Prajitura Brath

74 comentarii

Prajitura Brath, cea mai buna prajitura cu nuca si nes, cu muuulta nuca si nes, poate fi acum savurata de toti iubitorii de cafea si nuca!!!!!!!!!
…eu am facut-o ca sa ma razbun pe mohoreala de afara 😀

 

Ingrediente:

Blat:
  • 6 oua
  • 140 g zahar
  • 140 g nuci macinate
  • 1 lingura si jumatate de faina
  • 1 pliculet praf de copt (10 g)
Crema:
  • 250 g unt
  • 2 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
  • 1 pachetel zahar vanilat
  • 7 linguri de nes (rase, nu cu varf 😛 )
  • 150 g nuci
Glazura:
  • 200 g zahar pudra
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri unt
  • 4 linguri apa

 

Sfat: Puteti sa micsorati cantitatea de nes, de la 7 linguri la 5 sau 6 (eu sunt ob-se-data de cafea, asa ca… 😀 )

 

 

Mod de preparare:

Mai intai, incalzim cuptorul la 180 grade (foc potrivit) si tapetam cu hartie de copt o tava de aprox. 25/35cm.

Urmeaza blatul: separam ouale; batem galbenusurile impreuna cu zaharul pana se albesc.  Separat, batem albusurile spuma, cu un varf de sare (de preferat intr-un bol de sticla, curat si uscat), dupa care amestecam spuma, usor, cu o paleta, cu galbenusurile.

Adaugam nucile macinate si faina in care s-a pus praful de copt (ambele cernute):

Turnam aluatul rezultat in tava pregatita, nivelam si lasam la copt timp de cca. 35-40 de minute, la foc mediu.

Faceti, pentru orice eventualitate, testul scobitorii. Il stiti, nu?! Daca scobitoarea iese curata, dupa ce ati intepat blatul cu ea, e de bine 😀 , daca nu, o mai lasati un pic la cuptor…

Daca va ganditi sa coaceti blatul seara, asa cum am facut eu, dezlipiti-i neaparat hartia, caci altfel se usuca prea tare.
…pentru a se dezlipi mai bine de blat, udati usor hartia…am explicat si-aici procedeul.

 

Crema: se amesteca untul (la temperatura camerei) cu zaharul si cele doua galbenusuri (daca nu va incanta galbenusurile crude-n crema, nu le adaugati; crema iese minunat si fara ele).

In continuare, se adauga vanilia si nesul, pe care il veti dizolva, in prealabil, intr-o cana cu doua, trei linguri de apa fierbinte.

Se amesteca totul foarte bine (nesul trebuie sa fie rece cand il omogenizati cu untul!) si asta e crema! 😀

Nucile, intregi, se rumenesc la cuptor (2, 3 minute). Se maruntesc apoi cu un cutit, nu cu robotul de bucatarie :))

Se amesteca cu crema de nes:

Blatul meu, care parca arata altfel la lumina zilei 🙂

Se intinde crema peste blatul racit:

Se da la frigider pentru cca. 30 de minute (daca crema e indeajuns de rece, glazura, pe care am sa v-o prezint mai jos, se va intinde frumos deasupra ei)

 

Glazura: intr-o cratita se pun 4, 5 linguri apa si 3 linguri rase de unt. Se lasa sa dea un clocot, dupa care se ia de pe foc, se adauga zaharul cu cacao si se amesteca bine. Cand se racoreste putin se intinde peste crema:

Eu am pus doar 3 linguri de apa, ca na, asa era reteta (reteta luata dintr-un nr. stravechi de „Mami”) si a fost cam greu de intins…mai sus, la ingrediente, insa, am modificat intreaga „operatiune” 🙂

Dar pe cand ma pregateam sa intind si ultimele doua linguri de glazura, mi-a venit stralucita idee de a mai adauga un pic de apa, pentru a o fluidiza..asa ca am repus-o pe foc, doar pana cand s-a omogenizat compozitia, si apoi am turnat-o deasupra prajiturii.

Fasii inguste, in lung si-n lat 😀 Perfect!!!

A iesit muult mai bine!!!!

Cu mare drag impart cu voi cele mai dichisite bucati!

Negrait de buna! Taaare-as vrea s-o incercati!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

74 comentarii

Anonymous 2 noiembrie 2011 - 17:48

Buna Laura! Am testat ieri reteta si a iesit delicioasa prajitura! Chiar cei ce au gustat-o mi-au spus ca poate fi upgradata la denumirea de ‘tort’…e o prajitura complexa si foarte buna. Multumesc, Gabriela

Raspunde
Anonymous 31 octombrie 2011 - 17:06

eu vreau sa stiu scumpa mea ce ai pus in contrast de asupra glazurei:P mie mi se pare cafea…??? sau mam gandit si la ciocolata extra fondenta topita…dar nar mai face efectul ala asa de frumos sar intari…???iti multzumesc in anticip….puuup

Raspunde
Anonymous 22 octombrie 2011 - 19:33

Laura, te urmaresc de mult timp si sa stii ca am facut si eu prajitura Brath, dar am folosit in loc de ness, nesquik, pentru ca si eu am o pitica de 10 ani in casa care iubeste nucile la nebunie.In rest , reteta este super buna si am scapat de stresul ness-ului.Bafta mai departe!
Florycel

Raspunde
Gabriela 12 octombrie 2011 - 10:53

Vai cat de bine arata! Si cu nuca in prajituri…nu se poate da niciodata da gres. Eu nu sunt prea indemanateca la prajiturarit, dar arata atat de mine incat nu ma pot abtine sa nu incerc si eu. Multumesc de reteta!

Raspunde
georgiana 7 octombrie 2011 - 05:10

ce dimension are tav a laura???

Raspunde
catrina 14 septembrie 2011 - 14:47

In ziua in care am facut aceasta prajitura (acum un an) s-a intamplat sa vina sora mea pe la mine (locuieste in provincie). Cand a servit prajitura m-a intrebat de cateva ori daca am facut-o eu sau am cumparat-o de la cofetarie.Pana nu i-am aratat platoul nu m-a crezut. A vrut imediat reteta. Este mai mult decat delicioasa. Acum o fac frecvent. Parca de fiecare data este mai buna. Adevarul este ca am incercat multe retete de la tine care mi-au facut cu ochiul dar pana acum nu prea am avut curajul sa iti scriu. Incaodata multumesc Laura.Catrina

Raspunde
Anonymous 14 august 2011 - 17:31

O intrebare: de unde ti-ai achizitionat tava dreptunghiulara cu inel? Am cautat peste tot si nu am gasit….

Raspunde
Anonymous 7 iunie 2011 - 13:51

laura esti super……am facut cateva din retetele tale si mi-au iesit foarte bine sambata vreau sa fac aceasta praji succes in continuare si multi pupici din italia.

Raspunde
Dya 19 martie 2011 - 21:55

Buna Laura .Ce zici despre nesul fara cofeina ? Asa ar putea si picii sa o guste ,nu? Si asa nu ne e frica nici noua ca nu mai dormim daca o mancam seara. 🙂 Ma apuc sa o fac si eu . Deabia astept sa o gust.

Raspunde
miremirc 12 martie 2011 - 09:21

Super buna aceasta prajitura 🙂

Raspunde
Anca 11 martie 2011 - 13:19

Laura, mama, update – NU MAI ALAPTEZ de ceva vreme, asa ca in weekendul prelungit de aici din vecini(ai tai vecini) o sa fac SI prijatura asta in toata splendoarea ei. Andradei si lui bebe (care acusi acusi face 11 luni) le fac pandispan … Offf… ce greu e sa fii copil, nu???
Tu ce faci, proiectul „surioara cea frumoasa” e inca in lucru? Bogdni nu cere un partener de lins castronul cu crema? Hmmm?

Raspunde
Anonymous 4 februarie 2011 - 14:58

o fi buna dar 7 linguri de ness?? o ia razna ..

