Prajitura cu curmale, fara zahar

24 comentarii

De cand cu revelatia curmalelor, minunile alea care inlocuiesc zaharul 😀 , am ajuns sa pregatesc intr-o singura zi doua tavi de prajitura cu curmale, fara zahar, o pufosenie de prajitura, careia i-am asortat cateva „moturi” de glazura de curmale, evident, tot fara zahar :))

Daca sunteti vegani sau suferiti de diabet, sau pur si simplu vreti sa scoateti zaharul din alimentatie, pentru ca vine vara si vreti sa slabiti, sau tineti post, ori poate ca iubiti din calea-afara curmalele 😀 , orice-ar fi, nu va spun decat un lucru: trebuie sa incercati aceasta prajitura!!!

 

Ingrediente:

  • 1 portie pasta de curmale
  • 250 g faina
  • 1 lingurita rasa bicarbonat
  • 1 lingurita praf de copt
  • 150 ml ulei
  • 2 oua vegetale, din seminte de in
  • 100 ml suc din compot (piersici/ananas)

 

Sfat: puteti inlocui „ouale” vegane cu o banana mica (70-80 g), bine coapta.

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 170 grade C (foc domol). Se unge bine cu ulei o tava de aproximativ 20 x 30cm.

Pasta de curmale se amesteca cateva secunde cu uleiul, intr-un bol adanc; se adauga ouale vegetale si se mai amesteca putin. Faina se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul si se cern impreuna deasupra bolului. Se amesteca scurt (faina nu trebuie inglobata total) si se toarna zeama din compot. Se omogenizeaza compozitia si se toarna in tava pregatita.

Prajitura se coace cca. 20 de minute si se lasa sa se raceasca in tava…daca rezistati!!!!! 😀

Nu m-am putut abtine sa nu ornez bucatile de prajitura cu cele mai gingase floricele din gradina, frumoasele mele „albastrele”, numite Veronica (din familia Scrofulariacee). Tati, care e si profesor de biologie, mi-a spus asta 😀

Prajitura se serveste simpla sau cu glazura de curmale, intinsa ori pusa sub forma de aveline. E suuuper buna, oricum!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

24 comentarii

Roxana 29 martie 2024 - 03:11

Ce inseamna (in grame) o portie de pasta de curmale?
Multumesc mult

Raspunde
Laura Sava 29 martie 2024 - 16:52

Roxana, ti-am raspuns deja pe FB 🙂 …dar reiau, cu drag! Ai nevoie de 200 g curmale.
La ingrediente, unde apare: „pasta de curmale” scris cu rosu, acolo e linkul=calea catre pasta de curmale. Apasa acolo si ajungi la reteta sau aici: https://www.laurasava.ro/pasta-de-curmale/

Raspunde
E_T_F 2 iulie 2023 - 20:39

Am preparat această prăjitură cu lapte în loc de siropul de fructe și cu o jumătate din cantitatea de faină înlocuită cu faină integrală. Este foarte gustoasa si pufoasă, suficient de dulce, per total peste așteptări.
Nu am avut la îndemână banane pentru a prepara glazura, dar am creat spontan alta din 2 linguri de zahar pudră si 200 g de iaurt grecesc și s-a potrivit binișor. Mulțumesc pentru rețetă! 🙂

Raspunde
Alexandra 19 februarie 2018 - 14:07

Laura, am pregatit.o si astazi, cu ou, si mi.a iesit f bine, pufoasa, crescuta, delicioasa! Chiar nu ma asteptam 🙂 nu e prima oara cand incerc retetele tale, insa e prima care m.a surprins pt ca e atat de simpla! Data viitoare voi adauga si nuci, cred ca se potrivesc bine.

Raspunde
michaela 29 decembrie 2017 - 20:16

in reteta apare compot! ananas sau piersici. ala nu e cu zahar?

Raspunde
Laura Sava 30 decembrie 2017 - 13:52

Nu e cu zahar, Michaela, pentru ca e un compot facut in casa 🙂
Nu trebuie decat sa fierbi fructele cu apa.
Desigur, se poate folosi si compot slab indulcit (fara zahar, cu indulcitori), din comert. Exista acum pe piata o gama larga de produse pentru diabetici, etc.

Raspunde
Roxana 7 ianuarie 2021 - 13:58

A iesit dementiala!!! 🤤🤤🤤 Cantiatea de curmale posibil sa fi fost mai multa, am facut dupa ochi 😁 si nu am adaugat bicarbonat ci am batut albusurile separat. Multumesc de reteta! 🙏

Raspunde
Larisa 4 august 2016 - 11:48

Na c-am refacut-o. Am pus de data asta ulei de cocos si cacao, iar in loc de seminte de in am pus oua. A iesit super. Nici glazura nu-i mai trebuie, e foarte buna asa.

Raspunde
Laura Sava 5 august 2016 - 13:39

Nu mai e vegana, dar precis e delicioasa!!! 😀
Ma bucur mult ca esti, in sfarsit, incantata, Larisa, te pup dulce!

Raspunde
Larisa 20 iulie 2016 - 20:39

Am facut si eu reteta. Nu e cea mai buna pentru ca nu m-am gandit la vreo 2 aspecte.. curmalele mele sunt mai putin dulci (am citit mai apoi pe cutie..e prima oara cand folosesc destea)..deci prajitura nu e dulce deloc :(. Nici glazura pentru ca m-am trezit fara bananele pe care le-am pus la copt (le-a mancat sotul cu juma de ora inainte..desi mai avea destule pe masa 🙁 ) asa ca am folosit altele, care nu erau foarte bine coapte. In blat am pus ulei de floarea soarelui..ca nu scrie de care s-ar potrivi mai bine ..insa ma gandesc ca unul mai neutru trebuie sa fie, pentru ca prajitura nu era deloc „parfumata”, ba parca avea gust de ulei.. Vreun sfat de vreun alt ulei inlocuitor pentru cel de floarea soarelui, cu care sa nu dau gres,pentru ca blatul a crescut si s-a copt perfect in fix 25 de minute?

