Placinta cu branza dulce

12 comentarii
[shashin type=”photo” id=”17284″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Aceasta placinta cu branza dulce, sau burek cu branza dulce, cum a intitulat-o Laura, a fost de foarte multe ori preparata (place la nebunie tuturor!!!!!), toti ai casei fiind de acord cu faptul ca este cea mai buna placinta cu branza de pana acum.
Cum bine stiti, pana acum am facut si burek cu branza sarata si cu carne, dar parca asta le-ntrece pe toate :))
Poate si pentru ca, intr-un final, am reusit sa-l fac cat mai asemanator celui mancat in Croatia adica cu foi subtiri de placinta, din alea de strudel, si nu cu aluat de foitaj, cum le-am facut pe cele subliniate mai sus, de la ziua lui Bogdi.

Ingrediente:

  • un pachet foi de placinta (400 g)
  • ulei pentru uns
Umplutura:
  • 1 kg branza dulce de vaci (proaspata)
  • 180 g zahar
  • 100 g stafide (optional)
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
  • 5 oua mari
  • 100-120 g smantana acra, fermentata
Crusta:
  • 100-120 ml apa minerala carbogazoasa
  • 200 g smantana acra, fermentata
  • 2 oua mari
  • 2 linguri zahar

 

Mod de preparare:

Pentru umplutura, se amesteca branza dulce cu zaharul, ouale si smantana. Compozitia trebuie sa fie destul de fluida. Daca este prea groasa, mai adaugati un pic de smantana sau un ou. Daca folositi stafide, puneti-le la inmuiat in 100 ml. apa calduta cu 1 lingura rom, cu o seara inainte. Vor aromatiza de minune umplutura! De asemenea, daca credeti ca 1 kg. de branza e prea mult, folositi doar 800 de grame.

In tava tapetata cu hartie de copt (aprox. 35×24 cm.) si bine unsa cu ulei se suprapun 4 foi de aluat care se pensuleaza fin cu apa si se stropesc cu ulei (pe masura ce se pun in tava). Cea de deasupra se unge usor cu ulei.
Se pune un strat de umplutura si se continua in acest fel, alternand cate 3 foi de placinta cu compozitia de branza pana se termina umplutura si foile. Ultimul strat trebuie sa fie de foi.
Se pensuleaza apoi usor cu ulei la suprafata si cu un cutit bine ascutit se taie placinta, asa cruda, in cate portii doriti.
Se bate bine oul cu apa minerala si smantana si se toarna deasupra. Se introduce in cuptorul incins, la 180-190 grade C. (foc potrivit spre mare) pentru 45-50 de minute. Se taie urmarind taieturile facute anterior.

[shashin type=”photo” id=”17285,17286,17287″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pozele vechi, unde am folosit foitaj 🙂







Reteta preluata de la Laura Laurentiu

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

12 comentarii

Cristina C. 24 ianuarie 2014 - 12:53

Buna Laura! Felicitari pentru blogul tau! Desi te urmaresc de multa vreme, am facut-o totdeauna, din umbra 😛 Trebuie totusi sa iti multumesc pentru retetele tale minunate, care de fiecare data mi-au iesit perfect si mi-au incantat atat papilele mele gustative, cat si scumpul meu sot care iubeste mancarea si dulciurile facute in casa! Aseara am facut placinta cu branza dulce si a iesit nemaipomenit de buna! Multumim!

Raspunde
Simona 30 decembrie 2012 - 16:10

E o prajitura foarte usor de facut si succesul e garantat!

Raspunde
Anamaria Sau 9 noiembrie 2012 - 19:01

am facut aceasta reteta aseara,mi-a iesit trasnet de deliciosa,in plus fata de reteta propriu zisa ,eu am tinut stafidele in whisky si esenta de rom 24 de ore la frigider..un deliciu, o aroma unica!!pofta buna !

Raspunde
Inalaura 8 septembrie 2012 - 22:46

delicioasa!!!! prima data cand fac placinta si nu pot sa ma mai opresc din facut…asa de buna este!!! succes garantat!

Raspunde
Anonymous 19 aprilie 2011 - 19:29

superrrrrrr reteta,am facut-o de 5 ori si inca o mai fac,delicioasa……

Raspunde
Anonymous 13 aprilie 2011 - 21:21

O reteta extraordinara! Multumesc din suflet!
Spor in toate!

Raspunde
Cristina 2 mai 2010 - 09:04

ooo ce bine arata ! hmmm pe duminica viioare am desert …. ieri am facut cremesul inteligent ! a isit super ! e delicoasa! felicitari pt blog!

Raspunde
Surac 17 februarie 2010 - 11:06

Buna Laura, stiu ca esti o fire descurcareata, asa te provoc sa faci un burek adevarat cu aluat facut de tine ( cu carne sau cu branza dulce si scortisoara, sau cu visine, nuca….etc. Sant sigur ca o sa faci de mult am asteptat sa vad daca ai curaj dar acuma sant sigur ca o sa faci….Bafta si astept sa vad BUREK ….

Raspunde
Surac 16 februarie 2010 - 20:23

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Raspunde
Federica 8 februarie 2010 - 23:18

mmmm..che delizia! complimenti!

Raspunde
Cami 8 februarie 2010 - 14:41

Laurici, sti ca este reteta ca si placinta dobrogeana…Mi-ai facut o pofta…cind vine pachetul? O saptamina minunata! Cami

Raspunde
Laura 8 februarie 2010 - 13:56

Vai de mine arata asa de bine ca salivez toata!

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Simona Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.