Pastitsio sau Lasagne de macaroane

14 comentarii
[shashin type=”photo” id=”15968″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Cand am preparat eu prima oara aceasta reteta o stiam sub numele de Lasagne de macaroane :P, dar ea se numeste Pastitsio si este o bunatate greceasca, foarte usor de facut si super gustoasa!!!! Mi-a placut teribil tehnica ei de “montare”, cu care nu poti da gres nici daca vrei. Fara sechele ca se lipesc foile de lasagna, asadar 😀
Ingrediente:

– 300 g. macaroane tubulare

– 1 ceapa

– 2, 3 catei de usturoi

– 1 morcov

– 1 fir de telina (apio)

– 1 fir de praz

– 800 g. rosii la conserva

– 1 legatura patrunjel

 

Sos de carne:

– 400 g. carne de vitel tocata

– sare, piper, nucsoara

– 125 ml. vin rosu

– 1 lingurita busuioc tocat

– 1 lingurita cimbru tocat

 

Sos bechamel:

– 50 g. unt

– 50 g. faina

–  650 ml. lapte

–  100 ml. smantana

 

Crusta:

– 100 g. parmezan

 

Mod de preparare:

Se fierb macaroanele, conform indicatiilor de pe ambalaj. Eu am gasit, ma mir si acum :D, macaroane din astea tubulare, exact ca in revista:

[shashin type=”photo” id=”15970″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Gata fierte:
[shashin type=”photo” id=”15973,15974″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se curata ceapa si cateii de usturoi si se toaca. Se curata si se taie marunt morcovul, firul de telina si firul de praz (asta-i inspiratie romaneasca :D). Se lasa sa se scurga conserva de rosii si se pastreaza sosul. Rosiile se taie bucati. Se spala si se toaca o legatura de patrunjel:
[shashin type=”photo” id=”15971″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se caleste totul in ulei 10 minute, la foc moale:
[shashin type=”photo” id=”15972″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Sos de carne:
Se adauga 400 g. carne de vitel tocata si se prajeste, amestecand:
[shashin type=”photo” id=”15975″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se sareaza si se pipereaza. Se adauga rosiile, 1/2 din sosul de rosii (pus deoparte mai devereme):
[shashin type=”photo” id=”15976″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se toarna vinul rosu:
[shashin type=”photo” id=”15977″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se adauga lingurita de busuioc tocat si lingurita de cimbru tocat (eu am pus patrunjel, ca nu prea se omoara nimeni la noi dupa busuioc si cimbru 😀 ).
Se lasa sa fiarba 15-18 minute. Aici fierbeau de zor 🙂
[shashin type=”photo” id=”15978″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sos bechamel:

Se topeste untul intr-o cratita. Se adauga faina si se caleste. Se toarna apoi laptele si smantana:
[shashin type=”photo” id=”15979,15980,15981″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Sosul se lasa sa fiarba la foc moale cca. 10 minute, amestecand. Se adauga sare, piper, nucsoara.
Se incinge cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit).

Montare:

Se unge cu jumatate din cantitatea de sos bechamel fundul unei forme rezistente:
[shashin type=”photo” id=”15982″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Peste sos se aseaza jumatate din cantitatea de macaroane, pe lung. Eu a trebuit sa le mai tai din capete, ca ieseau pe-afara, forma mea fiind prea mica :)))
[shashin type=”photo” id=”15983″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se repartizeaza deasupra sosul de carne tocata si se acopera cu restul de macaroane:
[shashin type=”photo” id=”15984″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se toarna deasupra restul de sos bechamel:
[shashin type=”photo” id=”15985″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Coacere:

Se rade parmezanul. Se repartizeaza uniform deasupra lasagnei:
[shashin type=”photo” id=”15986″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se coace la cuptor timp de cca. 35 de minute, sau pana se rumeneste:
[shashin type=”photo” id=”15987″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Eu fiindca am folosit carne macinata porc+vita, deci, cam grasa :)…fata de cea de vitel… mi-a iesit destul de apoasa… va spun asta ca sa stiti, in caz ca nu aveti carne de vitel. A doua zi dimineata insa lasagna mea arata cu totul altfel:
[shashin type=”photo” id=”15988″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se taie felii:
[shashin type=”photo” id=”15989″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
…si se aseaza pe farfurii:
[shashin type=”photo” id=”15990″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Foarte, foarte gustoasa!!! V-am pastrat cea mai buna felie 😉

[shashin type=”photo” id=”15969″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

14 comentarii

Catalina 2 noiembrie 2019 - 18:15

Acum am bagat-o la cuptor.
Pacat ca nu se vad pozele din articol.

