Pastitsio sau Lasagne de macaroane

[shashin type=”photo” id=”15968″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Cand am preparat eu prima oara aceasta reteta o stiam sub numele de Lasagne de macaroane :P, dar ea se numeste Pastitsio si este o bunatate greceasca, foarte usor de facut si super gustoasa!!!! Mi-a placut teribil tehnica ei de “montare”, cu care nu poti da gres nici daca vrei. Fara sechele ca se lipesc foile de lasagna, asadar 😀
Ingrediente:

– 300 g. macaroane tubulare

– 1 ceapa

– 2, 3 catei de usturoi

– 1 morcov

– 1 fir de telina (apio)

– 1 fir de praz

– 800 g. rosii la conserva

– 1 legatura patrunjel

 

Sos de carne:

– 400 g. carne de vitel tocata

– sare, piper, nucsoara

– 125 ml. vin rosu

– 1 lingurita busuioc tocat

– 1 lingurita cimbru tocat

 

Sos bechamel:

– 50 g. unt

– 50 g. faina

–  650 ml. lapte

–  100 ml. smantana

 

Crusta:

– 100 g. parmezan

 

Mod de preparare:

Se fierb macaroanele, conform indicatiilor de pe ambalaj. Eu am gasit, ma mir si acum :D, macaroane din astea tubulare, exact ca in revista:

[shashin type=”photo” id=”15970″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Gata fierte:
[shashin type=”photo” id=”15973,15974″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se curata ceapa si cateii de usturoi si se toaca. Se curata si se taie marunt morcovul, firul de telina si firul de praz (asta-i inspiratie romaneasca :D). Se lasa sa se scurga conserva de rosii si se pastreaza sosul. Rosiile se taie bucati. Se spala si se toaca o legatura de patrunjel:
[shashin type=”photo” id=”15971″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se caleste totul in ulei 10 minute, la foc moale:
[shashin type=”photo” id=”15972″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Sos de carne:
Se adauga 400 g. carne de vitel tocata si se prajeste, amestecand:
[shashin type=”photo” id=”15975″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se sareaza si se pipereaza. Se adauga rosiile, 1/2 din sosul de rosii (pus deoparte mai devereme):
[shashin type=”photo” id=”15976″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se toarna vinul rosu:
[shashin type=”photo” id=”15977″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se adauga lingurita de busuioc tocat si lingurita de cimbru tocat (eu am pus patrunjel, ca nu prea se omoara nimeni la noi dupa busuioc si cimbru 😀 ).
Se lasa sa fiarba 15-18 minute. Aici fierbeau de zor 🙂
[shashin type=”photo” id=”15978″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Sos bechamel:

Se topeste untul intr-o cratita. Se adauga faina si se caleste. Se toarna apoi laptele si smantana:
[shashin type=”photo” id=”15979,15980,15981″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Sosul se lasa sa fiarba la foc moale cca. 10 minute, amestecand. Se adauga sare, piper, nucsoara.
Se incinge cuptorul la 180 grade C. (foc potrivit).

Montare:

Se unge cu jumatate din cantitatea de sos bechamel fundul unei forme rezistente:
[shashin type=”photo” id=”15982″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Peste sos se aseaza jumatate din cantitatea de macaroane, pe lung. Eu a trebuit sa le mai tai din capete, ca ieseau pe-afara, forma mea fiind prea mica :)))
[shashin type=”photo” id=”15983″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se repartizeaza deasupra sosul de carne tocata si se acopera cu restul de macaroane:
[shashin type=”photo” id=”15984″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se toarna deasupra restul de sos bechamel:
[shashin type=”photo” id=”15985″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Coacere:

Se rade parmezanul. Se repartizeaza uniform deasupra lasagnei:
[shashin type=”photo” id=”15986″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se coace la cuptor timp de cca. 35 de minute, sau pana se rumeneste:
[shashin type=”photo” id=”15987″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Eu fiindca am folosit carne macinata porc+vita, deci, cam grasa :)…fata de cea de vitel… mi-a iesit destul de apoasa… va spun asta ca sa stiti, in caz ca nu aveti carne de vitel. A doua zi dimineata insa lasagna mea arata cu totul altfel:
[shashin type=”photo” id=”15988″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se taie felii:
[shashin type=”photo” id=”15989″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
…si se aseaza pe farfurii:
[shashin type=”photo” id=”15990″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Foarte, foarte gustoasa!!! V-am pastrat cea mai buna felie 😉

[shashin type=”photo” id=”15969″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]