pus o lingura de praf de budinca si o lingura de zahar brun, apoi am pus totul la fiert cateva minute pana s-a legat ca un sirop mai subtire. Imi place mult mai mult asa! Desigur, prajitura e delicioasa insiropata si doar cu lapte, dar am zis sa incerc si asa si rezultatul a fost… delicios! 🙂

Raspunde
Costi 3 mai 2014 - 14:36

Foarte delicioasa a iesit prajitura! Parintii mei nu mai conteneau din laude :)) Multumesc Laura!

Raspunde
Arwen 27 aprilie 2014 - 20:33

delicioasa

Raspunde
ana 18 aprilie 2014 - 22:42

eu am insiropat-o cu apa de roze si a iesit dementiala :X

Raspunde
diana 12 ianuarie 2014 - 15:15

Laptele trebuie pus fierbinte sau caldut?

Raspunde
claudia 22 iunie 2013 - 17:18

pot pune in loc de zahar , miere de albine?

Raspunde
cristina 2 iunie 2013 - 18:56

acum fac si eu, sper sa iasa ! 🙂 multumesc pentru reteta!

Raspunde
florima 19 mai 2013 - 09:47

acum e la cuptor prajitura mea 🙂

Raspunde
CAMELIA 2 februarie 2013 - 19:27

testat! DELICIOS! 🙂

Raspunde
andreea 9 ianuarie 2013 - 10:49

am facut si eu reteta ta laura sava multumesc de idee super buna reteta , pe sotul meu nu il mai pot satura multumesc foarte buna reteta 🙂

Raspunde
Alina 14 noiembrie 2012 - 23:52

Am urmat reteta intocmai, suuuuuuper buna! Multumim, Laura!

Raspunde
Catalina Banoiu 12 noiembrie 2012 - 14:33

Minunata!!!! Am testat prajitura aseara si a iesit foooarte buna, mai ales ca am pus si zahar vanilat in laptele cu care am insiropat delicatesa! Data viitoare o sa pun mai putin zahar si o sa-i dau si puiutului meu!!!!

Raspunde
Andreea 19 octombrie 2012 - 10:10

Am facut-o ieri. Sotul nu mai contenea cu laudele, asadar a devenit oficial prajitura noastra preferata!!

Raspunde
alina nicoleta paduraru 16 octombrie 2012 - 22:26

o reteta reusita, ca de obicei…acum ma infrupt cu bunatate de prajitura cu gris! am testat-o asta seara si mi-a placut ca s-a facut foarte repede

Raspunde
Valcu Monica 13 octombrie 2012 - 18:09

Buna. Ce dimensiuni are tava? Mititica banuiesc, asa-i? Ms

Raspunde
Inuta Rac 4 octombrie 2012 - 23:55

De cînd căutam rețeta asta! Obișnuiam să fac prăjitura la mama acasă, acum cîțiva ani buni, dar, din păcate, am rătăcit rețeta și nu mai știam cantitățile. Am făcut-o acum cîteva zile și a ieșit excelentă! Culmea, i-a plăcut și soțului meu care se strîmbă la orice conține griș! Mersi mult

Raspunde
bomi 28 septembrie 2012 - 11:40

cam ce dimensiuni trebuie sa aiba tava?

Raspunde
Litta 23 septembrie 2012 - 14:07

hmm Laura sunt o mare fana a blogului tau….am incercat multe din retetele tale prin care si aceasta prajitura cu gris….care e fff simpla, rapida si extraordinar de delicioasa…..mersi ca impartasesti cu noi secretele bucatariei…pupici!!!

Raspunde
Gabriela 18 septembrie 2012 - 17:33

este minunata , si eu am facut-o de n. ori ,pentru Luci .Multumim Laura !
Mult succes la scoala lui Bogdi!
Si noi suntem scolarel de clasa 1.

Raspunde
mirabela 18 septembrie 2012 - 17:06

oooo delicios, dar nu am gris acs :((. da maine poate ii vine randul 🙂

Raspunde
cristina 18 septembrie 2012 - 14:56

cred ca am sa o incerc in seara aceasta

Raspunde

Lasă un răspuns la Andreea Daniela Silvas Renunta

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.