[shashin type=”photo” id=”15182″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
O prajitura cu afine, nu foarte dulce dar aromata, va poate inveseli ziua, credeti-ma!!! La noi a mers 🙂
Afinele se pot inlocui cu coacaze negre, iar migdalele cu fistic si alune. Delicioasa, orice alegere ati face!!!
Ingrediente pentru 16 bucati:
Aluat de chec:
– 200 g. unt
– 200 g. zahar
– 4 oua mari
– 200 g. faina
– 150 g. amidon
– 1 plic praf de copt (10 g.)
– 150 ml. lapte batut
Glazura:
– 300 g. afine
– 50 g. unt
– 75 g. migdale
– 50 g. zahar
– 50 g. smantana dulce pentru frisca
Mod de preparare:
Se pregateste prima oara glazura, pentru a avea timp sa se raceasca. Astfel, se aseaza intr-o craticioara untul si fulgii de migdale. Eu, pentru ca nu mai aveam prin casa migdale, am inlocuit cantitatea de migdale cu fistic si alune:
Se adauga zaharul si frisca si se lasa sa dea intr-un fiert.:
Eu, cum mai nou sint cam zapacita :D, am lasat prea mult compozitia la fiert si mi-a iesit un fel de crema, mai groasa (pe care de-abia am reusit s-o repartizez deasupra intregii prajituri, dupa cum veti vedea un pic mai jos ). Se lasa, apoi compozitia la racit:
Se incinge cuptorul la 175 grade C. (foc potrivit). Afinele se aseaza intr-o sita, se spala si se lasa sa se scurga.
Se bate untul cu zaharul:
Se inglobeaza pe rand ouale si dupa fiecare ou se amesteca cca. 2 minute:
…pana arata asa:
Se amesteca faina impreuna cu amidonul si praful de copt si se cern. Se inglobeaza in compozitia de unt, alternand cu laptele batut:
Aluatul se toarna intr-o tava de aprox. 25/35cm. unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt:
Se presara deasupra afinele bine scurse de apa:
…si se repartizeaza apoi compozitia de unt si migdale ( v-am povestit mai sus 🙂 )
Se coace prajitura la cuptor timp de cca. 30 minute:
Se lasa sa se racoreasca pe un gratar de bucatarie.
Inainte de servire, prajitura se taie bucati si se pudreaza cu zahar praf…eu le-am lasat nepudrate 🙂
A iesit o minune de prajitura, cu blat pufos si gust deosebit. Bogdi a papat cu mare pofta din ea!!!
Aici e o tentativa de macro 😀
Optional, se poate acoperi fiecare bucata cu o palarie de frisca batuta cu zahar vanilat… eu am facut un piure din cateva afine proaspete pe care le-am amestecat cu frisca batuta si am ornat o prajiturica pentru voi: