Ingrediente pentru cca. 50 de bucati:
Pentru blat:
- 90 g unt
- 6 oua
- 150 g zahar
- 150 g faina
- 6 linguri dulceata de caise
- 500 g martipan cumparat sau facut in casa
Pentru ornat:
- 200 g ciocolata amaruie (simpla sau cu cafea)
- 200 g zahar pudra
- fructe glasate (jeleu sau bucatele de rahat)
Blatul se rastoarna apoi pe un servet de bucatarie stropit cu apa.
Se incalzeste dulceata, pe care eu am facut-o zob in blender :P, ca sa fie mai fluida:
Ingrediente ornat:
…si desi in poza am pus si plicul de zahar pudra, in final nu l-am mai folosit, din lipsa de timp… si am lasat „Petite”-le asa cum ne plac noua cel mai mult: cu ciocoooooo !!! :)))
…cred ca e bine de stiut ca eu am folosit 400 g. ciocolata in loc de 200!!! :))
Eu am preferat sa torn ciocolata deasupra fiecarei prajiturele in parte, cu un „ibric” de la Tupperware 😛
…muuult mai rapid si mai usor!
Aici se vede mai bine glazura (frumos-stralucitoare) de cioco 🙂
…iar Cipi mi-a facut cea mai frumoasa declaratie de dragoste din Craciunul asta 🙂
…si gata ornate cu bucatele de cirese confiate si rahat:
21 comentarii
Super fain! imi spuneti va rog ce marca de ciocolata ati folosit? ms
pentru Andreea
Ca ciocolata sa fie fluida se adauga putina smantana subtire.Nu stiu daca exista la voi.Eu asa fac glazurile cu ciocolata.
deci aceasta glazura alba e facuta din zahar pudra si 3lg apa? super usoara
Doamne Laura…..cum sa nu placa nimanui? iti spun eu ca ne-ai lasat fara cuvinte…..mmmmm, ce bunatati!
Buna Laura
Am incercat multe retete din cele postat de tine si au fost cu adevarat reusite. Insa la aceasta reteta m-am incurcat la partea cu martipanul. Am facut martipanul dupa reteta ta si am avut 2 probleme:
1. nu mi-a iesit de culoare alba asa cum apare in pozele de la petit fours.
2. nu am reusit sa intind martipanul, deoarece se sfarama.
Poti, te rog sa ma indrumi in acest sens, deoarece chiar vreu sa fac aceste mici delicii.
Iti multumesc.
Nu sunt autoarea retetei, dar tocmai am terminat de facut petit fours si m-am descurcat 🙂
Martipanul poate fi de mai multe feluri, cel pentru bomboane este mai sfaramicios, dar se gaseste si o versiune mai fina in stil pasta de modelat (cel pe care l-am gasit eu are figurine sa demonstreze modelarea) si acela este mai usor de rulat subtire, desi e lipicios si e nevoie de zahar pudra sa nu se lipeasca prea tare.
Buna, acum am terminta petit four-ile mele:).Totul a mers struna pana la turnarea ciocolatei topite pe ele.Era f groasa si se intarea f repede.Am diluat-o cu putina apa si am pus-o asa.Consecinta este ca nu sunt prea aratoase.Cele pe care am turnat cioco nediluata au stratul f gros de cioco.Sper sa le placa celor din familie pentru ca sunt f dulci.Acum le-am pus putin la frigi si imi pare rau ca nu am citit cu atentie ca tu ai turnat cioco alba pt dulci iar eu am facut o glazura din zahar si apa- care nu e prea glamour:))
Succes la bucatarit!
buna laura
sant violeta si urmaresc cu drag blogul tau si ma minunez de atatea frumuseti
chiar si aceste prajiturele sant superbe si ma intreb cum de tia iesit asa lucioasa glazura daca ai pus doar ciocolata in ea? ce ciocolata ai folosit
mersi anticipat
Prajiturelele astea sunt o capodopera;s-au scris putine comentarii pt ca abia avem timp sa vedem toate bunatatile pe care le faci,d’apoi sa le si comentam!:)E bine ca ai precizat ca nu ai mai pus zaharul pudra in glazura,ma miram sa iasa asa luciosa cu zahar!pune linkul pe fb!;)
Felicitari! De vis! Trebuia sa faci o poza si cu o sectiune!
…Calin, dragut ca-n totdeauna 🙂
Te pup, iti multumesc frumos pentru felicitari!!!
Liliana, iti multumesc frumos pentru urari si cuvintele frumoase!!! 🙂
Ma bucur nespus de mult ca retetele mele nu iti sint straine :P…inseamna ca familia ta e una fericita, asa cum e si-a mea, hihi…
O idee de martipan facut in casa ti-as putea da eu: http://savalaura.blogspot.com/2010/01/martipan.html, insa trebuie retinut faptul ca nu se preteaza acoperirii unui tort, de exemplu, ci doar a decorarii fursecurilor si prajiturelelor…
Daca vei intra pe linkul de mai sus, vei vedea ca o fata foarte draguta ne-a redat reteta martipanului, cu oua, pentru acoperit torturi. Acum ramane ca tu sa alegi varianta care-ti place mai mult 🙂
Te pup, Claudia 🙂
…le-am facut chiar in joaca si nu speram sa iasa atat de atragatoare 😛
…da’ am avut si ajutoare pe masura 🙂
Anonim, bucatile chiar se aseaza unele peste altele…foita de martipan care ajunge in mijloc le „lipeste” destul de bine incat sa poata fi manevrate fara teama ca se destrama 😛
…dar, desigur, pentru o mai mare siguranta, le poti unge usor cu gem…nu prea mult, insa, sa nu alunece apoi :))
Felicitari pentru aparitia in cea mai vanduta revista din lume.
Minunat!
Felicitarile mele Laura.Meriti aceste laude.Toate retetele de la tine le-am incercat si am bucurat familia care e oricum obisnuita ca eu sa fac de toate bunatatile (ca si tie imi place sa pregatesc bunatati).O mica problema o am cu martipanul :nu stiu de unde sa fac rost sau cum sa-l fac in casa.
Te pup cu drag si astept noi retete de la tine.
Liliana
ARATA EXTRAORDINAR, SI CATAAAA RABDARE!! TE PUP, CLAUDIA
„Bucatile se lipesc unele peste altele, cate doua”
Scuza-ma, cum? Se pun simplu una peste cealalta sau se aplica ceva pe cele doua foi ce urmeaza a fi unite?
Arata nemaipomenit, felicitari! 🙂
mersi mult pentru raspuns Laura , si ma bucur ca am spart gheta :)) te pupic dulce !!!
Da, Anastasia, si eu ma tot gandeam: mai, prajiturelele astea la care-am asudat atata nu sint pe placul numanui?! 😛
Ma bucur sa vad ca nu-i asa si te pup pentru ca ai spart gheata :))
Glazura luceste frumos fiindca am folosit o tableta de cioco cu continut mare de cacao…ciocolata de lapte nu da rezultate bune 😉
MA mir ca nu ti-a scris nimeni un coment la aceste minuni de prajiturele, am o intrebare nu amesteci cu nimic ciocolata pentru glazat, lucesc asa si dupa ce se usuca glazura ?