Raspunde
Anonymous 22 ianuarie 2011 - 20:58

Sfat: cafeaua sau nesul pot fi inlocuite cu INKA sau ORZO (cicoare) care nu contin cofeina.
Intrebare: blatul nu trebuie insiropat?
Mersi si te pup, Claudia

Raspunde
Ada 21 ianuarie 2011 - 13:03

Laura draga, e amazing prajitura asta! Am gustat doar vreo 2 bucatele, trebuie sa o duc la aniversarea unor prieteni, dar salivez aici ca nebuna.. Foarte foarte buna!
Sa-ti spun drept eu am pus chiar 5 linguri de apa la glazura,sa fiu generoasa, si a iesit numai bine! Multumim pentru efort, esti super!

Raspunde
andra 27 decembrie 2010 - 12:38

Draga Laura, sunt o noua utilizatoare a blogului tau si vreau sa spun ca il ador..astazi am decis cu adevarat sa ma inscriu ca sa comentez delicioasele retete..am facut multe prajituri si toate au fost savurate de craciun..ptr asta sunt foarte fericita. Eu ador gatitul si retele ale au avut mult succes in casa mea. Tocmai acum plec sa preg prajitura brath..cu aceasta ocazie iti urez LA MULTI ANI tie si frumoasei tale famili!!

Raspunde
Renata 8 octombrie 2010 - 15:43

yamii ce gustoasa este. sambata am sa fac si eu prajituraaa:X

Raspunde
Elena 8 octombrie 2010 - 01:44

Multumesc mult Laura!

Sigur o s-o fac!

Bineinteles ca-ti voi da de stire!

Raspunde
Laura 7 octombrie 2010 - 12:25

Ce draguta esti, Ioana!!!!!!!!! 🙂
Iti multumesc din suflet pentru mesajul adorabil!

Raspunde
Laura 7 octombrie 2010 - 12:23

Te cred, Geni 🙂 …tu esti o mare pasionata de bucatarie (ca mine :P) si mereu ma bucur cand imi scrii si imi impartasesti din experienta ta 🙂
Minunata, fara indoiala, varianta ta cu crema simpla de nes si deasupra nuci…
O sa fac eu cumva s-o pun in practica si asa :)))

Multi pupici!!!

Raspunde
Laura 7 octombrie 2010 - 11:43

Alina, mereu ma bucur cand imi scrii…unu, fiindca Bogdi se bucura sa te „auda” (ii citesc intotdeauna mesajul si-mi place la nebunie cum se preface ca lesina :D) …si doi, pentru ca primesc numai feedback-uri pozitive de la voi, hihi…asta ca sa folosesc o expresie la moda 😛
Va pupam si ma bucur nespus de mult ca v-a placut prajitura (aveai nevoie de asta :D)

Raspunde
ioana 7 octombrie 2010 - 11:35

iubesc acest blog>:D<

Raspunde
Laura 7 octombrie 2010 - 11:23

Elena draga, ce mult ma bucur ca-ti place prajitura 🙂
La noi pliculetul de praf de copt are 10 grame.
Sa-mi dai, te rog, de veste daca o incerci, pupici!!!

Raspunde
Laura 7 octombrie 2010 - 11:16

Gina draga, te pup!!!
…am mai facut eu si mancare, poate ai reusit sa prinzi ultimele retete postate, dar nimic nu se compara cu ziua in care fac ceva dulce…atunci parca e sarbatoare 😛

Sint incantata ca inspiratia pentru party te-a adus la mine 🙂
Distractie frumoasa si spor la prajiturit :))

Raspunde
Laura 7 octombrie 2010 - 11:00

Boabe de cafea, crede-ma, e exact pe gustul tau! 😛

Raspunde
Laura 7 octombrie 2010 - 10:59

M-as bucura mult, Bianca 🙂
Te pup, sa ai o zi frumoasa!!!

Raspunde
Geni 7 octombrie 2010 - 01:33

Laura draga eu fac de mult prajitura asta.E delicioasa!Eu nu pun galbenusuri in crema iar nuca o pun deasupra cremei.Peste nuca fac numai fasii de glazura pusa cu furculita.Arata superb!

Raspunde
Alina 7 octombrie 2010 - 00:31

Confirmam ! Intr-adevar foarte buuunaaa, mai ales ca a fost gustata direct de la sursa :))
Va pupam, (dulce bine’nteles)
Alina si Gabi

Raspunde
Elena 6 octombrie 2010 - 23:55

Imi face cu ochiul prajitura asta!
Laura, spune-mi te rog cate grame are un plic cu praf de copt?
Eu gasesc doar la cutii de 200 de grame!!!

