Pascute cu branza din aluat de cozonac

9 comentarii

Astazi, dragilor, va prezint cele mai bune pascute cu branza din aluat de cozonac, din aluat dospit..si in varianta „mini” (m-am abatut un pic de la clasica prezentare 😀 )…pentru ca, dupa cum bine se stie, cea mai importanta prajitura care se pregateste pentru marea sarbatoare a Pastelui este pasca!!!

Si daca pana acum nu am avut curaj s-o pregatesc, trebuie sa va marturisesc ca pasca fara aluat a fost cea care mi-a declansat „pofta” pentru pasca traditionala, rotunda si frumoasa, si mi-a spulberat teama nefondata de aluaturi 😛

Eu le-am facut asa cum vedeti in pozele de mai jos dar se pot coace si in forme individuale si-atunci prepararea lor devine chiar si mai usoara iar rezultatul final mult mai rafinat.

Ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac:
  • 600 g faina
  • un varf cutit sare
  • 140 g zahar
  • 300 ml lapte
  • 40 g drojdie de bere proaspata
  • 4 galbenusuri
  • 50-55 g unt
  • coaja rasa de la o lamaie
  • doua linguri rom sau 1 lingurita esenta de rom
  • doua linguri ulei
Pentru umplutura:
  • 300-350 g branza de vaci
  • 2 oua mici
  • 2 linguri pline de gris
  • un varf de cutit sare
  • 5 linguri zahar
  • un pliculet zahar vanilat (10 g)
  • doua linguri smantana
  • 50 g stafide
  • coaja rasa de la o lamaie sau portocala
In plus:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte caldut
  • zahar pudra

 

Sfat: puteti folosi drojdie uscata, daca nu aveti drojdie proaspata la indemana, si anume: 10 grame

 

Mod de preparare:

Pentru aluatul de cozonac, care a iesit foarte pufos si gustos, cel mai bun pe care l-am mancat vreodata :))  vom tine cont de cateva sfaturi:

Cernem faina si o tinem la cald (cu 10-12 ore inainte de a ne apuca de treaba) si o cernem inca o data inainte de pregatire; galbenusurile se tin la rece cu sare pentru cca. 2 ore.

1. Preparare maia: amestecati drojdia proaspata cu o lingura de zahar pana cand obtineti o compozitie fluida, apoi adaugati cca. 100 ml lapte cald (din cantitatea totala de lapte) si amestecati totul cu 5 linguri faina.
Presarati maiaua cu putina faina, acoperiti-o cu un prosop si tineti-o la cald pana isi mareste volumul de 2-3 ori.

2. Oparirea fainii: oparim 2 linguri faina cu 100 ml lapte fierbinte (pe care il luati tot din cantitatea totala de lapte); se amesteca pentru omogenizare si se lasa sa se racoreasca.

3. Prepararea aluatului: dizolvati zaharul in restul de lapte cald apoi amestecati cu galbenusurile, maiaua, aromele, coca oparita si framantati cu faina pana ce aluatul incepe sa faca basicute de aer (adica destul de mult…eu insa n-am rezistat mai mult de cca. 15 minute, fiindca faceam in acelasi timp si pasca fara aluat).

In continuare, topiti untul si adaugati-l, cate putin, in timp ce framantati. Aluatul este gata cand se desprinde de pe mana si peretii vasului.

Ungeti suprafata aluatului cu ulei (se incalzeste usor uleiul inainte), acoperiti-l cu un prosop sau cu o punga mare, care sa il cuprinda bine (e foarte bun trucul asta, credeti-ma!) si lasati-l la cald sa dospeasca cca. 1-1 1/2 ora. Daca „da inapoi” se reframanta usor si se mai lasa la dospit.

Nu am poze la etapele astea, din motive evidente :))) …nu numai eu eram un munte de faina ci si intreaga mea bucatarie (exagerez, ca de obicei 😀 )

Va arat, asadar, rezultatul final…gata, gata sa dea pe-afara :))
…in spate se zareste pasca fara aluat (ce-a mai ramas din ea):

…si continuam cu reteta prorpiu-zisa, adica pascutele noastre individuale.

