Petit Fours

21 comentarii
Cand spui Petit Fours, te gandesti intr-o clipita la Craciun 🙂
Pentru ca nu e, cel putin in viziunea mea, nicio indoiala ca aceste mici prajiturele cu martipan si ciocolata sa nu fi fost create special pentru momentele feerice de iarna!!!
Iar daca se intampla ca macar pe una dintre ele sa „apara” o inimioara, facuta de cineva foooarte drag (detalii la sfarsitul retetei), va garantez ca le veti savura cu o si mai mare placere :))

Ingrediente pentru cca. 50 de bucati:

Pentru blat:
  • 90 g unt
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • 6 linguri dulceata de caise
  • 500 g martipan cumparat sau facut in casa
Pentru ornat:
  • 200 g ciocolata amaruie (simpla sau cu cafea)
  • 200 g zahar pudra
  • fructe glasate (jeleu sau bucatele de rahat)

Mod de preparare:

Ingrediente blat:

Se separa ouale. Se bat albusurile:

Galbenusurile si 4 linguri de apa calduta se freaca cu zaharul:

Se adauga faina, untul topit si 1/3 din spuma de albus, apoi si restul spumei:
Aluatul se intinde pe o tava tapetata cu hartie de copt si se coace, la foc potrivit (170 grade) timp de cca. 15-20 de minute:

Blatul se rastoarna apoi pe un servet de bucatarie stropit cu apa.

Se lasa blatul sa se raceasca.

Se incalzeste dulceata, pe care eu am facut-o zob in blender :P, ca sa fie mai fluida:

Se pregateste martipanul (eu am folosit de fapt o pasta de modelat, din zahar, de aici culoarea minunata, alba):

…care se intinde si se aseaza deasupra blatului uns cu gem:

Se taie in cca. 50 de bucati patrate…
Prima data asa:

Apoi asa:

Bucatile se lipesc unele peste altele, cate doua:

Ingrediente ornat:

…si desi in poza am pus si plicul de zahar pudra, in final nu l-am mai folosit, din lipsa de timp… si am lasat „Petite”-le asa cum ne plac noua cel mai mult: cu ciocoooooo !!! :)))

Deci, se topeste ciocolata:

…cred ca e bine de stiut ca eu am folosit 400 g. ciocolata in loc de 200!!! :))

Prajiturele se dau prin ciocolata (jumatate din ele, celelalte fiind date prin glazura de zahar, care se face: zaharul pudra se amesteca cu trei linguri de apa)

Eu am preferat sa torn ciocolata deasupra fiecarei prajiturele in parte, cu un „ibric” de la Tupperware 😛
…muuult mai rapid si mai usor!

Si au iesit asa:

Aici se vede mai bine glazura (frumos-stralucitoare) de cioco 🙂

Apoi le-am trasat niste linii albe de cioco 🙂

…iar Cipi mi-a facut cea mai frumoasa declaratie de dragoste din Craciunul asta 🙂

Am vrut sa va pun o poza cu el in timp ce orna inimioara dar nu m-a lasat :))

…si gata ornate cu bucatele de cirese confiate si rahat:

Spectaculoase si infinit…delicioase!!! 😀

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

21 comentarii

A friend 15 iulie 2016 - 20:29

Super fain! imi spuneti va rog ce marca de ciocolata ati folosit? ms

Raspunde
Falip Adriana 19 decembrie 2013 - 21:19

pentru Andreea
Ca ciocolata sa fie fluida se adauga putina smantana subtire.Nu stiu daca exista la voi.Eu asa fac glazurile cu ciocolata.

Raspunde
jana mirea 18 decembrie 2012 - 18:22

deci aceasta glazura alba e facuta din zahar pudra si 3lg apa? super usoara

Raspunde
ingrid 20 decembrie 2011 - 01:28

Doamne Laura…..cum sa nu placa nimanui? iti spun eu ca ne-ai lasat fara cuvinte…..mmmmm, ce bunatati!

Raspunde
Anonymous 19 ianuarie 2011 - 23:21

Buna Laura
Am incercat multe retete din cele postat de tine si au fost cu adevarat reusite. Insa la aceasta reteta m-am incurcat la partea cu martipanul. Am facut martipanul dupa reteta ta si am avut 2 probleme:
1. nu mi-a iesit de culoare alba asa cum apare in pozele de la petit fours.
2. nu am reusit sa intind martipanul, deoarece se sfarama.
Poti, te rog sa ma indrumi in acest sens, deoarece chiar vreu sa fac aceste mici delicii.
Iti multumesc.

Raspunde
N.B. 1 noiembrie 2013 - 20:05

Nu sunt autoarea retetei, dar tocmai am terminat de facut petit fours si m-am descurcat 🙂
Martipanul poate fi de mai multe feluri, cel pentru bomboane este mai sfaramicios, dar se gaseste si o versiune mai fina in stil pasta de modelat (cel pe care l-am gasit eu are figurine sa demonstreze modelarea) si acela este mai usor de rulat subtire, desi e lipicios si e nevoie de zahar pudra sa nu se lipeasca prea tare.