Raspunde
Catalina 2 noiembrie 2019 - 14:06

Multumesc pentru reteta. Trebuie sa o incerc, acum…. Motanul meu gras ma indeamna din priviri sa nu mai intarzii. Pupici.

Raspunde
Anonymous 23 iulie 2012 - 20:27

Buna seara Laura ,\
Am citit din nou reteta ta de Lasagnia , de macaroane .
Am facut/o shi eu in 2007 , ff buna reteta
Chiar ca nu potzi da gresi , la facut
FF buna ,shi frumos explicata shi pozele , lasa gura apa .
Eu am facut o tava mare , de 36 cm.lungime, shi lata de 21 cm .
Cantitataile au fost mai mari la ingrediente ,
am gasit shi parmezan ras de Hochlland .
Din 2009 , stau in Italia , shi face fiica mea, mereu ,acest sos de carne , ragu ptr.paste
Multa sanatate shi lui Bogdam ….ai un copil frumos , … ca shi paritzii lui .
Sanatate . bucurii .
Rodica Stefania , Reggio Emilia . Italia.
stefania_rodica@yahoo.com

Raspunde
pichona 8 mai 2011 - 21:02

mmmmmm….pentru nimic,nu o sa las sa-mi scape aceasta reteta…cred ca este buna si cu cartofi,oricum in viitorul apropiat am sa urmez pas cu pas aceasta reteta.
p.s.la cina de azi cautam cum sa fac bechamel….am facut acelas care il ai in aceasta reteta si am adaugat si putin marar verde si apoi l-am pus peste carnaciori de curcan, bun rau de tooooot!
pupici

Raspunde
Anonymous 7 aprilie 2010 - 15:40

Asta e pastitio toata ziua. Arata bine oricum.

Raspunde
Laura 22 aprilie 2009 - 18:49

Kriss scumpa, iuhuuu!!! …traiasca burticile pline cu lasagna!!! :)))

Te pup cu drag pentru ca ai incercat varianta mea “macaronara” 😛 …si pentru ca ma indragesti!!! 🙂
Te-astept oricand, la inc-o portie, hi, hi…

Raspunde
Kriss 21 aprilie 2009 - 23:58

uf! ma doare burtica de atita lasagne..Laura..sunt FANA TA!!!
foarte delicios…mmm… chiar merci mult!! credeam k doar in localuri poate fi atit de gustoasa lasagnia..insa ma bucur k m-am inselat!
pupici!

Raspunde
Kriss 21 aprilie 2009 - 16:22

he! a venit si ziua mult asteptata !!! in 5 minute ma apuc de gatit! 😛 😀

Raspunde
Laura 6 aprilie 2009 - 14:47

Kriss, iti multumesc ca mi-ai reamintit de aceasta delicioasa…si usor de facut 😛 …mancarica! 🙂
M-am amuzat tare de reactia ta, hi, hi…
Astept cu nerabdare impresiile tale! 🙂

Raspunde
kriss* 5 aprilie 2009 - 20:27

hmm….mor de pofta deja……in viitoru` apropiat am sa incerc numaidecit!

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 21:54

Bine-ai venit, Oana draga!!! 🙂
Te-astept cu drag sa incerci din retetele mele!
…si-apoi sa-mpartasim impresii! 😛
Te pup!!!

Raspunde
oana nicoleta 24 martie 2009 - 00:27

super retete,abia astep sa le incerc

Raspunde
Laura 8 octombrie 2008 - 15:01

Elenaaaa, ce mult ma bucur ca n-ai gasit foi de lasagne, hi, hi… 😛
Sper doar ca “incercarea” sa fi fost pe placul vostru 🙂
…si daca da, chiar te incurajez sa ma mai “tachinezi”…si pe viitor…cu alte incercari de copyright! :)))

Va pupacesc!!!

Raspunde
Elena 4 octombrie 2008 - 15:21

Azi fac si eu lasagne cu macaroane:) Nu am gasit foi si asa ca… trebuie sa ma “suporti” cu inca o incercare de copyright;)

Raspunde

Lasă un răspuns la kriss* Renunta

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.