Prajitura Brath

74 comentarii

Prajitura Brath, cea mai buna prajitura cu nuca si nes, cu muuulta nuca si nes, poate fi acum savurata de toti iubitorii de cafea si nuca!!!!!!!!!
…eu am facut-o ca sa ma razbun pe mohoreala de afara 😀

 

Ingrediente:

Blat:
  • 6 oua
  • 140 g zahar
  • 140 g nuci macinate
  • 1 lingura si jumatate de faina
  • 1 pliculet praf de copt (10 g)
Crema:
  • 250 g unt
  • 2 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
  • 1 pachetel zahar vanilat
  • 7 linguri de nes (rase, nu cu varf 😛 )
  • 150 g nuci
Glazura:
  • 200 g zahar pudra
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri unt
  • 4 linguri apa

 

Sfat: Puteti sa micsorati cantitatea de nes, de la 7 linguri la 5 sau 6 (eu sunt ob-se-data de cafea, asa ca… 😀 )

 

 

Mod de preparare:

Mai intai, incalzim cuptorul la 180 grade (foc potrivit) si tapetam cu hartie de copt o tava de aprox. 25/35cm.

Urmeaza blatul: separam ouale; batem galbenusurile impreuna cu zaharul pana se albesc.  Separat, batem albusurile spuma, cu un varf de sare (de preferat intr-un bol de sticla, curat si uscat), dupa care amestecam spuma, usor, cu o paleta, cu galbenusurile.

Adaugam nucile macinate si faina in care s-a pus praful de copt (ambele cernute):

Turnam aluatul rezultat in tava pregatita, nivelam si lasam la copt timp de cca. 35-40 de minute, la foc mediu.

Faceti, pentru orice eventualitate, testul scobitorii. Il stiti, nu?! Daca scobitoarea iese curata, dupa ce ati intepat blatul cu ea, e de bine 😀 , daca nu, o mai lasati un pic la cuptor…

Daca va ganditi sa coaceti blatul seara, asa cum am facut eu, dezlipiti-i neaparat hartia, caci altfel se usuca prea tare.
…pentru a se dezlipi mai bine de blat, udati usor hartia…am explicat si-aici procedeul.

 

Crema: se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zaharul si cele doua galbenusuri (daca nu va incanta galbenusurile crude-n crema, nu le adaugati; crema iese minunat si fara ele).

In continuare, se adauga vanilia si nesul, pe care il veti dizolva, in prealabil, intr-o cana cu doua, trei linguri de apa fierbinte.

Se amesteca totul foarte bine (nesul trebuie sa fie rece cand il omogenizati cu untul!) si asta e crema! 😀

Nucile, intregi, se rumenesc la cuptor (2, 3 minute). Se maruntesc apoi cu un cutit, nu cu robotul de bucatarie :))

Se amesteca cu crema de nes:

Blatul meu, care parca arata altfel la lumina zilei 🙂

Se intinde crema peste blatul racit:

Se da la frigider pentru cca. 30 de minute (daca crema e indeajuns de rece, glazura, pe care am sa v-o prezint mai jos, se va intinde frumos deasupra ei)

 

Glazura: intr-o cratita se pun 4, 5 linguri apa si 3 linguri rase de unt. Se lasa sa dea un clocot, dupa care se ia de pe foc, se adauga zaharul cu cacao si se amesteca bine. Cand se racoreste putin se intinde peste crema:

Eu am pus doar 3 linguri de apa, ca na, asa era reteta (reteta luata dintr-un nr. stravechi de „Mami”) si a fost cam greu de intins…mai sus, la ingrediente, insa, am modificat intreaga „operatiune” 🙂

Dar pe cand ma pregateam sa intind si ultimele doua linguri de glazura, mi-a venit stralucita idee de a mai adauga un pic de apa, pentru a o fluidiza..asa ca am repus-o pe foc, doar pana cand s-a omogenizat compozitia, si apoi am turnat-o deasupra prajiturii.

Fasii inguste, in lung si-n lat 😀 Perfect!!!

A iesit muult mai bine!!!!

Cu mare drag impart cu voi cele mai dichisite bucati!

Negrait de buna! Taaare-as vrea s-o incercati!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

74 comentarii

Ilin 13 ianuarie 2023 - 20:53

Minunată și delicioasă această prăjitură 😘

Raspunde
Diana 5 ianuarie 2017 - 13:29

Pfffff,nu stiu daca gasesc in vocabularul lb romane cuvinte de lauda la adresa ta Laura draga!!Prajitura este minunata!!!!Acum am terminat o si toti ai mei ling castonul in care a fost crema:))))!!Minunata!!Am respectat intocmai ingredientele si modul de preparare si a iesit perfect!!

Raspunde
Cristinast 22 iunie 2015 - 18:35

Se pot folosi migdale in loc de nuci?

Raspunde
Laura Sava 23 iunie 2015 - 11:23

Sigur ca da, Cristina 🙂
Va fi delicioasa!!!

Raspunde
Pop Cristina-Simona 28 aprilie 2014 - 11:20

Buna Laura, spune-mi te rog, cat de bine se topeste zaharul pudra in crema de unt? Fiind atat de fina nu ar trebui sa se mai simtă nici un fir de Zahar…as vrea un sfat, un pont despre topirea perfecta a zaharului pudra in crema de unt!

