Placinta de dovleac, de post

35 comentarii
Am numit aceasta reteta placinta de dovleac, de post, desi aduce mai mult a budinca 😀 , pentru ca nu contine lapte si nici oua. Am zarit-o cu ceva timp inainte de inceperea postului, aici: Appon’s Thai Food ingredientele, dovleacul mai ales si nuca de cocos, atragandu-ma foarte :))
Am schimbat doar pe alocuri reteta originala, adica am adaugat atata zahar cat am crezut eu de cuviinta si am inlocuit faina de orez cu una simpla deoarece nu am gasit asa ceva nicaieri…
Rezultatul e absolut incantator si va invit, daca mai aveti ratacit prin camara vreun dovleac, sa incercati aceasta minunatie, nu foarte dulce, insa aromata!!!!

Ingrediente:

  • 450 g dovleac de placinta
  • 220 g faina (de orez scrie in reteta originala)
  • 220 ml lapte de cocos
  • 200 g zahar
  • un praf de sare
  • fulgi de nuca de cocos

 

Mod de preparare:

Dovleacul se cantareste, se curata de samburi si se decojeste (aici o sa depuneti un pic de efort 😀 ) dupa care se fierbe. Eu la aburi ca si-asa nu mi-am mai folosit de mult steamerul, hihi…sau in cateva linguri de apa, ca pe cartofi :)))

Tot atunci faceam si-o painica frantuzeasca din cartea masinii de paine, care a iesit minunat (am sa postez reteta), deci am avut o zi plina 😀

Furculita trebuie sa intre usor in pulpa dovleacului. Abia atunci e gata:

Se incalzeste cuptorul , la foc domol (170 grade C). Eu am folosit o forma de tort cu diam. de 26 cm. si mi-a placut mult cum a iesit, subtirica, dar voi daca vreti o puteti face in orice alta forma.

In continuare, dovleacul fiert se zdrobeste cu furculita:

…si se amesteca cu restul ingredientelor:

Ma gandesc ca ar fi bine de stiut ca laptele de cocos la conserva este mai gros, mai compact la suprafata, ca un bulgare de zapada, asa ca ar fi bine sa folositi si-un pic de „lapte” care de obicei zace nepasator pe fundul conservei (cat de frumos va povestesc eu, nu-i asa?! 😀 )
Fara sa mai bat campii…la final, compozitia ar trebui sa arate cam asa, adica destul de fluida incat sa poata fi turnata:

Se introduce placinta in cuptorul incins pentru cca. 1 ora.  Catre sfarsitul coacerii verificati cu o scobitoare daca centrul placintutei este copt. Stiti cum, da?! Daca scobitoarea iese curata, e gata, daca nu, mai tineti putin la cuptor, dar nu-l lasati mai mult de-o ora caci s-ar putea usca prea tare…

Mie mi-a iesit suuuper…si nici macar nu am tapetat forma cu hartie de copt fiindca am uitat 😀

Marginile astea, va spun, sunt delicioaseeeee!!!!!!

Se presara deasupra nuca de cocos…ideal ar fi chiar imediat ce scoateti prajiturica din cuptor, ca sa se imbibe, sa se lipeasca nitel de blat. Eu l-am „imbracat” a doua zi si mi-au cam fugit fulgii in toate directiile :))
…sau puteti sa ungeti suprafata ei cu gem sau dulceata (de caise cred ca ar merge de minune) si-atunci fulgii de cocos ar sta la locul lor:

Feliile incantatoare, pe care le asteptam cu totii, dar mai mult eu cu mami:

Consistenta este minunata, moale in interior si crispy la exterior 😛 , cu o aroma inconfundabila de dovleac!!!

Doar sectiunea asta v-o mai arat si gata, promit! :))

Va servesc si pe voi, cu mare drag, cu o felie, sper, apetisanta. Noi ne-am servit cu poftaaa!!!!! 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

35 comentarii

Bianca 22 august 2013 - 09:38

Mie mi-a iesit ca un fel de budinca ca si consistenta, cu putina crusta la exterior…am folosit lapte de soia in loc de lapte de cocos si am pus si vanilie naturala, a iesit delicioasa! Multumim pt inca o reteta minunata!

