Peltea de must

[shashin type=”photo” id=”15557″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nu stiu voi daca ati mai gustat pana acum peltea de must, dar eu una nu, si nu mi-o pot ierta 😀
Este o nebunie, o delicatesa ce nu poate lipsi din „inventarul” bunatatilor de toamna!!!

Ingrediente:

– 1 litru must din struguri negri sau albi (proaspat, nefermentat)
– 1 kg. zahar

Mod de preparare:
Se amesteca mustul cu zaharul intr-o cratita, la foc potrivit, pana cand se dizolva. Se fierbe in continuare, pana cand se leaga ca pentru dulceata. Se verifica ridicand lingura vertical si lasand o picatura sa cada pe marginea unei farfurii. Aceasta trebuie sa fie ca o margea, fara sa se prelinga.
Dupa ce este gata pelteaua, se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe cutite de bucatarie (in felul asta, nu exista riscul ca fundul borcanului sa se sparga).
Se lasa apoi borcanele sa se raceasca si se capseaza/infileteaza.
Chiar daca pelteaua pare lichida, nu va ingrijorati, ea se va gelifica in borcan.

O „picatura” dulce si pentru voi 🙂

[shashin type=”photo” id=”15558,15559″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

P.S. Daca strugurii sint foarte dulci, micsorati cantitatea de zahar.