Raspunde
OLIMPIA 11 aprilie 2014 - 19:09

BUNA! AM SI EU O INTREBARE,SCRIE IN RTETA,FAINA 1 LINGURA SI JUMATATE,NUMAI ATATA FAINA???

Raspunde
Laura Sava 15 aprilie 2014 - 19:18

Da, Olimpia, faina doar atat. Restul e nuca macinata.
Combinatia perfecta 😛

Raspunde
Maddalena Bedda 20 decembrie 2013 - 19:05

Eu nu prea ma descurc cu prajiturile ( chiar de loc) e ca-m complicata dar am sa incerc sa o fac chiar daca cred k am sa fac un dezastru….

Raspunde
Priscila 8 iunie 2013 - 08:45

Am făcut această prajitura ieri (prima mea prăjitură!) si a ieșit superb! Am pus la 175 grade 35 minute si s-a cam ars fundul, ulterior l-am rezolvat. Am pus doar 2 linguri de ness pentru ca soțului meu nu ii place cafeaua in general, dar e suficient cat sa fie o aroma fina.
Mulțumesc Laura!

Raspunde
Federova 1 februarie 2013 - 15:57

Ce se poate inlocui cu nes? As vrea s-o fac fara cafea 😛

Raspunde
Tina Habineac Rosato 29 decembrie 2012 - 17:40

Prajitura asta o am in retetar sub numele de Prajitura cehoslovaca. E foarte simplu de facut chiar daca pare imposibil de intins glazura peste crema de unt. In loc de glazura de ciocolata eu folosesc 2 tablete de ciocolata topita la baie marina in care adaug cateva linguri de ulei. Pentru a evita topirea cremei in momentul in care intind glazura, eu pun prajitura in prealabil, in congelator, pentru 10 – 15 minute. Ciocolata este mult mai maleabila si poate fi intinsa chiar daca este calda si nu fierbinte, asa ca problema topirii cremei nu mai exista.

Raspunde
cipri 4 noiembrie 2012 - 14:34

Mie îmi creste forte mult blatul…. 🙁 nu e prea putin 1 lingura jumate de faina pentru 6 oua?

Raspunde
geta 10 septembrie 2012 - 22:49

Am incercat prajitura, a iesit ffffff buna 😉 multumim de idei!!

Raspunde
Andra 10 aprilie 2012 - 20:26

Laura draga,sa sti ca sunt o fana al blogului tau si sunt foarte fericita si multumita ca impartasesti cu noi retetele tale care imi plac la nebunie! 🙂 Am incercat nenumarate retete de pe saitu tau si mi-au iesit toate perfect si bune 😀 Acum vreau sa incerc si acesta prajitura pt ca imi place foarte mult nesul in prajituri 🙂 ….si ce-i drept ….arata si bine prajitura ,deja parca ii simnt gustul 🙂 Iti doresc Sarbatori fericite si un Paste Fericit alaturi de familia ta ,,,care sunt norocosi ca de au in familie !

Raspunde
bebe 5 aprilie 2012 - 16:54

Am mancat acest tip de prajitura si este excelenta, numai ca nu-i stiam reteta. E delicioasa de te lingi pe degete!

Raspunde
Anonymous 3 martie 2012 - 18:16

uau ,arata delicios.am sa o incerc si eu,pt ca imi plac foarte mult prajiturile cu nuca.ms ptr reteta

Raspunde
Anonymous 26 februarie 2012 - 16:45

buna am incercat si eu prajitura asta minunata mia iesit foarte buna doar ca 7 linguri de ness mi se pare foarte multsi data viitoare voi incerca cu 3-4linguri de ness

Raspunde
Anonymous 26 februarie 2012 - 00:22

astazi am pregatit si eu aceasta prajitura si mi a iesit nemaipomenit.

Raspunde
Anonymous 24 februarie 2012 - 11:35

Laura,draga …am ochit prajitura si fiind o mare amatoare de preparat prajituri cu siguranta am sa o incerc.multumesc pentru reteta>:D<

Raspunde
Claudia 22 decembrie 2011 - 14:52

Laura, te intreb ceva in speranta ca poti raspunde pana sambata…:) Eu am o tava de 37x23cm. Tu ai folosit una mai mica? Oare imi iese ok in tava asta blatul? mersic.

Raspunde
Anonymous 8 decembrie 2011 - 15:06

super reteta

Raspunde
Mirela 26 noiembrie 2011 - 09:59

Foarte buna prajitura Laura felicitari ! eu sunt la dieta dar nu am reusit sa ma abtin sa mananac doar una am mancat vreo trei prajiturele ! multumesc pentru aceasta reteta delicioasa !

Raspunde
Anonymous 21 noiembrie 2011 - 19:49

BUNA,MA NUMESC LUCIA,IMI PLACE FOARTE MULT CEEA CE FACI,FELICITARI.AS AVEA O INTREBARE,CE DIMENSIUNI ARE TAVA PE CARE O FOLOSESTI LA REALIZAREA PRAJITURILOR,MULTUMESC PUPICI

Raspunde
Mihaela 7 noiembrie 2011 - 12:27

Laura te deranjej cu o intrebare…..blatul l-ai copt in tava normala de aragaz sau ai folosit o tava de alte dimensiuni???

Raspunde
1 2

Dă-i un răspuns lui bebe Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.