Raspunde
Ana 8 iunie 2013 - 17:45

Am o singura adaugare, am respectat reteta ta care zice 220ml lapte de cocos, dar nu mi-a zis nimic cremos ci mai degraba lichid. Acum sa iti spun si de ce, spre deosebire de alti eu stiu ce inseamna lapte de cocos si nu UNT de cocos. Am folosit lapte de cocos facut in casa din nuca de cocos cu putin unt de cocos natural, asa ca ar fi o mica sugestie modifica in reteta in loc de lapte de cocos scrie unt de cocos.

Raspunde
Anonymous 9 aprilie 2012 - 15:13

am facut si eu reteta asta si e de-li-cioa-sa,numai ca eu am adaugat si stafide care au dat un plus de gust

Raspunde
viodarie 23 noiembrie 2011 - 19:51

oare daca folosesc un compot de gutui in loc de laptele de cocos ar iesi ceva /

Raspunde
Alina 28 octombrie 2011 - 23:22

Laura , nu sunt momentan in romania , deci nu am gasit lapte de nuca de cocos 🙁 cu ce il pot inlocui ? sau este neaparat pt aceasta reteta ?

Raspunde
Cornelia 8 martie 2011 - 23:04

Buna Laura. Uite ca te tot urmaresc sa vad ce faci bun, mai imprumut din retete 😉 dar pot spune ca reteta asta ne-a dat pe spate. Am facut-o azi pentru ca e ziua sotului meu… si a fost dementiala ;)) asa ca sambata la petrecere se face iar placinta asiatica ;). Multumesc de reteta 😀

Raspunde
Laura 20 decembrie 2009 - 21:16

Te pup Mada pentru ca ai incercat placinta!!! 🙂 …si te felicit pentru indarjirea si lupta pe care ai dus-o cu dovleacul 😛 …si cu sabotorii aia de la magazin :)))
Acum mi s-a casunat sa o transform in muffins, da’ nu mai am decat un dovleac si cu ala am alte planuri 😀

Raspunde
Madalina 12 decembrie 2009 - 22:03

A, am uitat sa spun – am vrut sa fac placinta imediat ce a aparut reteta. Din pacate, coincidenta sau nu :), la supermarket, unde zaceau cutiile cu lapte de cocos de luni, nu am mai gasit nici urma…

Raspunde
Madalina 12 decembrie 2009 - 19:15

Am facut si eu placinta. Mersi mult, a iesit delicioasa!
Dovleacul, dupa ce m-am chinuit nitel sa-l tai, l-am copt si de aici totul a devenit foarte simplu.

Raspunde
Laura 4 decembrie 2009 - 20:23

Off, Amalia scumpa, ce mesaj incredibil de frumos si emotionant am lasat eu in urma…
Te pup tare de tot pentru marturisirea de mare pret, imi esti si tu mie foarte draga 🙂

Raspunde
ivan todosia 11 octombrie 2013 - 12:54

cit praf de copt se pune lasati mesaj multumesc

Raspunde
Laura Sava 11 octombrie 2013 - 13:56

La reteta asta nu e nevoie de praf de copt. Spor la treaba 🙂

Raspunde
Amalia 27 noiembrie 2009 - 09:23

Laura sa stii ca sunt pe faza…asa de tare incat deschid blogul tau de multe ori pe zi (cand apuc la calculator sau laptop…)doar doar voi vedea alta minunatie de-a ta. Iti fac o marturisire sincera: imi faci viata mai placuta (si mai dulce:)) de cand te cunosc si iti multumesc pentru tot!