Raspunde
vergi 6 octombrie 2010 - 22:01

blogul tau continua sa ramina cel mai …dulce!!!!pe 30 avem un party, deja nu ma pot hotari , care prajitura sa indraznesc sa o incerc! ca nu ma las si tot fac una!!!

Raspunde
Boabe de Cafea 6 octombrie 2010 - 21:52

Mmm, ce buna pare a fi!

Raspunde
Bianca 6 octombrie 2010 - 19:11

Am sa o incerc si eu cu siguranta Laura.
O saptamana frumoasa.

Raspunde
Laura 6 octombrie 2010 - 14:22

Te pup, Ela, ma bucur tare mult ca-ti plac prajiturile mele 🙂

Raspunde
Laura 6 octombrie 2010 - 14:20

Oh, Doamne, am uitat sa-ti recomand inca doua super-prajituri cu nuca 😛
Una ar fi aici: http://savalaura.blogspot.com/2008/02/prajitura-snickers-by-pocahontas.html
…si alta, mai „uscata”, aici: http://savalaura.blogspot.com/2010/01/romburi-cu-nuci-si-cafea.html

…hm, doar atatea am cu nuca?! 😛
…ia sa rezolv eu cumva problema asta :)))

Raspunde
Laura 6 octombrie 2010 - 14:18

Te pup, Ancuta draga 🙂
Esti curajoasa si numai ca te uiti pe-aici daramite sa te gandesti ca o sa prepari minunatia fara sa o gusti!!!!!!!!! WOW!!! :))
Bine, am inteles, motivul e unul inaltator si nu se-mpiedica de-o prajitura, fie ea oricat de grozava, asa ca sa fii, mami, sanatoasa si sa ai bebe mancacios in continuare 😛

Daca faci blatul de vineri seara, sa il jupoi de hartie :)) …ca sa nu ti se usuce prea tare…
Tati o sa fie foooarte incantat de surpriza ce i-o pregatesti 😉
Pupici multi!!!

Raspunde
mamasiiubita 6 octombrie 2010 - 13:49

Laura, prajiturile tale sunt minunate, ca de obicei.

Raspunde
Anca 6 octombrie 2010 - 13:43

Mama draga, m-ai salvat …
Nu stiu cum fac cu timpul pentru asa o prajitura, ca nu am, dar lui tati ii place asa mult nuca, incat trebuie sa fac asta iute… poate fac blatul pe sest vineri si crema sambata dimineata cat inca doarme sau cand merge la piata … Andradei, la 8 ani, ii dau si ei sa miroasa, nu o so lesine din o lingurita de ness… Eu insa, alaptez de 6 ori pe zi, facem 6 luni curand… o sa ii fac poze ca sa o tin minte. Alte bunatati cunuci mai ai? 🙂

Raspunde
Laura 6 octombrie 2010 - 13:26

Ceau, Angela 🙂
Te pup pentru cuvintele frumoase si ma bucur mult ca-ti place prajitura…care cred ca a fost conceputa de vreun maniac al cafelelor, ca mine, hi, hi…caci, da, la crema se folosesc linguri nu lingurite, insa nu cu varf :)))
Am sa specific si in post lucrul asta, multumesc frumos de interventie 🙂

Raspunde
Laura 6 octombrie 2010 - 13:22

Amalia draga, am stiut ca praji asta te va fermeca 😛
Nesul, da, trebuie dizolvat in doua, trei linguri de apa fierbinte (daca apa e rece, raman cocoloase :D)
…si oricum, numai atunci cand s-a racit, il adaugi, incet, incet in crema de unt…
O sa iti placa la nebunie, stiu sigur! :))

Pupici multi!!!

Raspunde
Laura 6 octombrie 2010 - 13:20

Anastasia draga, si eu sint cu nasu’ infundat…si ma cam misc in reluare :D, asa ca te inteleg. Dar cand iti trece s-o incerci! 😛
Pupici multi si sanatate!!!

