Pere in rom sau tuica

[shashin type=”photo” id=”17437″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Am aceasta reteta de pere in rom sau tuica de multa vreme, dar cum nu aveam lichior de pere, l-am tot amanat. Asa am vrut eu, sa le „scald” in ceva mai putin alcoolizat, si muuult mai rafinat (e foarte clar ca nu suport de nicio culoare tuica, nu?! :D), adica in lichiorul meu de pere, din care am folosit o parte la savurosul tort de pere !!!

Voi, insa, daca nu aveti nimic impotriva tuicii, o puteti folosi cu succes sau o puteti inlocuiti cu rom alb sau chiar vodca.

E un „borcan” incredibil de usor de realizat, de al carui continut ne vom bucura din plin la iarna, cand am de gand sa folosesc aromatele pere pe post de „tarie” intr-o, de exemplu, salata de fructe exotica sau chiar servite imediat, cu sos de ciocolata (varianta asta-mi place muuuult, hihi!!!!)

Ingrediente pentru un borcan de aprox. 2 litri

– 4-5 pere mari, coapte
– 500 g zahar tos
– 1 baton vanilie
– aprox. 1 litru rom sau tuica, respectiv lichior de pere

Mod de preparare:

Spalati si stergeti perele, apoi intepati-le in cateva locuri cu ajutorul unei tepuse de lemn/scobitoare:

[shashin type=”photo” id=”17438″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Aranjati perele in borcanul sterilizat:

[shashin type=”photo” id=”17439″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pregatiti „taria” 🙂
Eu cu ocazia asta mi-am luat ramas-bun de la lichiorul meu de pere, luat din Omis…caci n-a mai ramas nici o picatura din el…

[shashin type=”photo” id=”17445″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Turnati, deci, lichiorul de pere sau tuica deasupra fructelor:

[shashin type=”photo” id=”17440″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Adaugati zaharul si batonul de vanilie si sigilati:

[shashin type=”photo” id=”17442,17443″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pastrati intr-un loc racoros, intunecos, timp de 3-4 luni.

 

In primele saptamani agitati borcanul o data la cateva zile pentru a dizolva zaharul:

[shashin type=”photo” id=”17441″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Borcanul meu nu are nici o luna…dar deja ma mananca degetele sa-l deschid :))

[shashin type=”photo” id=”17444″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Stiu ca va fi bun tare…fiindca am tot gustat din el pana sa-l inchid 😀

 

Sfat: Daca nu consumati alcool, dar vreti sa va bucurati de gustul aromat al perelor in sirop, va sfatuiesc sa inlocuiti cantitatea de alcool cu sirop de soc (multumesc Tudor Mihai pentru pont!!!).