Impartiti aluatul in 9-10 bucati, dati-le o forma rotunda si asezati-le in tava unsa:

Apasati la mjloc cu capatul sucitorului (va mai ajutati si de degete) sau cu fundul unui pahar, formand un „cuib”, in care veti pune umplutura de branza cu stafide pe care o veti face in felul urmator: branza de vaci se amesteca cu gris, zahar, zahar vanilat, stafide, smantana, sare si ouale batute.

Pascutele se mai lasa 10-15 minute la crescut:

In acest timp, se incalzeste cuptorul la 175 grade C (foc moderat).

Inainte de a se pune la copt, pascutele se ung cu galbenusul amestecat cu doua linguri de lapte caldut si se coc cca. 25-30 de minute:

Pascutele mele cu branza gata, pudrate frumos cu zahar:

Va servim cu mare drag si pe voi, caci au fost delicioase!!!

 

P.S. Daca va hotarati sa folositi aluatul de mai sus drept punct de plecare pentru cozonacul de Paste, trebuie sa va felicit in primul rand pentru alegerea minunata 😀 , si-apoi sa va mai dau cateva mici, dar importante, repere.

Continuam, deci, cu „punctul” 5:

Aluatul se imparte in doua, daca se pune in doua forme; fiecare parte se divizeaza in doua, se modeleaza in forma de fitile lungi cat forma, se impletesc prin rasucire si se aseaza in formele unse cu margarina si tapetate cu zahar.

Se lasa la cald sa creasca pana la 1/3 din inaltimea formei, se unge suprafata cu galbenus de ou si se coc in cuptorul preincalzit, primele 10-15 minute la foc mic, apoi foc moderat pentru inca 25-30 de minute.

Se scot din forme dupa ce s-au racit putin, se aseaza cu baza in sus. Se lasa sa se raceasca, dupa care se pot servi.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

9 comentarii

Irina 16 aprilie 2012 - 17:27

Revin sa-ti spun ca au iesit super delicioase..aluatul nu a iesit pufos dar cred ca e de la diferenta de faina (sunt in Canada). Sigur le mai fac o data! Multumesc!

Raspunde
Irina 14 aprilie 2012 - 19:31

Par foarte bune! Le incerc si eu acuma..nu am gasit drojdie proaspata si incerc cu uscata…sper sa iasa la fel de frumoase ca astea..si bineinteles gustoase!

Raspunde
Anca Mihaela 9 aprilie 2020 - 22:46

Buna, Laura! Arat atat de bine pascutele! As vrea sa stiu daca cele 10pascute ti-au iesit din 600 g de faina.
Multumesc pentru retetele delicioase.

Raspunde
Anonymous 9 aprilie 2012 - 19:28

*Demential de gustoase * nu poate sa arate intrucat gustul nu se vede ci se simte .
La aluat se poate folosi si drojdia uscata.

Raspunde
Karina Stoian 27 februarie 2012 - 08:03

WOW! Arata demential de gustoase! Desi iubesc pasca, si vreau sa fac, nu am facut niciodata, si mi-e frica sa incerc. Sa vad totusi, poate imi iau inima in dinti! As avea totusi 2 intrebari: se poate folosi si drojdie uscata? Si cate pascute ies din toata compozitia? 9 ?
Multsumim pt toate retetele, si sfaturile utile!!!

Raspunde
Anonymous 28 aprilie 2011 - 09:27

Buna, Laura. Vroiam sa-ti zic ca la mine in oras singura cofetarie care face asa ceva, le numeste „branzoaice” si le vinde la 2,5 ron bucata. Fa-ti o afacere, cu siguranta o sa ai succes! 🙂

Raspunde
Carmen 18 aprilie 2011 - 13:55

Laura, am notat reteta, de mult vroiam sa fac niste pascute asa mici, si cum astea arata perfect, trebe sa le incerc 🙂

Raspunde
Alina---Explora Cuisine 14 aprilie 2011 - 22:45

Superbe pascutele, reteta aceasta sper sa imi ajunga timpul sa o incerc pentru Paste, arata atat de frumoase! doar sa gasesc branza de vaci proaspata, ca aici nu se gaseste prea usor…

Raspunde
Federica 14 aprilie 2011 - 22:06

mamma mia deve essere buonissimo! complimenti come sempre!!!!

Raspunde

Dă-i un răspuns lui Anca Mihaela Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.