Ingrediente:
– 25 g. drojdie proaspata
– 1 lingurita zahar
– 300 ml. apa calda
– 500 g. faina
– o lingurita sare
– 2 linguri ulei de masline
– 300 ml. sos de rosii sau bulion
– sare, piper
– 2, 3 catei de usturoi
– 2 ramurele de rozmarin, busuioc sau oregano
Mod de preparare:
Se pregateste prima data sosul de rosii, astfel: din rosii (ideal ar fi sa folositi rosii proaspete, tocate) si usturoiul pisat se face pe foc un sos (prajiti usturoiul cateva secunde in 2, 4 linguri de ulei (de masline) daca vreti sa obtineti un sos mai aromat). Se lasa cateva minute, sau pana cand ajunge la consistenta dorita, punand sare si piper dupa gust. Daca folositi bulion, adaugati o lingura de faina in uleiul incins, dupa care procedati exact ca si mai sus 😉
Se pregateste apoi maiaua din drojdia sfaramata, lingurita de zahar si 2, 3 lingurite apa calda. Se presara cu putina faina si se lasa la dospit, la cald, pentru cca. 15 minute.
Se cerne faina si se amesteca cu sare. Se face o gropita in mijloc si se toarna maiaua, apa calduta si uleiul de masline; se framanta bine aluatul, la robot sau cu mainile.
Se lasa o ora la crescut, la loc cald, ferit de curenti de aer (eu acopar aluatul cu o punga, ferit de intemperii :P)
Se imparte apoi aluatul in 3 (eu am facut portie dubla, de unde si cele 6 „bile” de aluat din poza…nah, familie mare :D)
Se lasa la crescut cca. 30 de minute, cand vor arata asa, adica mai, mai sa pocneasca :)))
Se intinde in strat subtire fiecare dintre cele 3 bile de aluat si se aseaza intr-o forma de pizza rotunda, unsa cu ulei. Eu le-am asezat intr-una cu gauri, cum am folosit aici, la Pizza Margerita, pentru ca efectul crispy sa fie maxim 😛
Am „presarat” insa cateva boabe de porumb, pe care le adora :)))
Se da pizza la cuptor, la foc puternic (220 grade C), pentru cca. 10 minute:
Cand s-a mai racorit putin, se taie in triunghiuri:
…triunghiuri care se pot servi asa cum sint, dar neaparat fierbinti :P, sau langa o salata de legume 🙂
Aici e varianta intinsa in tava de aragaz, cu mainile 😛
…mai „inalta” si pufoasa…
S-aveti poftaaaa!!!!!!!!!!!! :))
P.S. Daca vi se pare usor „uscata”, stropiti-o cu ulei de masline cand o scoateti din cuptor 😉
8 comentarii
Ador pizza pane! Azi voi proba reteta voastră.Multumesc. După vă voi spune dacă am reușit. Ciao, Iulia
Este pentru prima oara cand, in sfarsit, reusesc un blat de pizza pe gustul meu (si al familiei, evident). Daca pana acum am incercat zeci de rete luate de pe diferite site-uri, fara succes (adica erau ori prea crocante, ori prea pline de coca…incat incepuse sa ma sperie si gandul ca voi folosi drojdia) acum, acest blat de pizza, foarte versatil, pentru ca i-am oferit diferite topinguri, a devenit preferata si singura reteta pe care o folosesc. (Surplusul de blat il portionez in bile egale si-l pun la congelator.Este super buna si dupa decongelare). Multumesc ….dupa atatia ani de cautari…si, crede-ma, nu sunt putini. Pupici de la mine si mai ales de la baietelul meu, Andrei (care e fan pizza ta…si nu numai)
Draga Coco, impartasirea ta mi-a adus atata bucurie in suflet!!!! Iti multumesc mult pentru incredere 🙂
Multi si dulci pupici tie si Andreiutului tau drag!!!
Va astept cu mare drag, oricand!!!
Minunata pur si simplu!!!
wooooooooooow che delizia! complimenti, un bacio 🙂
ps: ho realizzato un nuovo concorso „Fashion Food”: in premio 100 euro di shopping! Ti aspetto 🙂
Tare bine arata!
Buna draga Laura! daca iti face placere te invit sa ridici un premiu de la mine de pe blog!
Una maravilla! Tiene un aspecto maravilloso!!
Saludos Da & Mer