Placinta frageda cu dovleac

 

Placinta frageda cu dovleac pe care v-o arat astazi este acea prajitura despre care va povesteam aici, la Prajitura de post cu dovleac si nuci , si care seamana foarte mult cu prajitura cu mere la tava, tot de post, pe care ati incercat-o si voi de nenumarate ori 🙂

Toate aceste prajituri de post (vegane, ca sa fim in trend 😀 ) sunt simple, ieftine si rapide, si, cel mai important, delicioase!!!!

Le voi reface cu mare drag oricand…mai ales toamna, cand le putem savura la masuta din curte, sub teiul meu cu frunze galbene!

 

 

Ingrediente:

Pentru blat:
  • 250 g margarina
  • 60 g zahar
  • 500 g faina
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 80 ml apa rece
Pentru umplutura:
  • 800-900 g dovleac (curatat)
  • 180 g zahar tos, alb, sau brun
  • 1 lingurita scortisoara pudra
In plus:
  • 50 g gris
  • 50 g zahar pudra

 

Salutari tuturor!!!

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 30×20 cm.

Pentru blat, se amesteca intr-un bol inalt, margarina cu zaharul, dar nu mai mult de 1-2 minute (nu trebuie sa se spumeze). Puteti folosi mixerul sau lingura de lemn pentru asta. Separat, se amesteca faina cu praful de copt; amestecul uscat se cerne apoi deasupra compozitiei din bol si se mai framanta putin. Se toarna apa rece si se framanta bine, dupa care se aduna ca o minge si se lasa la frigider cca. 20 de minute.

Pentru umplutura, se rade dovleacul pe razatoarea mare, decojit si taiat in bucati mai mici, in prealabil. Dovleacul ras se pune apoi, impreuna cu zaharul, pe foc (foc mediu) si se lasa pana cand se inmmoaie putin (5 minute). Se amesteca din cand in cand, dupa care se da deoparte si se lasa sa se racoreasca bine. Se adauga scortisoara pudra.

In continuare, se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua: o parte care va sta la baza placintei si o baza care va acoperi placinta. Se intinde cu sucitorul, pe masa pudrata cu faina, o foaie de marimea tavii. Nu va stresati daca aluatul se rupe pe margini cand il intindeti, e fraged si e normal sa se intample asta 😛 Aranjati-l cu degetele, pana cand prinde forma dorita si apoi asezati-l in tava (si in tava mai putetu face unele ajustari). Se presara apoi grisul, cat mai uniform, deasupra aluatului, iar peste gris se aseaza umplutura de dovleac. Se aseaza cea de-a doua foaie de aluat, intinsa la fel ca si mai sus, se inteapa aluatul cu furculita si se coace cca. 45-50 de minute.

Dupa ce s-a racit, placinta se taie in bucati potrivite si se presara cu zahar pudra:

E delicioasa!!!