Raspunde
Laura 25 noiembrie 2009 - 23:15

Elena, esti atat de draguta, iti multumesc pentru cuvintele frumoase!!! 🙂
Sint foarte incantata ca vrei sa incerci placintuta si sper sa va placa la fel de mult ca noua 🙂

..cat despre poze…eu nu prea le vad spectaculoase 😛 …dar sint super-fericita ca iti plac, si tie si altora…
As putea spune ca un factor important e soarele, hi, hi…
Te pup!!!

Raspunde
Laura 25 noiembrie 2009 - 23:06

Amalia draga, noi iara ne-am vorbit, hi, hi…ca si eu am facut, cu doar cateva zile inainte de post, placinta de dovleac din foi de placinta cumparate si mi-a placut atat de tareeeee!!! 🙂
…si tot asa cu dovleac proaspat razuit si amestecat cu zahar, numa’ ca fara scortisoara, ca mie imi place la nebunie simplu 🙂
Lapte de cocos vei gasi mai mult ca sigur prin Metro sau Selgros…chiar si in Real…pe la magazinele mici nu cred ca ai sanse sa gasesti…
Te pup cu drag si ma bucur ca vrei sa o incerci!!! Am sa mai vin cu cateva retete delicioase si rapide de post, deci fii pe faza :)))

Raspunde
Laura 25 noiembrie 2009 - 23:00

Oh, Doamne, ce mult ma bucur ca o incerci Andreea 🙂 …si mai ales cu faina de orez, ca in reteta originala…
De-abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit!!!

Te pup pentru pontul valoros 😛 …am mai citit pe undeva despre tactica asta cu lasatul dovleacului cu tot cu coaja la fiert sau la cuptor dar nu am incercat niciodata…
Pupiiiici!!!

Raspunde
Laura 25 noiembrie 2009 - 22:47

Ralu draga, eu zic sa-i pui gand rau grasunului :)))
Daca nu ai lapte de cocos, poate ai lapte de soia, de vanilie…desi nu cred ca ar mai iesi atat de aromata placintuta…
Spor la treaba, orice alegere faci !!! 😛

Raspunde
Laura 25 noiembrie 2009 - 22:37

Da, Iris draga, cantitatea de dovleac mentionata e cea „originala”, adica dovleacul necuratat inca 😛
Ma bucur ca ti-a facut cu ochiul placintuta mea, hi, hi…

Raspunde
Laura 25 noiembrie 2009 - 22:22

Daniela, am descoperit acum reteta ta…minunata si-atat de cremoasa 😛
…si tot de post e, multumesc mult pentru link, imi va fi cu siguranta de folos candva 😉

Raspunde
Elena T. 25 noiembrie 2009 - 21:56

Exceptionala aceasta placinta!!! Am 2 dovleci si musai o incerc sambata, ne place mult dovleacul. Felicitari pt blog si pentru pozele extraordinar de reusite (mie nu imi ies asa niciodata, ai vreun secret? 🙂

Raspunde
Laura 25 noiembrie 2009 - 21:56

Mii de multumiri, Shari!!! 🙂
Sint foarte incantata ca va place, fetelor!!!

Raspunde
Laura 25 noiembrie 2009 - 21:49

Ai mare dreptate, Cristina, e o minunatie de placinta: si rapida si gustoasa!!! 🙂
Ma bucur mult ca-ti place! Te pup!!!

Raspunde
Amalia 25 noiembrie 2009 - 19:54

Draga Laura ieri am facut un strudel (aluat cumparat) cu dovleac ras pe razatoare, amestecat cu zahar, vanilie si scortisoara, a iesit foarte foarte bun. Varianta propusa de tine mi se pare mult mai usoara si trebuie sa fie si foarte gustoasa. Am o nelamurire: oare unde gasesc lapte de cocos?! Mersi, te sarut cu drag si post cu multa bucurie!

Raspunde
Andreea T 25 noiembrie 2009 - 19:48

Servus Laura,

E o frumusete de placinta si pt ca eu am faina (sac-sac 🙂 ) de orez am s-o si incerc si revin sa-ti povestesc impresiile.

