Prajitura cu frisca si rom

20 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15827″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, stiti prea bine cat de nebuna sint eu dupa ciocolata 😀 , dar prajitura asta cu frisca si rom, si-un pic de vanilie, m-a cucerit definitiv!!!
Cei care adora aceste arome, vor fi fascinati de gustul ei minunat.

Ingrediente pentru cca. 12 felii

Pentru blat:
– 125 g unt
– 200 g zahar
– 5 oua
– 150 g faina
– 50 g amidon
– 1 pliculet praf de copt (10 g)

Pentru umplutura:
– 125 ml lapte
– 80-100 g zahar
– 2 pliculete zahar vanilat
– 6 foi de gelatina sau 1 pliculet gelatina granule (10 g)
– 4 linguri de rom sau 1, 2 lingurite esenta de rom
– 300 ml smantana dulce pentru frisca
– 250 g gem de caise

Pentru insiropat:
– lapte caramel, facut intocmai ca aici: Bounty-bars

Pentru ornat:
– 300 ml frisca
– cirese glasate (le puteti vedea aici: Stele de ciocolata)
– colorant alimentar rosu


Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 175 grade C. (foc potrivit).
Se freaca untul cu zahar pana devine cremos. Se adauga ouale pe rand, apoi faina amestecata cu amidon si praf de copt (in prealabil cernute). Se coace intr-o tava intinsa (cea din dotarea aragazului e perfecta), tapetata cu hartie de copt, pentru cca. 20-25 de minute.
Se lasa sa se raceasca si se taie, pe lungime, in 3 felii:

Aici, la Prajitura aromata cu crema din vin rosu, puteti vedea mai bine in ce consta inedita “tehnica”.
Puteti cladi prajitura si din 4 straturi, dar la mine capetele au iesit prea subtiri, asa ca am feliat cele mai frumoase felii…pe cele din mijloc.
…oricum, nu cred ca aveam mari sanse s-o fac, fiindca Bogdi era cu ochii pe mine si gata de atac 😀

Se rupe in doua fiecare foita de gelatina si se inmoaie in apa rece. Daca folositi granule de gelatina, puneti atata apa cat sa le acopere bine.
Se da in fiert laptele cu zahar, si non, si vanilat.
Se adauga gelatina si se amesteca bine, pana se topeste. Se adauga romul (sau esenta) si se lasa crema sa se raceasca. Se bat 300 ml frisca (nu foarte tare) si se adauga la crema.

Asamblarea prajiturii:
Se tapeteaza o forma de chec cu folie alimentara transparenta. Se aseaza cea mai frumoasa felie, croita dupa forma de chec (se taie capetele). Felia aceasta va ajunge la final sus, asa ca e important sa o alegeti pe cea mai buna.
Se insiropeaza felia de blat cu siropul caramel (dupa cum vedeti, am dezvoltat o mica obsesie in legatura cu siropul asta 😀 ), si-apoi se unge cu gem de caise.
Se adauga crema de frisca cu rom (impartiti-va dinainte intreaga cantitate de gem si crema in portii egale, pentru a obtine straturi cat mai uniforme)

Nu uitati sa insiropati toate feliile de blat, incluziv pe acesta, ultimul, de sus…care la final va ajunge jos…
V-am zapacit deja, asa-i?! :))

Se lasa prajitura la frigider pana a doua zi dimineata, cand se rastoarna pe un platou. Se desprinde cu grija folia:

Se bate bine restul de frisca (300 ml) si se intinde cu o spatula pe toate partile aromatei prajituri:

Se lasa deoparte cateva linguri de frisca, care se coloreaza cu colorant alimentar, rosu.
Se orneaza prajitura cu cirese glasate, care se vor transforma, cu ajutorul spritului de ornat, in mici si dragalase floricele 🙂

…detaliu:

Se feliaza prajitura, in bucati generoase!!!!

…si se savureaza cu mare placere!!!

Delicioasa, delicioasa, delicioasa!!!
Sa o incercati negresit!

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

20 comentarii

anda 31 ianuarie 2013 - 14:06

am facut-o e mortala,.,,,,si sotul meu mereu imi spunea cand voiam sa fac o prajitura oricare ar fi …dar alta…..imi spunea mereu,.,,,,da fa mai bine de aia care ai mai facut tu :)) adica asta.,……bine ideea in sine era sa nu ma mai duc la cumparaturi iar ,,,,,pt ca nu aveam toate necesare in casa mereu ca sa pot face mereu prajitura asta,.,,,,,dar ….mereu cand am vrut sa fac alta…..tot la cumparaturi m-am dus si tot asta am facut-o :))

Raspunde
Olivia 30 septembrie 2012 - 21:53

Este foarte interesanta reteta si o voi copia si incerca negresit.Cu stima,
Olivia

Raspunde
Anonymous 16 mai 2012 - 05:59

Am facut si eu aceasta prajitura aseara si a iesit absolut delicioasa si exact ca in poza (am mancat-o deja neornata 🙂 . Felicitari si multumesc pentru retetele tale minunate