Raspunde
Laura Sava 21 iulie 2016 - 14:42

Larisa, prajitura asta e fara zahar!!! …deci nu e foooarte dulce 😀
E grozava, doar ca n-ai fost tu pregatita pentru ea 🙂 Refa-o, si te vei bucura de ea pe deplin!!!
Uleiul de floarea soarelui a fost bun, dar incearca ulei de cocos data viitoare (presat la rece).

Ma bucur ca ti-a reusit! Ca s-a copt perfect, adica :))
Te astept cu vesti!!!

Raspunde
Larisa 21 iulie 2016 - 15:45

Dupa ce am scos-o de la rece parca s-a mai indulcit si nu mai avea gust dubios. E chiar buna :)). Totusi voi folosi ulei de cocos data viitoare si oua in loc de seminte de in (ca nu-s fun) si poate o aroma… A, si cu siguranta ascund bananele, sa nu ma mai trezesc fara ele :))) Abia astept sa se termine asta sa mai fac una. Multumesc pentru reteta si pentru raspuns :).

Raspunde
Laura Sava 21 iulie 2016 - 16:29

Pai, sigur ca e buna, ce fac eu rau??? :)))
…si daaa, ascunde bananele, haha!!!!!

Cu ulei de cocos va fi super buna!!! Te astept cu impresii!!!

Raspunde
Alina 21 mai 2016 - 11:05

Cred ca e a 3a sau a 4a oara cand o fac, insa nu mi se coace:( si o las in cuptor 30-40 minute..
Si insist de fiecare data pentru ca-mi pare rau sa renunt, pentru ca pare tare buna..

Raspunde
Laura Sava 21 iulie 2016 - 14:23

Alina draga, in pozele mele apar doua portii de prajitura, facute in tavi diferite, si ambele perfecte!!! Ceva nu ai facut tu bine 🙂
Ai preparat „ouale” din seminte de in?! Ai cernut faina impreuna cu praful de copt si bicarbonatul?! Erau proaspete? Ai masurat exact totul…uleiul?!
Spune-mi ce-ai facut!!!! 😀 Prajitura iese minunat si iti va iesi si tie!!!

P.S. Tine minte ca prajiturile vegane nu sunt ca si cele clasice, cu oua, lapte, unt. De aici poate si confuzia ta in legatura cu blatul. Blaturile vegane sunt mai dense, mai umede, dar asta nu inseamna ca nu sunt coapte!

Raspunde
Simia 12 aprilie 2016 - 16:17

As vrea sa incerc aceasta reteta. Ce inseamna o portie pasta de curmale? Eu o sa folosesc oua normale, cred ca o sa fie ok.

Raspunde
Laura Sava 13 aprilie 2016 - 17:43

Simia, am pus link catre pasta de curmale in postare 🙂 Da click pe „pasta de curmale” (cu rosu) de la ingrediente si vei ajunge la reteta. Vei gasi acolo gramajele, dar ca sa te incurajez, si s-o incerci cat mai repede :D, iti pot spune ca tot ce trebuie sa faci e sa amesteci apa cu curmale.

Sunt curioasa cum va iesi cu oua!!!!! Sa-mi dai de stire, te rog!!!

Raspunde
Simia 13 aprilie 2016 - 18:54

Trebuie sa recunosc ca am gasit pasta de curmale gata facuta intr-un magazin mediteranean 🙂 multumesc

Raspunde
Simia 13 aprilie 2016 - 20:34

ok, tocmai am gustat prima bucatica. E delicioasa. Cu oua normale si pasta de cumparat. Am adaugat un pic de apa de flori de portocale sa ii dea un aer mai exotic. E perfecta. Multumesc, Laura. Nu imi amintesc sa fi dat vreodata gres cu o reteta de pe blogul tau. Pe care il ador 🙂

Raspunde
Laura Sava 15 aprilie 2016 - 13:29

Doamneee, cat ma bucur, Simia!!!! Frumoasa transformare, cu apa aia de portocal 😛

Multumesc din suflet pentru cuvintele calde, te imbratisez cu mare drag!!!

Raluca 12 aprilie 2016 - 08:21

Am preparat această prăjitură și GLAZURA de curmale. Dementiale! Rapid, gustos, fără zahăr. Am pus mai multă cacao la glazura + putina pudră de roșcove, pt ca ne place mai amărui. O idee excelenta, cred că va deveni baza mea de inspirație pt multe dulciuri. Demențială! Mulțumesc pt reteta

Raspunde
Laura Sava 13 aprilie 2016 - 17:26

Te pup duuulce, Raluca!!!! 😀
Asta-i cea mai mare bucurie a mea, pe ziua de azi! De-abia asteptam un semn :))
Sa le folosesti cu spor, oricand ai pofta!!!

Raspunde
Raluca 17 aprilie 2016 - 10:09

Oare din smochine se poate prepara ceva asemănător? De înlocuit zaharul din prăjituri/creme/glazura?

Raspunde
Laura Sava 18 aprilie 2016 - 13:41

Sigur se poate! 🙂
O sa incerc si eu, cat de curand. Daca o testezi inaintea mea, da-mi de stire 😛

P.S. Poate ca n-ar fi rau sa scoti samburii cand e gata toata treaba, dand compozitia printr-o sita.

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.