Eu ador dovleacul butternut. Un mic truc pt a evita curatarea: se spale, se taie (cu chiu cu vai) bucati si se pun asa la fiert. Cand e fiert coaja se curata foarte usor.

o seara faina s-aveti

Raspunde
Raluca Octavia 25 noiembrie 2009 - 18:40

Bine ca te-ai oprit cu pozele la timp.
Am si eu un grasan pe balcon, dar lapte de cocos nu gasesc. Nici in debara, nici in frigider… pe unde sa caut?
Traiesc niste senzatii acum…

Raspunde
Daniela 25 noiembrie 2009 - 10:34

Buna Laura.Arata super, mia facut apa in gura.Voi face si eu varianta asta.Aici (http://vegetarian-gustos-si-sanatos.blogspot.com/2009/11/budinca-de-dovleac.html) este o alta varianta la fel de gustoasa, cum este vremea dovlecilor.Te salut.

Raspunde
iris 25 noiembrie 2009 - 10:32

Cantitatea de dovleac din reteta se refera la dovleac curatat si gata de pus in placinta, sau la dovleacul aflat in stare „originala”? ;)) multumesc

Raspunde
Shari 25 noiembrie 2009 - 00:27

Si frumoasa, si fara blat!Ce poate fi mai usor? Bravo, inca o data…

Raspunde
madeineu 24 noiembrie 2009 - 23:39

Uau, praji asta arata f bine si in plus nu are aluat!!!. In traducere nu mai tb sa framanti aluatul sa il intinzi, etc. Super e ca totul se pregateste odata si se pune in tava.
Foarte fain arata!!

Raspunde
Laura 24 noiembrie 2009 - 22:58

Ce draguta esti, Ina!!! 🙂
Multumesc pentru gandul bun!
Eu am facut dulceata anul trecut, uite aici: http://savalaura.blogspot.com/2008/11/dulceata-de-dovleac.html …si ne-a placut tuturor tare mult 🙂
Te pup!!!

Raspunde
Ina 24 noiembrie 2009 - 22:52

Daca as putea ti-as trimite si tie dovleac 🙂 Suna bine dulceata de dovleac… Eu il mananc doar copt, asa-mi place mie cel mai cel insa tare curioasa m-ai facut! Pup!

P.S. Chiar daca nu-ti scriu mereu, te urmaresc cu fiecare postare 🙂

Raspunde
Laura 24 noiembrie 2009 - 22:41

Wow, Ina draga, ce marturisire minunata!!!!!!!!!!! Am reusit si eu sa iti atrag atentia!? …caci tu mereu o faci, cu fiecare deosebita postare 🙂
E o placinta grozava, iti va placea cu siguranta!
…si mamaaa, ce te mai invidiez pentru recolta bogata de dovleac 😛
Ar fi fain sa faci si dulceata…asta in cazul in care nu ai facut deja…
Si eu am sa-mi mai fac (macar) un borcanas anul asta 😉
Te pup si eu, Ina draga!!!

Raspunde
Ina 24 noiembrie 2009 - 22:24

Demult asteptam o reteta vegana cu dovleac. Am tot auzit ca e demential atunci cand e gatit ca desert dar nu am incercat. Acum chiar am sa fac reteta ta pt ca mama are o recolta f bogata de dovleac anul asta. Te pup Laura!

Raspunde
Laura 24 noiembrie 2009 - 22:15

…primul si cel mai frumos compliment pe care, probabil, il voi primi la aceasta reteta 🙂
Multumesc!
…cu-atat mai mult cu cat iti repugna mancarea de post si/sau dovleacul 😛
Sper ca data viitoare cand ma vizitezi (daca va mai exista una 😀 ) sa te surprind cu ceva ce intr-adevar iti place :))

Raspunde
NeverEnding 24 noiembrie 2009 - 21:57

Nu-mi place mancarea de post si nici dovleacul nu-mi prea place, da placinta aia arata demential. Daca as sti ca ajunge in timp util prin posta as plasa o comdanda. :))

Raspunde

Dă-i un răspuns lui NeverEnding Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.