Prajitura cu branza si Fanta

18 comentarii
Prajitura cu branza si Fanta este, in topul prajiturilor lui Bogdi, cea mai buna dintre toate!!! 😀 Blatul umed, fraged, crema cu branza proaspata de vaci, o branza dulce pe care o poti manca direct din punga 😛 , si jeleul de portocale o fac intr-adevar delicioasa! O prajitura pe placul tuturor!!!

Ingrediente:

Blat:
  • 6 oua mari
  • 100 ml unt topit sau ulei
  • 2 lingurite praf de copt (rase)
  • 100 g zahar (6 linguri zahar)
  • 20 g cacao (2 linguri cacao)
  • 80 g faina (4 linguri pline cu faina)

Crema:

  • 500 g branza de vaci
  • 200 g unt
  • 150 g zahar
Glazura:
  • 1 litru Fanta de portocale sau alte arome
  • 2 plicuri budinca de vanilie
  • 4 linguri zahar
Refacuta de curand, spre bucuria lui Bogdi :))
…dar si a noastra! 😀

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit).
Blat: Se separa ouale; se amesteca galbenusurile cu zaharul cateva minute, pana cand compozitia se deschide la culoare si se spumeaza (2-3 minute). Se adauga untul topit (lasati-l putin sa se racoreasca, nu il turnati fierbinte!) sau uleiul si se amesteca bine. Faina se amesteca cu cacaua si praful de copt si se cern impreuna (faceti neaparat lucrul asta, pentru ca blatul sa iasa bine!); se adauga in compozitie. Se incorporeza apoi, cu miscari usoare, albusurile batute spuma ca pentru bezea. Se amesteca pana cand nu se mai vad urme de albus!
Tava, de aproximativ 25 cm. x 16 cm, se tapeteaza cu hartie de copt (sau se unge cu ulei si se tapeteaza cu faina). Aluatul se toarna in forma si se niveleaza usor, cu dosul unei linguri. Se coace blatul timp de aprox. 20 de minute. Se lasa apoi la racit. Se poate insiropa cu Fanta (cca. 100 ml. din cantitatea totala de Fanta), daca vreti 😀
Crema: Se freaca untul moale, tinut din timp la temperatura camerei, cu zaharul. Cand devine spuma se adauga branza. Daca vreti sa simplificati toata treaba, folositi zahar pudra. Daca aveti branza dulce la punga, care, de obicei, este mai „ferma”, folsiti mixerul vertical pentru a obtine o crema mai fina! Crema de branza se intinde cat mai uniform pe blatul racit, apoi se pune la frigider.
Glazura: Se prepara budinca in mod obisnuit, amestecand, treptat, praful de budinca cu suc. Eu am pus doar 900 ml Fanta. Se amesteca pe foc, impreuna cu zaharul, pana se ingroasa, apoi se lasa sa se racoreasca putin (cu capac, ca sa nu prinda pojghita). Glazura se torna peste crema rece de branza, se niveleaza rapid si se lasa la rece pana se intareste glazura.
Se portioneaza in bucati potrivite:
Pozele vechi 🙂

 

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

18 comentarii

Laura 22 decembrie 2020 - 21:45

Merge pus suc de portocale in loc de fanta?

Raspunde
Laura Sava 23 decembrie 2020 - 00:53

Sigur ca merge, Laura draga! Suc de portocale proaspat stors sau chiar mandarine! 😛
Va fi ataaaat de aromata!!!

Raspunde
Maria 19 noiembrie 2017 - 15:57

Buna Laura am incercat de nenumarate ori prajitura si nimic! Glazura cu fanta nu imi reuseste😢 fac dupa instructiunile de budinca dar nu se ingroasa. Nu inteleg de ce! Ma ajutati si pe mine? Multumesc

Raspunde
Dorina Afrapt 10 martie 2017 - 11:42

Am facut-o si a iesit perfect Buna reta

Raspunde
Anna 23 noiembrie 2016 - 14:46

Am vrut sa fac si eu prajitura asta, dar nu inteleg ce fel de branza de vaci folositi voi, ca a mea curge. Initial branza avea consistenta unei smantani groase, dupa ce am frecat-o cu unt si zahar a devenit fluida. Am pus vege-gel, degeaba, tot curge… Mai pun si gelatina si daca nici asa nu se intareste, renunt.

Raspunde
Mariana 19 august 2016 - 23:18

Am incercat si eu reteta in seara asta si nu mi-a iesit blatul
l-am facut si de 2 ori, chiar nu inteleg unde am gresit…totul bine pana
cand am incorporat bezeaua, atunci, si prima si a 2-a oara mi s-a facut
crema cu pete albe asa de la albus, l-am adaugat treptat, dar tot crema
nu era omogen maronie, ci se vedeau pete mici,mici albe de albus…l-am
incorporat cu o lingura de jos in sus. De ce am zis ca nu mi-a iesit, nu
e compact asa, are goluri f mari prin el, nu arata ca in pozele
tale…cred ca sunt goluri de aer in compozitie si se vad urat in aluat,
de asemenea am lasat 35 min si imi pare incruzit asa offfff….de 2 ori sa fi gresit? cu ce oare? Merci mult, poate ma poti lamuri tu

