Prajitura cu crema de iaurt si gutui caramelizate

 

Uneori, ni se inmoaie inimile precum se-nmoaie gutuile-n cuptor…de mare bucurie sau de adanca durere… Eu astazi aleg bucuria, bucuria aia simpla care ne-atarna in eternitate. Vom fi vesnic, si impreuna. Si ne vom aminti de tot ce-a fost frumos odata: de oameni, de soare, de zambete, de locuri. In momentul asta in care va scriu, din scaunul meu din fata calculatorului, pot sa vad crengile de tei care mi se-oglindesc in geam si par ca-mi spun: „E o noua zi, va fi bine!”

Prajitura de astazi are o incarcatura speciala, e mai mult simpla, nu sclipitoare, dar e tare buna. O prajitura cu crema de iaurt si gutui cu miere la cuptor, care sa ne inveseleasca.

Va multumesc ca-mi tineti companie 🙂

 

Ingrediente pentru 20 de bucati:

Blat de nuca de cocos:
  • 200 g unt
  • 170 g zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • 5 oua
  • 120 g faina
  • 100 g fulgi de nuca de cocos
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingura lichior de gutui sau lichior de oua(optional)
Crema de iaurt:
  • 400 g iaurt cremos (gras, grecesc)
  • 180 g zahar pudra vanilat
  • 300 ml smantana dulce (pentru frisca)
  • 6 foi gelatina
Gutui cu miere la cuptor:
  • 5 gutui mari
  • 4 linguri suc de lamaie (sucul de la o lamaie mica)
  • 2 linguri pline cu unt (80% grasime)
  • 8 linguri miere
  • 1 lingurita pudra de scortisoara
  • 2 linguri zahar brun (sau alb)

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).

Pentru blat, se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul si coaja de lamaie. Se inglobeaza, unul dupa altul, ouale. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern deasupra compozitiei; se amesteca bine. La final, se adauga nuca de cocos si lichiorul. Compozitia se toarna intr-o forma de prajitura (31×23 cm), tapetata cu hartie de copt (doar baza) si se coace cca. 20 de minute. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se raceasca in forma; cand e rece, se scoate cu grija din forma si se dezlipeste hartia de copt de pe fund. Se pune inapoi in forma.

Pentru gutuile caramelizate, se aprinde din nou cuptorul si se seteaza la 180 grade C (foc potrivit). Se curata de puf si se spala gutuile, bine coapte. Se taie apoi fiecare gutuie (nu decojiti gutuile), pe langa cotor, obtinand in total 20 de felii rotunde (sau mai putin rotunde) de pulpa de fruct; daca prindeti cumva casuta de samburi, scoateti-o cu cutitul. Feliile de gutui se stropesc imediat cu sucul de lamaie, ca sa nu se innegreasca. In continuare, se unge un vas termorezistent incapator cu untul moale (scos din timp din frigider). Se pun fructele, cu coaja jos, in unt, preferabil intr-un singur strat, dar le puteti intercala, ca sa se-aseze bine-n forma. Se acopera cu miere si se pudreaza cu scortisoara. Forma se acopera cu folie de Al. si se pune la cuptor, cca. 20 de minute. Se scoate folia apoi si se intorc fructele (acum vor fi cu coaja in sus). Se da focul mai tare: 200 grade C. Se presara zaharul brun peste bucatile de gutui si se mai tin inca 20 de minute la cuptor, neacoperite. Se lasa sa se raceasca, timp in care se pregateste crema de iaurt.

Asa arata gutuile mele caramelizate:

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece, timp de 10 minute. Se incalzeste apoi smantana lichida, dar aveti grija sa nu dea in clocot! Se scot din apa foitele de gelatina si se adauga, pe rand, in smantana bine incalzita. Se amesteca energic dupa fiecare, ca sa nu faca cocoloase. Iaurtul se amesteca cu zaharul vanilat si cu compozitia de frisca si gelatina. Se lasa sa stea la temperatura camerei cca. 20 de minute, dupa care se toarna peste blatul din forma. Se pune crema in frigider 10 minute, ca sa prinda consistenta; se aseaza apoi bucatile de gutui, una langa alta, si se apasa usor in crema de iaurt. Se acopera prajitura cu folie alimentara transparenta si se lasa la frigider pana la servire.

Taiati prajitura in bucati, in asa fel incat fiecare bucata sa aiba cate o gutuie caramelizata in mijoc. In momentul servirii, turnati putina miere deasupra fiecarei bucati si presarati un praf de scortisoara, pentru a le „revitaliza” putin 🙂

Iata cum mi-a iesit mie:

Foarte gustoasa!!!

Puteti sa o faceti si sub forma de tort (diam. 26 cm.) iar daca nu aveti gutui proaspete la indemana, puteti folosi gem de gutui sau bucatele de gutui din dulceata, cum bine a sugerat o fata pe Facebook 🙂