Prajitura cu gris

[shashin type=”photo” id=”16018″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aceasta prajitura cu gris, insiropata si delicioasa, ii este dedicata cu toata dragostea scolarelului meu preferat, Bogdi!!! A intrat cu maaare bucurie in clasa a doua (cate se pot intampla intr-un an 😀 ), asa ca l-am asteptat cu o surpriza dulce, se pare, chiar pe gustul lui. Sper din tot sufletul sa o incercati si voi!!!

 

Ingrediente pentru cca. 10 bucati:

Pentru prajitura:

– 3 oua mari

– 6 linguri rase de zahar

– 9 linguri gris (pline)

 

Pentru insiropat:

– 500 ml lapte

– 2 plicuri zahar vanilat (20 g)

 

Pentru ornat:

– cateva linguri de frisca batuta

– fructe din dulceata

 

Mod de preparare:

Se separa ouale; se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Se amesteca galbenusurile cu zahar, cu mixerul, timp de 2-3 minute. Se adauga grisul si albusurile spuma si se amesteca totul usor, cu o spatula.

Se unge o tava mai mica cu unt, de aprox. 25cm x 15cm (puteti sa folositi o tava de iena dreptunghiulara). Se presara o lingura de gris si se toarna compozitia. Se da la cuptor pentru cca. 25 de minute (maxim 30)  la foc potrivit (180 grade C). Cand prajitura e gata, se toarna laptele, rece, amestecat in prealabil cu zaharul vanilat (nu scoateti tava din cuptor si nici nu stingeti cuptorul) si se mai lasa 3 minute la cuptor. In timpul asta laptele va fi aproape in totalitate absorbit.

Nu scoateti imediat prajitura din cuptor, ci lasati-o sa se „aseze” 5 minute. De-abia dupa aceea se scoate si se lasa la racit. Se taie in bucati potrivite si se savureaza!!! 😛 …iar daca o vreti mai festiva, ornati-o cu moturi de frisca si fructe din dulceata. Delicioasa!!!!

[shashin type=”photo” id=”16019″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sfat: Daca nu vreti ca prajitura sa fie extra-insiropata, folositi doar 400 ml lapte la insiroparea ei.