Raspunde
Laura Sava 27 august 2016 - 13:41

Mariana, blatul nu este unul uscat, asa ca cele 25 de minute sau chiar 35 de minute, cum l-ai lasat tu, sunt mai mult decat suficiente. Ce ai gresit tu, cred, a fost faptul ca nu ai incorporat bine spuma de albus, care trebuie sa fie tare, ca pentru bezea, in aluat. Daca aluatul nu e amestecat cum trebuie, apar „golurile” de care spui tu. Nu trebuie sa te grabesti, ci doar sa amesteci pana cand nu se mai vad urme de albus.
De asemenea, foarte important: untul nu se toarna fierbinte, ci se lasa putin sa se racoreasca. Iar faina si cacaua trebuie neaparat cernute, impreuna cu praful de copt!!!
Daca vei tine cont de sfaturile mele, te vei bucura de succes! 😛

P.S. Cuptorul sa fie incins atunci cand pui aluatul la copt!

Raspunde
dana 18 aprilie 2014 - 13:14

asta o fac de fiecare data de Paste, in loc de pasca 🙂

Raspunde
Mladin Daniela 11 aprilie 2014 - 11:45

Buna Laura!
Vroiam sa te intreb ce fac cu cei 100 ml de ulei, ca nu ai mai specificat daca il punem in blat….ms

Raspunde
Laura Sava 15 aprilie 2014 - 20:05

Da, da, in blat se pune uleiul. Sau untul topit.
Am adaugat si in postare, multumesc mult de intrebare, Daniela. Nu as fi observat prea curand 😀

Raspunde
Teodora 15 noiembrie 2011 - 19:08

Buna Laura!
Am facut sarlota si cu pepsi. E la fel de buna, numai ca nu mai sunt 3 culori.
Te pup!

Raspunde
Cristina G. 28 februarie 2011 - 13:43

Buna Laura si felicitari pentru minunatul blog! Face si mama mea aceasta prajitura dar nu stim din ce cauza apar crapaturi pe glazura cu Fanta?! Poti sa ne lamuresti tu unde gresim? Cu multumiri dulci, Cristina.

Raspunde
Ioana 12 februarie 2011 - 18:22

buna laura.imi plac foarte mult retetele tale.prajitura aceasta o fac si eu de ani de zile,reteta initiala a fost tot crema de branza insa mie nu prea imi place ideea de branza la prajituri in afara de placinte.am schimbat-o putin.in loc de branza eu ii pun nuca de cocos,vreo 200 gr sau cat consider eu.iese delicioasa si aromata.Am mai incercat sa o fac cu Fanta Madness.Este la fel de buna;)

Raspunde
bbenyci 21 decembrie 2010 - 13:40

DRAGA MEA URMARESC BLOGUL TAU DE FOARTE MULT TIMP DAR NUMAI ACUMA M-AM INCUMETAT SA IMI FAC SI EU BLOG, SA STII CA AM INCERCAT MULTE RETETE DE LA TINE, PRINTRE CARE SI ASTA, ACUMA DIN NOU AM SA O FAC PENTRU CRACIUN SI INCERC SI SNIKERSUL SA VAD CUM O SA IASA. AM PUTINE EMOTII, DAR SPER SA FIE OK. PRAJITURA FANTA E DELICIOASA, ITI MULTUMESC FRUMOS PENTRU IDEILE TALE PE CARE NI LE IMPARTASESTI CU DRAG, PUPICI SI LA BOGDI AL TAU CA E UN COPIL TARE SCUMP. SA II ADUCA MOSU TOT CE ISI DORESTE SI MULTA SANATATE VA DORESC .
UN AN PLIN DE IMPLINIRI SI CAT MAI MULTE RETETE INTERESANTE PE ACEST BLOG.
ps. imi permiti sa postez retetele pe blogul meu cu precizarea ca sunt preluate de la tine? mersi si sarbatori fericite

Raspunde
Rodica 16 septembrie 2010 - 09:18

Draga Laura, am ceva timp de cind am descoperit blogul tau si imi place f mult.Se vede ca esti o gospodina desavirsita si ai retete pt toate buzunarele.Felicitari si sa auzim numai de bine. Un beso

Raspunde
Anonymous 21 iunie 2010 - 11:36

Vreau sa va spun ca eu am adaugat si stafide in branzica dulce pe care le-am lasat intr-un castron cu esente de vanilie rom si putina apa cu zahar si de seara pana dimineata s-a facut prajitura mea absolut delicioasa

Raspunde
Laura 27 ianuarie 2009 - 12:46

Ada scumpa, mii de scuze pentru raspunsul intarziat!!!
Te pup si-ti multumesc din suflet pentru aprecieri si pentru faptul ca ai mai incercat din retetele mele! 🙂
Praji asta cu Fanta e super-buna, merita sa o incerci!
Sa auzim numai de bine…si de praji si papici care ne ies perfect! 😛

Raspunde
lucas 10 ianuarie 2009 - 14:58

Buna Laura

Azi am de gand sa incerc sa fac si eu prajitura asta cu branza si fanta.
Vreau sa te felicit pentru blog, e foarte misto… am mai incercat retetele tale si am fost incantata.

Felicitari!

Ada (Sibiu)

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Anonymous Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.