Raspunde
Laura 6 octombrie 2010 - 13:18

Doinitza, absolut minunata varianta ta…mmm, cu alune… 🙂
Mie nu mi s-a parut ca nucile s-ar fi inmuiat…poate ca se-ntampla asta in cazul in care nu le prajesti…
Oricum, e super si te pup ca ne-ai impartasit varianta ta 🙂

Raspunde
Laura 6 octombrie 2010 - 13:14

Oooh, fooarte fain, Cristina 😉
…si-apoi se maruntesc, nu?!…nucile caramelizate…ca un barot?!

Ma bucur ca stii cat e de buna 😛

Raspunde
Laura 6 octombrie 2010 - 13:12

Pansy, exact asa e, nucile cuibarite-n crema aia de nes fac papilele gustative sa danseze :)))

Te pup fiindca iti place!

Raspunde
Anonymous 6 octombrie 2010 - 13:03

Salut Laura,

Ma gandsc ca e foarte buna prajitura, iti urmaresc blogul, si te felicit pentru tot ce faci…am o intrebare, referitoare la un ingredint din crema, 7 LINGURI de ness sau 7 LINGURITE?

Multumesc,

Astept noi retete, si mult succes!
Angela

Raspunde
Amalia 6 octombrie 2010 - 12:58

Doamne inca o bunatate… Sunt convinsa ca imi va placea mult (nu e zi fara o cafea sau un ness cu lapte, nuca prajita…ihmm ce arome degaja) poate am sa incerc si varianta cu alune de padure in loc de nuca. Multumesc Laura draga mea! Uitam sa te intreb: ness-ul se dizolva in apa sau se adauga in starea in care este in borcan?

Raspunde
Anastasia 6 octombrie 2010 - 10:56

arata foarte delicioasa ! chiar ma tenteaza sa o prepar, insa acum din pacate nu am toate ingredientele in casa si sant un picut racita 🙁

Raspunde
Doinitza`s cakes 6 octombrie 2010 - 08:01

Laura praji.asta arta tare bine,seamana cu praji a mea „Snikers”,mie nu-mi prea place nuca dupa ce se inmoaie in creme,asa ca am gasit o solutie salvatoare o inlocuiesc cu alune,iar nessul cu cacao,nu-i cea mai aspectoasa prajitura mea dar la gust e atat de apreciata,mie,mi se pare cam dulce,a mea,pupici

Raspunde
Cristina 6 octombrie 2010 - 05:24

Arata foarte bine prajitura. Eu am o reteta aproape identica, doar ca nucile pentru crema se caramelizeaa cu zahar si asa se adauga la crema de unt cu nes. Numai ca reteta mea e veche, mostenire de la mama de pe vremuri apuse si se numeste „Prajitura cehoslovaca” 🙂

Raspunde
pansy 6 octombrie 2010 - 02:14

cred ca e tare gustoasa prajitura asta !cred ca alaturarea nucilor cu crema de nes e grozava !

Raspunde
Laura 6 octombrie 2010 - 00:17

Ioana, ma bucur tare mult ca de-abia ce-ai vazut-o si ti-a si facut cu ochiul :))
Voiam sa-ti scriu ca nesul se poate foarte bine inlocui cu tot atatea linguri de cafea naturala, concentrata…insa, da, pentru prichindei, in forma asta, prajitura este absolut interzisa 😛
Cred, asadar, ca va fi la fel de fermecatoare si numai cu adierea aia blanda de vanilie 🙂
…ei bine, ai putea sa scapi un pic mai mult :))

…si daca nici galbenusurile alea crude nu te incanta foarte, hi, hi…le poti chiar scoate afara din ecuatie. Deci doar unt, indulcit si aromatizat cu vanilie (ar fi fain sa folosesti chiar un baton de vanilie, careia ii vei pisa marunt maduva, stii tu…)
…si nuci ai putea pune mai multe, cred…
Sper s-o incerci si sa impartasim impresii pozitive 🙂

Raspunde
Anonymous 6 octombrie 2010 - 00:06

Wow, pare delicioasa! Insa daca am un pitic in casa si vreau sa ii dau si lui, cu ce as putea inlocui nessul? Sau nu mai are farmec fara ness?
Ioana

Raspunde
1 2

Dă-i un răspuns lui Dya Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.