Prajitura cu blat de smochine si crema de banane cu unt de arahide

Ultima reteta de post din Postul Pastelui, pe care, cu voia lui Dumnezeu, am reusit si noi sa-l tinem, este aceasta prajitura cu blat de smochine si crema de banane cu unt de arahide (cam lung titlul, dar asta contine 😀 ), absolut delicioasa!!!! Sa va spun cat de mult i-a placut lui Bogdi?? Haha, nu cred ca mai are rost :))

Blatul e moale, umed, ca un blat de negresa, iar crema atat de matasoasa!!! Eu ador crema asta, din doar doua ingrediente, si am savurat-o de multe ori si in afara postului, ori simpla ori cu putina cacao ori nes. O puteti face oricand vreti, sub forma de „cheesecake” vegan, in pahare inalte sau boluri. Amestecati bananele cu untul de arahide, cu furculita, daca vreti sa fie mai rustica, sau cu mixerul vertical, daca o vreti spumoasa. Va fi un desert extrem de apreciat! Aici: Inghetata vegana cu unt de arahide si banane o regasiti, desigur, sub forma de inghetata 😛 In mod normal, nu are nevoie deloc de zahar, dar daca bananele nu sunt foarte coapte sau daca o serviti copiilor, puteti adauga putina miere.

Sper s-o incercati cat de curand!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de smochine:
  • 200 g smochine uscate
  • 200 ml apa fierbinte
  • 1 banana medie, bine coapta (100-110 g, cantarita fara coaja)
  • 80 g zahar (brun)
  • 50 ml ulei vegetal (de floarea soarelui)
  • 10 g pudra de cacao
  • 150 ml lapte vegetal (soia, migdale sau orez)
  • 150 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
Pentru crema de banane cu unt de arahide:
  • 3 banane mari, bine coapte (aprox. 250 g, cantarite fara coaja)
  • 200 g unt de arahide cremos
  • 1 lingurita miere sau sirop de artar (optional)
Pentru decor:
  • 1 banana mare, bine coapta
  • 1 lingura miere (lichida)

 

Pentru voi, prieteni dragi!!!

 

Mod de preparare:

Prajitura asta incepe cu o noapte inainte 😀 , cand va trebui sa puneti smochinele uscate la inmuiat in apa (200 de ml), dar nu inainte de a le taia in sferturi si de a inlatura partea lemnoasa (coditele).

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit); se unge cu ulei o forma de aprox. 27 cm lungime si 26 cm latime si se presara cu fulgi de nuca de cocos.

Pentru blat, se pun smochinele, cu tot cu apa, intr-un bol inalt si se fac piure cu ajutorul mixerului vertical. Se adauga banana, zaharul si se mai mixeaza putin, sa se omogenizeze totul foarte bine. Se toarna uleiul si laptele vegetal iar la sfarsit se rastoarna amestecul uscat format din faina, praf de copt, bicarbonat si cacao; se amesteca scurt. Compozitia rezultata se toarna in tava pregatita, se niveleaza cu dosul unei linguri si se lasa la copt 15 minute. Dupa cele 15 minute, se micsoreaza temperatura cuptorului la 170 grade C (foc domol) si se mai lasa inca 15 minute la copt. Blatul se lasa la racit in forma.

Pentru crema, asa cum deja v-am relatat mai sus 😀 , va trebui sa faceti piure bananele si sa le amestecati apoi cu untul de arahide cremos (puteti folosi si unt de arahide crocant, mai ales daca folositi mixerul vertical…sau puteti lasa crema asa cum e, cu bucatele de arahide). E incredibil de gustoasa si dulce si fara miere sau sirop de artar dar voi, daca vreti, o mai puteti indulci un pic. Crema se intinde cat mai uniform deasupra blatului si se orneaza cu felii subtiri de banana.

Foarte gustoasa!!!!