Placinta cu branza sarata

9 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15965″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Imi doream sa refac deliciosul burek pe care l-am savurat in Croatia aproape in fiecare seara :D, dar de frica aluatului facut in casa am apelat la foile de placinta, fapt care in final l-a transformat intr-o delicioasa placinta cu branza sarata :P. Aici l-am savurat in varianta originala, iar acum, de ziua lui Bogdi l-am savurat si in varianta autohtona. Nemaipomenit de buna placinta asta, trebuie s-o incercati!!!!!!!!! Si cu branza dar si cu carne!
Ingrediente:

– 1 pachet foi de placinta (foi subtiri)-400 g.

– 800 g. branza telemea+branza dulce

– 4 oua mari

– 200 g. smantana

– 1 lingura cu varf gris

– 60-80 ml. ulei

– 100 ml. apa

 

Crusta:

– 100 ml. apa minerala carbogazoasa

– 100 ml. smantana

– 1 ou

 

Mod de preparare:

Se scot foile de placinta din congelator cu cel putin 20 de minute inainte de a ne apuca de treaba.

Se trece branza dulce prin sita sau se marunteste bine cu mixerul de mana; se rade telemeaua. Se amesteca apoi cu ouale, smantana  (daca vreti sa mai taiati din calorii, folositi iaurt sau lapte batut) si un pic de sare, daca e cazul :P. Compozitia trebuie sa fie destul de fluida. De aceea, daca este prea groasa, mai adaugati un pic de smantana sau un ou. Adaugati grisul si amestecati bine.

Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma dreptunghiulara (eu am folosit una de aprox. 20 x 30cm). Eu o ud mereu, si dupa ce o storc bine in maini, o asez in tava, luand perfect forma tavii ;). Se unge apoi foaia cu ulei si se aseaza foile de placinta, cate 3 odata, dar nu inainte de a le stropi usor cu ulei si apa (pe fiecare in parte). Nu va stresati in legatura cu „claditul” foilor, le puteti plia si aseza cum vreti ca sa intre bine in tava. Eu, de exemplu, am indoit fiecare foaie, ajungand aproape sa se suprapuna. Se pune un strat de umplutura peste primul strat de foi si se continua in acest fel, alternand cate 2, 3 foi de placinta cu compozitia de branza. Ultimul strat trebuie sa fie de foi.

Se pensuleaza apoi usor cu ulei la suprafata si cu un cutit bine ascutit se taie in cate portii doriti. Se bate bine oul cu apa minerala si smantana si se toarna deasupra. Se introduce in cuptorul incins pentru 45-50 de minute. Cand se mai racoreste, se taie urmarind taieturile facute anterior.

Aici puteti vedea varianta cu foitaj, care nu sint decat doua foi intr-un pachet si alea groase rau, la care am procedat in felul urmator: am taiat pe jumatate fiecare foaie si am intins, usor dar hotarat :P, fiecare bucata rezultata, obtinand astfel 4 foi de placinta, evident mult mai subtiri si care au „imbracat” perfect tava. Deci se poate si asa :))

Pozele vechi:


Aici, pe masa festiva, langa micutii dar apetisantii melcisori si ouale-ciupercuta:

 

Reteta preluata de la Laura Laurentiu

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

9 comentarii

Cristina 21 20 septembrie 2010 - 17:40

Buna Laura,foarte frumos blog-ul tau,am dat peste el de doua saptamani si toata ziua citesc cate ceva de aici. Am innebunit cand am vazut reteta de la Milch Schnitte,imi place mult cel din comert iar maine voi pune in practica reteta ta 🙂 cred ca mi-ar placea sa fiu copilul tau pentru o zi sa pap cot la cot cu bogdi al tau, dulciuri facute de tine 🙂 nu stiu daca ai incercat sa faci sau daca ai mancat placinta cu iaurt ca tot suntem la capitolul lactate..e foarte buna,ar trebui sa incerci… succes pe viitor,si sa nu renunti niciodata la blog 🙂 sa ne bucuri mereu cu cate ceva nou. felicitari!