Raspunde
Bucataru' 4 ianuarie 2012 - 11:28

Incantatoare retete

Raspunde
laurasandu gl 3 decembrie 2011 - 14:42

Arata delicios nu e grea.doar ca tre sa ai multa rabdare.Tocmai am trimis sms sotului cu ingredientele si cum mi le aduce ma si apuc de treaba.si cuburile de lapte mi-au iesit excelent.super retete

Raspunde
olivia 8 februarie 2011 - 22:09

buna seara! urmaresc de mult timp retetele tale dar este prima data cand indraznesc sa-ti scriu. pot spune ca esti experta in ale bucatariei. aceasta prajitura este super delicioasa ca toate retetele tale de altfel…!!! de cand ti-am descoperit blogul am facut prajituri ce nu as fi visat vreodata sa le fac…iti multumesc pt ca ne oferi si noua sansa de a face lucruri minunate in bucatarie

Raspunde
Melita 21 ianuarie 2011 - 19:10

Heavenly!!! Wow, and so simple!

Raspunde
Camelia 21 ianuarie 2011 - 15:59

Gabi uite aici un articol interesant despre preparararea gelatinei http://gatestetioviatafrumoasa.blogspot.com/2011/01/cum-se-prepara-gelatina.html Din ce spui cred ca ai lasat prea mult gelatina sa se raceasca si sa se intareasca.

Laura, am incercat aceasta minunata praji care imi aduce aminte de copilarie. Buni facea un tortulet asemanator dar cu piscoturi. E intr-adevar foarte buna, pozele tale spun totul.

Raspunde
Gabi 21 ianuarie 2011 - 11:48

Buna Laura nici nu stiu cum sa incep ce sa mai sunt fascinata de blogul tau din tot ce urmaresc al tau ma atrage cel mai mult si credema urmaresc destule dar tu esti prietena mea dincolo de ecranu calculatorului am icercatmai multe ieri am facut acesta minunata prajiturica dar am intimpinat ceva probleme cu gelatina am lasato sa se raceasca si sa intarit nustiu de ce am facut cu foite de gelatina nu am inteles procedura poate ma ajuti si te urmaresc in fiecare zi pe tine si pe bogdi multumesc si o zi buna

Raspunde
Anonymous 21 ianuarie 2011 - 01:45

Hmmm… ce bine arata! 🙂
Imi poti spune te rog ce frisca lichida folosesti? Si acele cirese glasate le-ai cumparat sau le prepari tu?
Merci mult.

Raspunde
Ana-Maria 19 ianuarie 2011 - 16:11

Delicioasa prajitura si aromata. Am facut-o si eu; de-abia am apucat sa fac poza. Multumim de reteta, sanatate si pupici multi!

Raspunde
garlutti 19 ianuarie 2011 - 10:26

Hola desde España …VIGO …es mi primera visita a tu blog ..me encantan los pasteles y recetas que tienes …me apunto a tu blog y te invito a visitar el mio ..y compartir mis recetas ..SALUDOS MARIMI

Raspunde
3Ł 4ÝÓÙ♥ 18 ianuarie 2011 - 20:00

Bună Seara ! Munca dumneavoastră se va răsplăti prin Test Bloger .
Intraţi pe Blogg şi postaţi-vă cea mai originală şi frumoasă reţetă a dvs.

Pentru mai multe detalii :
http://testblogger-ro.blogspot.com

Raspunde
Nea Costache 18 ianuarie 2011 - 19:20

Sarut mana! Scuze de off- topic:
sunteti nominalizata mea in concurs:
http://www.neacostache.com/2011/01/18/leap%C8%99a-anului-blog-de-blog-cele-mai-bune-bloguri-din-2010/ !
Mult succes!

Raspunde
Cristina 18 ianuarie 2011 - 09:41

Cat de bine arata! Sigur ii vine randul.

Raspunde
ellis_el 18 ianuarie 2011 - 09:22

Foarte explicita ai fost ca de obicei,prajitura asta pare tare buna asa ca am sa iti urmez sfatul si am s-o incerc foarte curand,apoi o sa te anunt ce a iesit.O saptamana buna in continuare si iti doresc un an cat mai bun si sa ne incanti mereu cu acest blog minunat.

Raspunde
Da & Mer 18 ianuarie 2011 - 04:44

Que bonita!! una delicia!
Saludos Da & Mer

Raspunde
Dana 17 ianuarie 2011 - 22:46

La cum arata trebuie neaparat incercata!

Raspunde
Beatrice 17 ianuarie 2011 - 22:03

Super aratoasa si banuiesc ca si gustoasa.Pupici.

Raspunde
Iulia 17 ianuarie 2011 - 21:44

Arata tare bine! Si ce pandispan frumos:D!

Raspunde

Lasă un răspuns la Camelia Renunta

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.