Raspunde
andreea 12 ianuarie 2011 - 14:37

Buna, acum am terminta petit four-ile mele:).Totul a mers struna pana la turnarea ciocolatei topite pe ele.Era f groasa si se intarea f repede.Am diluat-o cu putina apa si am pus-o asa.Consecinta este ca nu sunt prea aratoase.Cele pe care am turnat cioco nediluata au stratul f gros de cioco.Sper sa le placa celor din familie pentru ca sunt f dulci.Acum le-am pus putin la frigi si imi pare rau ca nu am citit cu atentie ca tu ai turnat cioco alba pt dulci iar eu am facut o glazura din zahar si apa- care nu e prea glamour:))

Succes la bucatarit!

Raspunde
Anonymous 18 decembrie 2010 - 00:10

buna laura
sant violeta si urmaresc cu drag blogul tau si ma minunez de atatea frumuseti
chiar si aceste prajiturele sant superbe si ma intreb cum de tia iesit asa lucioasa glazura daca ai pus doar ciocolata in ea? ce ciocolata ai folosit
mersi anticipat

Raspunde
mihaela idriceanu 9 decembrie 2010 - 16:46

Prajiturelele astea sunt o capodopera;s-au scris putine comentarii pt ca abia avem timp sa vedem toate bunatatile pe care le faci,d’apoi sa le si comentam!:)E bine ca ai precizat ca nu ai mai pus zaharul pudra in glazura,ma miram sa iasa asa luciosa cu zahar!pune linkul pe fb!;)

Raspunde
Ionela 5 decembrie 2010 - 14:53

Felicitari! De vis! Trebuia sa faci o poza si cu o sectiune!

Raspunde
Laura 3 decembrie 2010 - 22:35

…Calin, dragut ca-n totdeauna 🙂
Te pup, iti multumesc frumos pentru felicitari!!!

Raspunde
Laura 3 decembrie 2010 - 22:34

Liliana, iti multumesc frumos pentru urari si cuvintele frumoase!!! 🙂
Ma bucur nespus de mult ca retetele mele nu iti sint straine :P…inseamna ca familia ta e una fericita, asa cum e si-a mea, hihi…

O idee de martipan facut in casa ti-as putea da eu: http://savalaura.blogspot.com/2010/01/martipan.html, insa trebuie retinut faptul ca nu se preteaza acoperirii unui tort, de exemplu, ci doar a decorarii fursecurilor si prajiturelelor…
Daca vei intra pe linkul de mai sus, vei vedea ca o fata foarte draguta ne-a redat reteta martipanului, cu oua, pentru acoperit torturi. Acum ramane ca tu sa alegi varianta care-ti place mai mult 🙂

Raspunde
Laura 3 decembrie 2010 - 22:17

Te pup, Claudia 🙂
…le-am facut chiar in joaca si nu speram sa iasa atat de atragatoare 😛
…da’ am avut si ajutoare pe masura 🙂

Raspunde
Laura 3 decembrie 2010 - 21:53

Anonim, bucatile chiar se aseaza unele peste altele…foita de martipan care ajunge in mijloc le „lipeste” destul de bine incat sa poata fi manevrate fara teama ca se destrama 😛
…dar, desigur, pentru o mai mare siguranta, le poti unge usor cu gem…nu prea mult, insa, sa nu alunece apoi :))

Raspunde
Calin 3 decembrie 2010 - 19:08

Felicitari pentru aparitia in cea mai vanduta revista din lume.

Raspunde
liliana 3 decembrie 2010 - 15:15

Minunat!
Felicitarile mele Laura.Meriti aceste laude.Toate retetele de la tine le-am incercat si am bucurat familia care e oricum obisnuita ca eu sa fac de toate bunatatile (ca si tie imi place sa pregatesc bunatati).O mica problema o am cu martipanul :nu stiu de unde sa fac rost sau cum sa-l fac in casa.
Te pup cu drag si astept noi retete de la tine.
Liliana

Raspunde
Anonymous 16 august 2010 - 11:58

ARATA EXTRAORDINAR, SI CATAAAA RABDARE!! TE PUP, CLAUDIA

Raspunde
Anonymous 17 martie 2010 - 13:27

„Bucatile se lipesc unele peste altele, cate doua”

Scuza-ma, cum? Se pun simplu una peste cealalta sau se aplica ceva pe cele doua foi ce urmeaza a fi unite?

Arata nemaipomenit, felicitari! 🙂

Raspunde
Anastasia 12 ianuarie 2010 - 14:23

mersi mult pentru raspuns Laura , si ma bucur ca am spart gheta :)) te pupic dulce !!!

Raspunde
Laura 8 ianuarie 2010 - 18:09

Da, Anastasia, si eu ma tot gandeam: mai, prajiturelele astea la care-am asudat atata nu sint pe placul numanui?! 😛
Ma bucur sa vad ca nu-i asa si te pup pentru ca ai spart gheata :))
Glazura luceste frumos fiindca am folosit o tableta de cioco cu continut mare de cacao…ciocolata de lapte nu da rezultate bune 😉

Raspunde
Anastasia 29 noiembrie 2009 - 14:51

MA mir ca nu ti-a scris nimeni un coment la aceste minuni de prajiturele, am o intrebare nu amesteci cu nimic ciocolata pentru glazat, lucesc asa si dupa ce se usuca glazura ?

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Anonymous Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.