Raspunde
Laura 16 octombrie 2009 - 23:04

Miodrag, tu esti mereu binevenit si iti apreciez enorm sfaturile!!! 🙂
Norocul meu a fost ca am intins bine, bine foile (foitaj) si atunci au iesit tare fain, si tura cu branza si cea cu carne…
Ce nu am stiut, insa, este faptul ca ar fi trebuit sa le intep nitel :)) …dar stiu acum!
Acum mi-am luat Linco si am gasit, in sfarsit, foi de placinta subtiri, cu care am facut burek cu branza dulce 😉
Mersi mult si de pontul cu temperatura, am sa pun tot ce m-ai invatat in aplicare…si am sa ma rasfat si cu burekul tau original, numai sa-si mai revina puiutul meu, care a racit din nou…
Ma mir ca am avut putere sa-l fac pe asta cu branza dulce ieri, da’ ce nu fac eu pentru ai mei dragi?! 😛
Numai bine, iti doresc un weekend minunat!!!

Raspunde
Surac 16 octombrie 2009 - 22:43

Buna Laura, tin sa spun ca pentru a face placinta din aluat de foietaj trebuie sa respecti niste reguli ca sa iasa buna si frumoasa;Aluatul care il cumperi e bun mai ales Linco, dar trebuie sal subtiezi un pic il intini putin si il intepi cu furculita peste tot bine ca sa creasca,si nu trebuie sa se dezcongeleze de tot, pentru ca atunci nu creste.Temperatura de caocere obligatorie 220 c,am lucrat la o patiserie la Forli Italia, asa ca stiu ce spun, plus si la Resita amfacut cu aluat Linco e foarte bun,te las cu bine si sper ca nu te-am deranjat. Sper sa fiu de ajutor.

Raspunde
Laura 13 octombrie 2009 - 15:22

Mersi fain, Mima, pentru varianta ta de burek cu carne!!!!!!!!! 🙂
Cu siguranta am sa o testez!
Ori ma fac specialista in burek ori renunt, hi, hi…si eu cum nu renunt niciodata cand e vorba de asemenea minunatii culinare… :)))

Raspunde
Laura 13 octombrie 2009 - 15:19

Lauriciule, ce ma fac, ca eu pe alea ce le-am luat prima oara scria foi de placinta cum ai zis, dar cand le-am scos erau doar 2 si alea groase rau de tot… :)))
Sint de mai multe feluri foile astea, sau cum?! (ti-am zis ca nu ma pricep :P)
Zilele astea mi-am luat o portie de Linco (pana acum am folosit Morarita) pe care tot asa scrie „foi de placinta”…si pe care chiar astazi le voi transforma in burekul tau cu branza dulce, hi, hi, asa ca voi vedea daca astea sint cele de care vorbesti tu…
Mai bine te decoseam ce si cum inainte sa ma apuc de treaba da’ eram pana peste cap prinsa in pregatirile pentru Bogdi…
Nu-i bai, sa stii ca au fost niste bureci :))) …foarte bine primiti si savurati, chiar si asa!
Pupici multi pentru retete, draga mea!!!

Raspunde
Surac 6 octombrie 2009 - 01:25

Laura incearca Burek cu carne;1kg carne de vita tocata,1/2kg ceapa,2 liguri de busuioc uscat, 1 lingura rasa de piper negru, 1 lingura de zahar,1 lingura rasa de sare(sau dupa gust),4 linguri de pesmet,300 ml apa.Se toaca ceapa marunt se pune cu apa cei 300ml la dinstuit(10 minute)dupa care se adauga toate celalate de mai sus afara de pesmet, el se adauga ultimu dupa ce sa dinstuit 15 minute carnea, ceapa, busuiocu ,piperu,zaharul si sarea.Aceasta e cea mai tare reteta de carne pentru Burek care poti sa o folosesti si la alte prazituri.Ramai cu bine si cand o sa gusti sa ma anunti te rog.

Raspunde
laura laurentiu 2 octombrie 2009 - 01:01

Laura, arata fain… dar eu nu folosesc foitaj, ci foi de placinta din alea subtiri, simple. Probabil ca gustul e cam acelasi, dar nu pot sa imi imaginez cum o fi consistenta. Oricum, e tare frumos si ma bucur ca v-a placut, sa va fie de bine!

Raspunde
Laura 1 octombrie 2009 - 20:01

Mima drag, nu am reusit inca sa prepar burekul tau, caci, din pacate, nu am dat de toate ingredientele necesare…si oricum, atunci cand il voi face, ma voi tine de promisiune 😉
Te voi anunta pe mail, clar! 🙂
Iti multumesc inca o data pentru bucuria pricinuita!
Bafta si tie in toate!!!

Raspunde
Surac 1 octombrie 2009 - 19:38

Vreau sa stiu daca ai incercat reteta de burek care am trimiso,mult noroc in continuoare. Bafta …

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Laura Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.