Prajitura aromata cu crema din vin rosu

Dragii mei, la inceput de nou an va urez din toata inima La multi ani cu sanatate (ca-i mai buna decat toate 😛 ) …si sper ca si pe viitor sa-mi fiti alaturi si sa reusesc sa va incant cu retetele si povestile mele la fel ca pana acum 🙂
…inclin totusi spre retete, ca uneori bat campii :)))

Si pentru ca si de Craciun am baut un pahar de vin impreuna, va invit si acum sa intampinam 2010 cu o prajitura savuroasa, ce musteste de aroma si culoare (…si vin rosu 😛 )
Anul nou sa va aduca tot ce ati visat!!!

Ingrediente pentru 10 felii

Pentru blat:

– 5 oua
– 125 g. zahar
– un praf de sare
– 150 g. faina

Pentru crema:
– 1 plic praf de budinca de vanilie
– 500 ml. vin rosu
– 150 g. zahar
– 250 g. unt
– 350 g. martipan
– 150 g. zahar pudra
– 150 ml. frisca
– cateva boabe de struguri negri

Se incalzeste cuptorul la 175 grade C.
Se separa ouale; galbenusurile se freaca cu zahar si se adauga sare si faina. Se bate albusul si se adauga. Se intinde aluatul intr-o tava intinsa (de aragaz) tapetata cu hartie de copt:


Se coace cca. 12-15 minute:


Se rastoarna blatul pe un servet de bucatarie presarat cu zahar:


…si se indeparteaza hartia…cu grija 🙂



Se taie apoi 4 felii de marimea tavii de chec din aluatul rezultat:



Se amesteca praful de budinca cu vin si zahar si se da in fiert, ca la o budinca obisnuita.
Se ia de pe foc si se adauga untul; se raceste, amestecand…
…voi asa sa faceti, ca eu prinsa pana peste cap cu „gradinita de copii” care-mi era prin preajma, am lasat din neatentie budinca sa se raceasca si de-abia dup-aia am amestecat untul in ea, ceea ce, nesurprinzator, a dat nastere unei creme cu aspect taiat…veti vedea in pozele de mai jos 🙁


In fine…se amesteca martipanul cu zahar pudra si se intinde pe o folie transparenta (de plastic), putin mai mare decat forma dreptunghiulara:



Se transfera in tava cu ajutorul foliei si se apasa pe la colturi:


Se bate crema de vin cu telul/mixerul. Se intinde crema pe martipan iar deasupra se aseaza unul din blaturi. Se alterneaza straturile de crema cu celelalte 3 blaturi, sfarsind cu un blat.
Eu, dupa cum va spuneam mai sus, am reusit sa „infrumusetez” crema 😛
…oricum, boacana asta nu i-a alterat in niciun fel gustul minunat, ceea ce mi-a readus rapid zambetul pe buze 🙂


Se raceste prajitura cca. 2 ore…eu am lasat-o toata noaptea la frigider:


…apoi se rastoarna si se scoate folia de plastic:



Se bate frisca si se orneaza prajitura cu struguri si frisca:


Neaparat sa incercati minunatia!!! 😀


Va pup si va multumesc pentru toate gandurile bune si mesajele extraordinare care mi-au bucurat sufletul si m-au emotionat peste masura!!! 🙂
La multi ani 2010!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!